(INTERVJU) Mitja Dragšič o reševanju Zlate lisice: Krivdo valiti na enega ali drugega nima smisla

Aleš Mišič Aleš Mišič
22.11.2022 06:00

To zimo bo Zlata lisica v Kranjski Gori. Se sploh še vrne v Maribor? "Februarja imamo test, veleslaloma za evropski pokal, če to naredimo dobro, ni vprašanje, kje bo Lisica leta 2024," pravi vodja tekmovanja Mitja Dragšič

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Mitja Dragšič v (vse manj pogostih) optimalnih razmerah na domači pohorski progi 
Andrej Petelinšek

Na 51. Zlati lisici leta 2015 je bil Gorazd Bedrač po 20 letih zadnjič v vlogi vodje tekmovanja, Mitja Dragšič pa naslednje leto na 52. Lisici prvič. Nekdanji vrhunski smučar iz Miklavža, ki je že nekaj let Brezjan, je dobro vedel, kaj ga čaka v novi vlogi. Okoli Zlate lisice je bila vedno drama, letos se je sprevrgla že skoraj v tragedijo. Režiser tekem, kljub temu da mu scenarij vsako leto piše vreme, vztraja s stotnijo delavcev na domicilni progi na Pohorju ali rezervni v Kranjski Gori. V upanju, da se Lisica, ki bo to zimo 7. in 8. januarja, leta 2024 vrne domov v Maribor in se tu dokončno zasidra.

Vam je bilo po vseh pripetljajih, zapletih in trenutni situaciji v šestih letih kaj žal, da ste sprejeli to funkcijo?

"Ni mi žal. V smučanju sem že od malih nog, tako da je že nekako moje poslanstvo, da v njem delam. Sam na to gledam bolj kot na pomoč smučanju z vsemi izkušnjami, z vsemi ljudmi, ki jih poznam in sprejemam njihove nasvete. Mislim, da tako pomagam Mariboru in mariborskemu smučanju v svetovnem pokalu, ki ima res pestro in močno zasidrano zgodovino. Gre za to, da ohranjamo tekmo in da je to vseeno mariborska Zlata lisica. Jasno, različna namigovanja vplivajo na moje počutje, saj nobeno leto nisem zadovoljen, ko se selimo. Vedno je želja, da tekmo izpeljemo v Mariboru, in tudi v prihodnje bo tako, vsaj z moje strani. Mislim, da ne samo mariborska, ampak tudi slovenska javnost navija, da je Lisica v Mariboru. Tudi predstavniki Mednarodne smučarske zveze (FIS) se vedno borijo in do zadnjega vztrajajo z nami, da tekma ostane v Mariboru."

Zaradi prepogostih selitev v Kranjsko Goro je FIS letos spomladi prižgal rdečo luč, tako da je že kazalo, da Zlate lisice v Mariboru ne bo več, če ne bo sprememb. Čez poletje se je vse skupaj obrnilo. Je bilo za to vloženega veliko truda?

"Seveda, veliko je bilo prepričevanja tudi na najvišjih nivojih smučarske zveze, da je tekma ostala v Sloveniji in da je ostal termin. Kot organizatorji smo se zavezali, da prevzamemo tekmo in da je to Zlata lisica. Ne glede na to, da je januarja prihodnje leto že fiksno v Kranjski Gori, z upanjem, da bo leta 2024 spet v Mariboru."

Prve Lisice pod vašim vodstvom so bile uspešno izpeljane v Mariboru. Kaj se je potem zgodilo, da so bile kar v nizu preseljene na Gorenjsko?

"Zelo težko rečem, kaj se je zgodilo. Zime pri nas niso več klasične, mi pa smo organizator svetovnega pokala na najnižji nadmorski višini in je zato vedno loterija do zadnjega, ker narave ne moremo pretentati. Tudi če imamo sneg, ni garancije, da bo tekma uspela oziroma da bo sploh izvedena. Že Sölden in tudi Zermatt, ki razpolagata z dosti večjimi proračuni kot mi, s tem, da sta najvišji smučišči, imata probleme zaradi pomanjkanja snega. Z vsemi izkušnjami mariborskih delavcev res delamo maksimum in upamo na pomoč narave, ki je nujna, a te v zadnjih letih nismo imeli. Teden ali deset dni pred tekmo je prišla otoplitev."

Veliko je bilo ugibanj, ali je upravljavec Marprom pravilno in pravočasno reagiral oziroma izkoristil vse dobre pogoje za zasneževanje. Nekaj njegove krivde najbrž je.

"Zagotovo je bila tukaj rezerva. Smo ljudje, napake so se dogajale, ne moremo reči, da smo vsako minuto izkoristili do potankosti. Zdaj krivdo valiti na enega ali drugega nima smisla. V tej igri moramo sodelovati, ker brez ekipe ni tekme. Če bi zdaj kazali na posameznike, kdo je za kaj kriv, to ne bi bilo dobro za prihodnost."

Pri Marpromu se je letos zamenjalo vodstvo, podjetje je dobilo novega direktorja. Je sodelovanje dobro, morda boljše kot prej?

"Sodelujemo dobro, ampak tudi prej ni bilo slabo, da se ne bi narobe razumeli. Marprom je kot upravljavec Mariborskega Pohorja naš tesni partner, mi njegov, tako da smo dolžni družno delovati. Jasno je, da je vložek v smučarsko sezono ali v smučišča ogromen. Ne moremo govoriti o stotih evrih, ampak o milijonih, ki jih je treba vložiti v Pohorje, ker so določene stvari malo zaspale. Razmišlja se o obnovi naprav in dela se v tej smeri, ampak vemo, da se ne da vsega narediti v enem letu. Postopno je treba vsako leto nadgrajevati infrastrukturo, če bomo hoteli slediti organizatorjem svetovnega pokala."

Na rezervni progi nad Trikotno jaso je bilo letos že precej narejenega. Kaj še ostane za prihodnje leto?

"Vse stvari bodo letos narejene, od Luke do Arene. Kar zadeva A-varianto Zlate lisice, bo vse postorjeno do nove sezone. Ostane pa zgornji del, torej vrh Habakuka, stare vlečnice in priključek pod Luko. Na zgornjem delu je treba urediti vso infrastrukturo za zasneževanje. To se premakne v leto 2023."

Kaj vse bi bilo treba še posodobiti, sedežnica Radvanje je verjetno na prvem mestu?

"Seveda, Radvanje je še letos aktualno, se pravi, da uporabno dovoljenje za letos še je, potem pa bo to vprašanje. Razmišljati je treba, kako nadomestiti dotrajano sedežnico na Snežnem stadionu. To je zagotovo prva in najbolj vidna stvar, tako da vsak razume potrebo po zamenjavi. Po mojem mnenju bi se to moralo najprej zgoditi. Poštela je še primerna, saj je bila zamenjana pred leti. Glede drugih naprav pa vemo, tudi sedežnica Sleme je dotrajana, povsem neprimerna za otroke."

Bi bilo bolj pametno, če bi namesto izgradnje vmesne postaje gondole šli najprej v zamenjavo sedežnice Radvanje?

"Ja, zagotovo. Ne poznam celotnega projekta in ne bi rad kaj narobe govoril. Ne poznam dela drugih, vseh razpisov. Vmesna postaja je velik strošek glede na to, da Pohorje potrebuje še marsikaj drugega. Vmesne postaje ne vidim kot rešitev, sploh ne za smučarijo. Berem in slišim, da se vmesna postaja zagovarja zaradi poletja, kot temeljni trail za kolesarje. Če je res, da je to investicija za 2,8 milijona evrov, vemo, da bi toliko stala spodnja sedežnica. Po mojem mnenju bi bilo to bolj nujno in bolj smotrno. Obnoviti progo Jonatan, ko tako zelo zbiramo evre, pa je po mojem malo utopično."

Za vas organizatorje je tokrat situacija nekoliko lažja. Že zdaj veste, da bosta januarja dva veleslaloma deklet v Kranjski Gori. Sneg ne bi smel biti problem in proticovidnih ukrepov ne bo več. Morda bo to prelomnica, napoved novih časov Zlate lisice, če se bo leta 2024 res vrnila v Maribor?

"Definitivno je lažje planirati vse skupaj, čeprav smo imeli vsa leta progo v Mariboru in smo tukaj načrtovali vse, ampak selitev v zadnjem tednu je bila vedno stresna. Sneg smo tam imeli, glede vsega drugega smo morali zelo hitro reagirati z odločitvami, se povezati in s skupnimi močmi narediti najboljše za izvedbo svetovnega pokala. Letos ne bo tako, vemo, da sneg bo oziroma vsaj doslej je bil, v Kranjski Gori bomo in bo zato zagotovo lažje. Moramo sodelovati z organizatorji pokala Vitranc in sodelovanje bo takšno kot vsa leta, s tem, da imamo letos več časa za pripravo."

Z Gorenjci tako dobro sodelujete, da ekipi v poletnem času izmenično prirejata prijateljska srečanja. Je kljub temu kaj rivalstva?

"Glejte, smo ljudje. Malo se včasih pošalimo, da bomo naredili eno Lisico v Kranjski Gori, pokal Vitranc pa v Mariboru. Z ekipo Aleša Vidica super sodelujemo. Aleš, ki je vodja tekmovanja za pokal Vitranc, zaradi zdravstvenih težav v naslednji sezoni ne bo sodeloval ne pri nas ne v pokalu Vitranc. Tukaj je izguba za nas in za slovensko smučarijo velika, ker so njegove izkušnje in predanost dodana vrednost svetovnemu pokalu v Sloveniji."

Na letošnji Zlati lisici v Kranjski Gori je bilo snega celo preveč. 
Robert Balen

Se že kaj pogovarjate o pripravah in zasneževanju podkorenske strmine?

"Ja, bil sem že v Kranjski Gori skupaj s Petrom Wettenglom, direktorjem Ski Kranjska Gora, upravljavca tamkajšnjih smučišč. On je bil že letos vpleten v našo tekmo in z njim smo na zvezi. Tudi v Kranjski Gori se je spremenilo ogromno stvari, kar zadeva infrastrukturo. Velika pridobitev je nov zasneževalni sistem od starta do cilja. Na spodnji strmini so podrli staro vlečnico in tudi drevje, tako da je zdaj dvakrat širša, kot je bila. Tudi zgoraj so razširili progo. Vemo, da takoj ko so primerni dnevi za zasneževanje, Peter začne. Kolikor bo le možno, bo celotna mariborska ekipa tam ob kranjskogorski. Skupno je na terenu okoli sto ljudi, ki delajo to zgodbo."

Je že znano, kdaj bodo prišli predstavniki FIS pogledat, kaj je bilo narejenega na Pohorju?

"Tega se še nismo dogovorili. Septembra, ko smo bili v Zürichu na srečanju komitejev FIS in na srečanju kluba 5 v Crans Montani malo pred tem, sva z Gregorjem Lednikom govorila s šefom ženskega dela svetovnega pokala Petrom Gerdolom. Rekel je, da je možen obisk, ko bodo šli v Zagreb ali ko bodo kje drugje v bližini. Da vidijo, dajo morda še kakšen nasvet, kaj bi si še oni želeli v naslednjem letu. Glede tega smo v stalnih stikih. Februarja imamo test, dva veleslaloma za evropski pokal, in če to naredimo dobro, ni vprašanje, kje bo Zlata lisica leta 2024. To bo zagotovo prelomnica pri odločitvi. Če tega ne naredimo, pa vemo, kje bomo."

Generalni sekretar Zlate lisice Gregor Lednik je velik optimist. V intervjuju za Večer je dejal, da je več kot 95-odstotno prepričan, da bo Lisica leta 2024 v Mariboru, če boste izpolnili vse obljube in zaveze, ki ste jih dali FIS. Koliko odstotkov možnosti bi dali vi?

"Če bomo februarja uspešno izpeljali evropski pokal, potem ti odstotki mogoče držijo. Močno upam, kajti leta 2024 bo 60. Zlata lisica. Kaj bi si lahko želeli lepšega kot imeti praznik v Mariboru na en zelo dober konec tedna. To je seveda naš cilj in za to si prizadevamo. Nimamo več kaj dosti izgubiti."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta