Izjemna predstava Šeška: Ocena deset in navdušenje svetovnega spleta

Miha Dajčman Miha Dajčman
10.09.2024 18:33

Zapravljena priložnost proti Portugalcem na Euru ni ustavila Benjamina Šeška, dodatno ga je podžgala, da se v novi sezoni še bolj izkaže, kar mu tudi uspeva.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

S tremi goli proti Kazahstanu in še enim v petek proti Avstriji se je Benjamin Šeško pri 21 letih povzpel na peto mesto večne lestvice strelcev slovenske nogometne reprezentance. V dveh tekmah nove sezone lige narodov je dokazal, zakaj spada med največje talente med napadalci na svetu in zakaj je njegova tržna vrednost pri več deset milijonih evrov. V petek je bil suveren pri streljanju enajstmetrovke, proti Kazahstancem pa je razkril svoj širok nabor znanja. Na računu ima že 15 golov za člansko izbrano vrsto.

Danes se govori, potem pozabi

Prvi gol na ponedeljkovi tekmi na uničeni stožiški zelenici je bil prava poslastica. Žan Celar je na 25 metrih od gola odložil žogo članu Leipziga, ta pa je mojstrsko preigral tri nasprotnike in lobal vratarja. "Videl sem, da nimam druge možnosti, kot da nekako poskušam priti mimo s preigravanjem. V tistem trenutku sem se odločil, da bom šel sam in poskusil. Prišel sem sam pred vratarja, in že ko sem bil mimo zadnjega branilca, sem vedel, da bom žogo poslal čez njega. Dobro se je izteklo in zelo vesel sem, da sem dosegel takšen zadetek. Tak zaključek je pri vsem skupaj še posebno sladka stvar,” je gol, ki je obkrožil splet, komentiral Benjamin Šeško. "Danes, jutri, morda pojutrišnjem se o tem še govori, potem pa je treba obrniti nov list, prihajajo nove tekme in spet moram vse potrditi z goli. Svet gre hitro naprej, stvari se pozabijo, živimo v trenutku, ves čas se moramo dokazovati na igrišču," je ostal realen.

Drugič se je odlično znašel, ko je vratar odbil žogo po strelu Petra Stojanovića. Radečan je s hitro reakcijo z glavo najprej žogo preusmeril proti golu in nato stekel za njo ter jo s silovitim udarcem poslal v gol. Ob tretji priložnosti pa je bil najvišji v skoku pred golom gostov, preskočil je celo iztegnjeni roki vratarja in z glavo zadel za 3:0. Portal Sofascore, ki beleži statistiko na nogometnih tekmah, je predstavo Šeška ocenil z najvišjo možno oceno 10. Od sedmih strelov jih je kar šest sprožil v okvir gola, pet od osmih njegovih preigravanj je bilo uspešnih, v devetih dvobojih od 17 je bil uspešnejši od nasprotnika.

Euro je bil šola

Za Šeškom je pestro poletje. Po dobri prvi sezoni v Leipzigu, ko je na 42 tekmah dosegel 18 golov, je med evropskimi velikani znova vladalo veliko zanimanje za slovenskega reprezentanta. Med pripravami na veliko tekmovanje, ko se ga je selilo na različne konce, pa je podaljšal pogodbo z Leipzigom. Na Euru je opravljal veliko dela v obrambnih nalogah, izostal pa je njegov strelski učinek. Na prvi tekmi z Dansko je zadel okvir vrat, proti Portugalski pa je imel v zaključku podaljška na nogi uvrstitev v četrtfinale, toda Diego Costa je bil v dvoboju ena na ena uspešnejši.

Pesimisti so napovedovali, da bi lahko zapravljena priložnost pustila posledice na samozavesti mladega napadalca, a ta je v novo tekmovalno obdobje krenil suvereno. Na prvi uradni tekmi je v pokalu dosegel gol in podajo, še enkrat je asistiral ob zmagi rdečih bikov proti branilcem naslova Bayerju iz Leverkusna. V reprezentanci pa je eksplodiral. "Iz vsake negativne stvari želim izvleči nekaj pozitivnega. To je zame šola, da znam naslednjič reagirati v podobnih situacijah. Lahko, da se bo kaj takšnega še zgodilo, to je normalno, človeško. Pomembno je, da potem enako reagiram. Zastavljam si visoke cilje, rad bi dosegel največ, tako sam kot z ekipo," zrelo razmišlja 21-letnik.

Šeško se zaveda, da bo moral odlično formo potrditi z novimi goli.
Robert Balen

Osmi slovenski "trojček"

V ponedeljek je Šeško dosegel osmi "hat-trick" slovenskih nogometnih reprezentantov. "Prvega svojega sem res izjemno vesel, o tem sem sanjal že kot deček. Spominjal se ga bom še dolgo in gledal posnetke teh zadetkov," je bil ponosen Radečan. Pred njim so tri gole ali več na tekmi za Slovenijo dosegli Haris Vučkić, Sašo Udović, Primož Gliha, Milan Osterc, Milenko Ačimović, Tim Matavž in dvakrat Milivoje Novaković.

"Normalno je, da po takšni predstavi govorimo o Beniju, ampak moramo govoriti tudi o tem, kako mu je ekipa pomagala po evropskem prvenstvu. Kako mu je dala vedeti, da verjame vanj in da so to stvari, ki se v življenju dogajajo. Vesel sem, ko ga vidim nasmejanega in razigranega, da uživa v nogometu s soigralci. V takšnih primerih se lahko obrne tudi v drugo smer, toda že v Leipzigu so zanj dobro poskrbeli. Tudi sam pa niti v enem trenutku ni bil nespoštljiv, ampak je ostal skromen in preprost. S tem vedno izziva soigralce, da mu pomagajo," je predstavo Šeška pokomentiral selektor Slovenije Matjaž Kek.

"Vsako tekmo smo boljši. Ta reprezentanca raste in raste, to je nekaj neverjetnega. Pozna se kakovost štaba in igralcev. Verjamem, da bomo še gradili in bomo lahko visoko ciljali na vseh tekmovanjih," je pogled v prihodnost reprezentance usmeril Šeško, ki želi zaigrati na SP 2026 v ZDA. Že kmalu pa ga v klubskem dresu čaka dvoboj lige prvakov proti kapetanu reprezentance Janu Oblaku. "Proti Benjaminu v ligi prvakov? Super! Naj nadaljuje v takšnem ritmu - seveda ne proti meni -, na vseh drugih tekmah pa mu želim, da zabija le hat-tricke. Samo proti meni naj malo počiva," je o dvoboju z vročim napadalcem dejal vratar Atletico Madrida.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta