Liga narodov: Na prvi tekmi po Euru Slovenci remizirali z Avstrijo, selektorja razočarana nad zelenico

Miha Dajčman Miha Dajčman
06.09.2024 22:45

Slovenska nogometna reprezentanca je nov reprezentančni ciklus začela z remijem z 1:1 proti Avstriji. Za vodstvo je zadel Benjamin Šeško, izenačil je Konrad Laimer.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Benjamin Šeško je Slovenijo povedel v vodstvo.
Robert Balen

Dobra dva meseca po izpadu v osmini finala evropskega prvenstva sta se v prvi tekmi nove sezone lige narodov v polnih Stožicah pomerili reprezentanci Slovenije in Avstrije. Avstrijci, ki so imeli v Ljubljani podporo nekaj sto svojih navijačev, veljajo za favorite skupine 3 lige B. Slovence je zaradi kazni Matjaža Keka, ki jo je Mariborčan prejel v zaključku dvoboja s Portugalci na Euru, vodil pomočnik selektorja Boštjan Cesar. V prvi postavi je bolnega kapetana Jana Oblaka zamenjal Matevž Vidovšek, v primerjavi s prvo postavo Slovenije na velikem tekmovanju pa sta tekmo začela David Brekalo namesto poškodovanega Žana Karničnika in Sandi Lovrić namesto Jana Mlakarja.

Avstrijci so na začetku dvoboja prevzeli rahlo pobudo, Slovenci pa so se po vzoru tekem na Euru postavili v obrambni blok. V 8. minuti je bil po predložku Philippa Mweneja z desne strani prvič na delu Vidovšek. Pet minut kasneje je do roba kazenskega prostora prodrl Petar Stojanović in streljal proti golu, žoga pa se je od Mwene odbila v kot. Posredoval je VAR, ker je branilec Avstrije igral z roko, je romunski sodnik Radu Marian Petrescu dosodil enajstmetrovko. Uspešno jo je s silovitim strelom izvedel Benjamin Šeško za vodstvo Slovenije v 16. minuti, to je bil 12. gol 21-letnika za člansko izbrano vrsto.

Robert Balen

Gostje so po zaostanku začeli z obleganjem slovenskega gola. V 28. minuti je Vidovšek ubranil strel Marcela Sabitzerja, le nekaj trenutkov kasneje pa so Avstrijci izenačili. Po podaji Mweneja, ko je Slovenija pustila preveč prostora na levi strani, je gol dosegel član Bayern Münchna Konrad Laimer. Avstrijci so gradili napade na slovenski polovici, v zadnji vrsti, ki je bila okrnjena, pa puščali nekaj prostora, toda Slovenci ga niso znali izkoristiti. Do polčasa so si še eno priložnost ustvarili gostje, po predložku Patricka Wimmerja je z glavo preko gola streljal kapetan Avstrije Marko Arnautović.

Robert Balen

Drugi polčas je bil manj zanimiv in dinamičen kot prvi. Po dobri uri igre so si prvo priložnost v drugem delu priigrali Avstrijci. Napako je storil Timi Max Elšnik, Sabitzer je meril z razdalje, toda s strelom po sredini Vidovšek ni imel težav. Slovenci so bili nevarni šele v 77. minuti, ko je Šeško podal do Stojanovića, slednji pa je podaljšal do rezervista Jana Mlakarja, ki je zadel zunanji del mreže. V 89. minuti je s podobnega položaja protinapad zaključil še en rezervist Žan Celar, a tudi on ni bil natančen.

Robert Balen

Slovenske nogometaše tekma drugega kroga čaka v ponedeljek, ko bodo v Ljubljani gostili še Kazahstan.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta