(POGOVOR) Gregor Lednik: Verjamem, da nam bo 60. Zlato lisico uspelo vrniti v Maribor

Aleš Mišič Aleš Mišič
17.10.2022 06:01

"Blagovna znamka ostane, to bo 59. Zlata lisica. Organizator je ASK Branik in vse ostaja tako, kot je bilo, tudi proračun, ki znaša okoli 1,1 milijona evrov," o januarski tekmi v Kranjski Gori pravi novi generalni sekretar Lisice

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Možnosti, da bosta tekmi svetovnega pokala že v sezoni 2023/24 v Mariboru, so 95-odstotne, ocenjuje Gregor Lednik.
Andrej Petelinšek

Po spremembah v vodstvu Mednarodne smučarske zveze (FIS) se je letos spomladi zdelo, da je bogata tradicija Zlate lisice prekinjena, za Maribor in Slovenijo celo izgubljena. Vendar pa tekmovanje za svetovni pokal deklet v alpskem smučanju ostaja v Sloveniji. Naslednjo, 59. Zlato lisico bodo Mariborčani januarja prihodnje leto s pomočjo Kranjskogorčanov organizirali v Podkorenu, jubilejna 60. pa naj bi bila spet v Mariboru. Tako upajo mariborski organizatorji, novi generalni sekretar Zlate lisice Gregor Lednik, ki je ta veliki izziv sprejel letos, pa ima kar nekaj razlogov za optimizem.

"Bil sem na dveh dogodkih v Švici, ki sta povezana z Zlato lisico. Najprej sem bil v zadnjih dneh septembra v Crans Montani na letnem srečanju kluba 5, katerega članica je tudi Zlata lisica. Šlo je za srečanje vseh organizatorjev v sklopu kluba, v katerem sta tudi Kranjska Gora in Zagreb, ki delujemo v svetovnem pokalu. Predsednik FIS Johan Eliasch se je prvič srečal z organizatorji zunaj kongresa ali kateregakoli drugega telesa znotraj te organizacije. Predsednik tega kluba je generalni sekretar organizacijskega komiteja Pokala Vitranc Srečko Medven. Gre za kompetentnega partnerja v pogovorih s FIS o določenih spremembah. Znotraj kluba 5 gre za prenos dobrih praks organizatorjev, predstavitev in izzivov, s katerimi se srečujemo, predvsem zato, da kot organizatorji tekem svetovnega pokala stvari jemljemo resno in imamo kompetentne sogovornike na obeh straneh."

Kaj je bilo najbolj aktualno tokrat?

"Če govorimo o klubu 5, so najbolj aktualne spremembe, ki nastajajo. Trenutno nimamo dolgoročnega koledarja, tema pogovora s predsednikom FIS je bila, kako priti do dolgoročnega koledarja za vsaj tri leta naprej, kot je bilo v preteklosti. Vsi organizatorji tekem vlagamo v infrastrukturo, in če nimamo dolgoročnega koledarja, je bistveno vprašanje, kako in koliko vlagati. To je bila ena izmed poglavitnih tem celotnega srečanja. Sedaj imamo koledar za sezono 2022/23, nekaj dni za srečanjem v Crans Montani pa je bil v Zürichu na srečanju komitejev FIS predstavljen prvi osnutek koledarja za naslednjo sezono."

Pohorje dobiva novo podobo.
Andrej Petelinsek

Za zdaj zapisana Slovenija

Zlate lisice januarja kot že nekaj zadnjih let ne bo v Mariboru, ampak bo v Kranjski Gori. Kako kaže za naprej?

"Koledar za sezono 2023/24 je bil obravnavan v prvem osnutku, v njem pa je Slovenija z dvema ženskima tekmama prisotna. Slovenija govorim zato, ker imamo v Mariboru še kar nekaj stvari za postoriti, da bomo lahko na koledarju za sezono 2023/24 in bomo lahko jubilejno 60. Zlato lisico organizirali doma. FIS se je skupaj s Smučarsko zvezo Slovenije odločil, da zaenkrat pusti mesto prazno in da se potem ob spremembah, ki se dogajajo na Pohorju, lahko tekmi izvedeta tukaj."

Koliko možnosti je po vašem občutku po vseh teh sestankih, da se Lisica čez dve leti vrne v Maribor?

"Če bo mesto Maribor skupaj s holdingom in Marpromom izvedlo spremembe, ki so bile dogovorjene in ki so se jih lotili, je možnost, da se Lisica vrne v Maribor, več kot 95-odstotna. Trenutno potekajo določene aktivnosti in pred zimo se bodo še zgodile. Sem optimist in verjamem, da nam bo uspelo 60. Zlato lisico vrniti v Maribor in jo narediti tukaj. Sem optimist, tako kot sem bil takrat, ko je izpadla iz koledarja, da nam jo bo na takšen ali drugačen način uspelo vrniti v Slovenijo, in imamo jo."

Velik korak, ki še ni dovolj

Po šoku v letošnji pomladi, ko je že kazalo, da je Zlata lisica za Maribor izgubljena, je Gregor Lednik spet precej optimističen.
Igor Napast

Koliko pa še manjka na terenu, da bodo obljube oziroma zaveze Maribora, ki so bile dane mednarodni zvezi, izpolnjene?

"O trenutnem stanju na terenu sva skupaj z vodjem tekmovanja Mitjo Dragšičem, ki je bil z menoj v Švici, govorila tudi s Petrom Gerdolom, šefom ženskega dela svetovnega pokala, in mu pokazala fotografije. Narejen je bil velik korak glede na pretekla leta, vendar pa to še ni dovolj. Verjamem, da bo mesto v prihajajočih mesecih in potem takoj po zaključku smučarske sezone uspelo urediti zadeve tako, da bo FIS zadovoljen in da bomo imeli rezervno progo B na Pohorju, hkrati pa je še vedno prioriteta proga A v dolino."

Če še ostaneva malo pri investicijah, usmeritev za prihodnost naj bi bila pri organizaciji svetovnega pokala v tehničnih disciplinah tako za moške kot za ženske v večerne tekme med tednom. V tem primeru bi bilo treba posodobiti in ojačati razsvetljavo na celotni progi.

"To je bila ena izmed potencialnih usmeritev, vendar vsi vemo, kaj se je letos čez poletje zgodilo. Padli smo v energetsko krizo in moje mnenje je, da si v tem trenutku nihče ne želi nočnih tekem. Potrošnja elektrike je sicer velika, tako da je treba najprej poskrbeti za primarne stvari, da bomo lahko ljudje normalno bivali in sobivali. V preteklosti so bili ena izmed usmeritev nočne tekme in stalen termin, kot ga imata na primer v nogometu liga prvakov in evropska liga. Točno veš, kdaj bo tekma, in takrat si pred televizorjem. Trenutno tega pritiska še ni. Če bi do tega prišlo, pa bi morali tudi v Mariboru narediti dodatno razsvetljavo, ki je lahko stalna, obstaja pa tudi možnost izposoje samo za tekmo."

Naslednja Lisica bo 8. in 9. januarja z dvema veleslaloma v Kranjski Gori. Kdo jo bo organiziral?

"Blagovna znamka ostane, to bo 59. Zlata lisica. Organizator je ASK Branik in vse ostaja, kot je bilo, tudi proračun, ki znaša okoli 1,1 milijona evrov. Na začetku so bile želje, da to nista več tekmi Zlate lisice, vendar nam je uspelo s Smučarsko zvezo Slovenije skleniti dogovor, da je to 59. Zlata lisica v Kranjski Gori."

Že davno prerasla okvire Maribora

Je zaradi pretresov, ki so se zgodili letos, in zaradi selitev na Gorenjsko kaj težav s sponzorji? Ostajajo zvesti Lisici?

"Ogromno sponzorjev ostaja zvestih Lisici, je pa res, da si jo želijo podpirati v Mariboru. Zaradi preteklih selitev, na katere nismo imeli vpliva, sta dodatno delo in trud, ki ga sedaj vlagamo v to, da obdržimo stare sponzorje in pridobimo nove, večja. Treba pa je povedati, da je Zlata lisica že davno prerasla okvire Maribora. Gre za vseslovenski projekt, kajti svetovnega pokala v alpskem smučanju za ženske nima vsaka država, nima vsako mesto. Gre za promocijo Maribora, Kranjske Gore, predvsem pa gre za promocijo Slovenije kot smučarske destinacije. Verjamem, da bomo vsi spoznali potrebo po tej promociji, po tej gradnji blagovne znamke Slovenije skozi oči smučarskega belega cirkusa in da bomo Lisico izpeljali tako, kot je treba."

V letošnjem maju se je zgodila velika sprememba v organizacijskem smislu, s tem ko je bil podpisan protokol oziroma dogovor o sodelovanju vseh akterjev, ASK Branik, Mestne občine Maribor in Marproma, pri organizaciji tekem. Se je to sodelovanje že začelo, so vloge sedaj jasne?

"Vloge so jasne. V sporazumu je točno navedeno, kaj mora kdo od nas treh deležnikov, če tako rečem, narediti. Marprom je kot upravljavec smučišča začel izvajati določena dela na Pohorju, na samem terenu. Mestna občina sodeluje tudi v organizacijskem odboru za Zlato lisico in je zelo pomembna z vplivom na podjetje Marprom, da zagotovi ustrezno infrastrukturo. Naša obveznost sta organizacija in izvedba tekem skupaj s smučarsko zvezo na četrti strani. S predstavniki mestne občine iščemo tudi skupne rešitve za 60. Zlato lisico, sedaj pa že sodelujejo kot del organizacijskega odbora pri organizaciji Lisice, ki bo v Kranjski Gori. Marprom je vključen z zagotavljanjem infrastrukture, kar bo najverjetneje kasneje prevzel Šport Maribor."

Na rezervni progi za svetovni pokal so opazne spremembe, a bo treba postoriti še marsikaj, da bodo šefi pri FIS zadovoljni.
Andrej Petelinšek

Izkazati se bo treba v evropskem pokalu

Svetovnega pokala na Pohorju prihodnje leto ne bo, bosta pa v Mariboru dva veleslaloma deklet za evropski pokal. Bo poskušal Marprom zasnežiti Snežni stadion tako, kot da bi bila tekma najvišjega ranga doma?

"Kot sta v Večeru povedala direktor Marproma Ranko Šmigoc in vodja smučišč na Mariborskem Pohorju Marko Rataj, je tekma evropskega pokala v tej sezoni za njih ena izmed prioritet. Sam menim, da če bodo to dopuščale energetske razmere - v tem trenutku nihče ne ve, kaj se bo tu dogajalo -, bo evropski pokal prioriteta s tekmama v dolino. Če želimo v naslednjem letu uspešno pridobiti nazaj svetovni pokal, se moramo zelo dobro izkazati v evropskem pokalu. Letos smo izvedli enega najboljših evropskih pokalov v celotni karavani. To je tudi koordinator evropskega pokala Jordi Puyol povedal javno. Takšne proge si želimo tudi za svetovni pokal v sezoni 2023/24."

V zvezi z Lisico je bilo v Mariboru čutiti že kar neko apatijo, veliko je bilo pesimizma. Je s korenitimi spremembami v letošnjem letu prišla nova energija?

"V organizacijskem in tehničnem odboru je ostalo 90 odstotkov ljudi, smo pa zagnali neko novo pozitivno energijo, s katero vsi skupaj delamo. Pretok informacij je na tedenski bazi, dobivamo se tako na formalnih srečanjih organizacijskega in tehničnega odbora kot na neformalnih sestankih in pogovorih. Telefoni zvonijo non stop, pa čeprav smo oktobra. Že septembra je bilo tako. Iščemo rešitve za vsak izziv posebej. Dejstvo je, da želimo, da se nas čim več Mariborčanov udeleži Zlate lisice, ker je to le naša tekma. Zato želimo tudi najširšo bazo naših zvestih sodelavcev v tistem tednu preseliti v Kranjsko Goro in narediti res dobro tekmo. Pomembno je, da ostajamo v formi tudi za evropski pokal in za naslednjo Zlato lisico, ki bo v Mariboru."

Kako boste poskrbeli za gledalce in tehnične ekipe, če bo tekma v zgornjem delu?

"Primarno še vedno pripravljamo vse tudi za naslednjo sezono v spodnjem delu. Selitev v zgornji del pride v poštev samo takrat, če se stadiona ne bi dalo zasnežiti in bi vse skupaj prestavili na traso B. Kako bomo v cilju naredili infrastrukturo za gledalce in vse ostale stvari, pa bomo morali še konkretno razmisliti. Televizijske prenose bomo morali še konkretno dodelati in stvari pripraviti do te mere, da bomo imeli za vsak scenarij, ki jih je pri takih tekmovanjih nešteto, svoj načrt. Prepričan sem, da se bo kar nekaj Mariborčanov z veseljem sprehodilo do ciljnega prostora na Trikotni jasi oziroma da bomo ustrezno zagotovili zadostno število prevozov na ta del, da bo Mariborsko Pohorje spet polno."

Ob redni službi ste generalni sekretar Zlate lisice in predsednik ASK Branik. Kako zmorete vse to, kako usklajujete številne obveznosti?

"Moje delo v klubu in pri Zlati lisici je popolnoma neprofesionalno in je v narekovajih finančno prostovoljno. Dejstvo pa je, da dela na Zlati lisici in v klubu ne bi zmogel nihče brez odlične ekipe, ki stoji v ozadju Zlate lisice. Sodeluje 400 ljudi, ki to tekmo pripeljejo vsako leto do dobrega konca, torej da ta tekma obstaja in ostaja v Sloveniji. In vsi ti ljudje so bolj pomembni od nas, ki peljemo določene stvari v ospredju."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta