Liga narodov: Kek za obračun s Kazahstanom napovedal spremembe

Miha Dajčman Miha Dajčman
08.09.2024 19:28

V ponedeljek ob 20.45 se bo slovenska nogometna reprezentanca v ligi narodov pomerila s Kazahstanom.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Selektor Matjaž Kek ni zadovoljen s trenutno formo Andraža Šporarja, ki pri Panathinaikosu ne igra veliko. 
Robert Balen

Čeprav je selektor Matjaž Kek petkov remi Slovenije z Avstrijo ocenil kot zadovoljiv, je za današnji obračun s Kazahstanom napovedal spremembe v začetni enajsterici, saj da ni zadovoljen s fizično pripravljenostjo nekaterih igralcev. "To je težava, ki jo nogometaši prinesejo iz klubov. Pred Eurom smo imeli dovolj časa, da smo to malce nevtralizirali. Nekateri so in še bodo izviseli, o tem se pogovarjam z igralci. So tudi takšni, ki so presenetili. Brekalo in Drkušić sta brez prave minutaže v klubu zdržala na visokem nivoju. Je pa pred nami tekma, ko bomo iskali kreativnost oziroma potezo več. Kazahstan nas ne bo visoko pritisnil, čeprav je proti Norvežanom dokazal, da je lahko zares zares neugoden," je na Brdu pri Kranju dejal Mariborčan.

Kapetan ves čas zraven

Ali bo po trebušni virozi na igrišču kapetan Jan Oblak, ki v petek ni igral, še ni znano. "Počakali bomo na današnji trening, da vidimo, kje je. Jasno je, da sta viroza in poškodba pustili posledice," je povedal selektor in pohvalil Matevža Vidovška. "Naredili bomo vse, da bo odigral tekmo, da bi šli na začetku sezone z glavo skozi zid, pa ne bomo. Tekma z Avstrijo je dokazala, da lahko tudi brez Oblaka igramo proti takšni reprezentanci. Kapetan pa je bil ves čas zraven in tudi v slačilnici moja podaljšana roka. Celotna ekipa skupaj s trenerji je dobro delovala," o statusu Oblaka razlaga Kek, ki je petkov obračun spremljal s tribune.

Koga pričakovati v začetni enajsterici proti Kazahstanu, ki so ga Slovenci premagali lani novembra v kvalifikacijah za Euro? "Dejstvo je, da napadalci že nekaj časa niso dali gola iz igre. V napadalnem delu potrebuješ več želje in agresivnosti. Naš najnevarnejši nogometaš proti Avstriji je bil Petar Stojanović. Krasi ga dinamika, ki pri nekaterih manjka. Verjetno bomo proti Kazahstanu kaj obrnili. Imamo dva napadalca, Žana Celarja in Žana Vipotnika, ki sta menjala kulturo nogometa in igrata v težki ligi. Oba potrebujeta svoj čas. Andraž Šporar v klubu ne igra toliko, kot bi si želel, moral si bo izboriti svoje mesto. Z Benjaminom Šeškom sem bil zadovoljen, videli smo, da izhaja iz iste šole kot Avstrijci, sem pa pogrešal več sodelovanja, ostali igralci so stali predaleč od njega," je Kek nakazal, da se spremembe, ki jih sicer pri njem nismo vajeni, lahko zgodijo predvsem v napadalnem delu moštva.

Kazahstan z novim selektorjem

Reprezentanca Kazahstana, ki jo od junija vodi nekdanji ruski selektor Stanislav Čerčesov, je v petek gostila Norveško in remizirala. S tem so nocojšnji nasprotniki Slovenije znova dokazali, da so lahko zahteven nasprotnik na papirju močnejšim reprezentancam. "Čeprav nekateri pričakujejo lahko delo za nas, ne bo tako," se zaveda Petar Stojanović, ki je na zadnji tekmi Slovenije s Kazahstanom vpisal asistenci za oba gola, še enkrat pa je za gol podal na tekmi v Astani na začetku uspešnih kvalifikacij za evropsko prvenstvo v Nemčiji. "Na tekmo z Avstrijo lahko gledamo pozitivno. Res je, da smo na momente trpeli, a to ni nič nenavadnega. Proti Kazahstanu bomo morali dati še nekaj več od sebe. Želimo prikazati dobro energijo in ga prisiliti, da se prilagaja naši igri," še pravi novi član Salernitane, ki je ekipi iz Serie B posojen iz Empolija.

Tudi nocoj bodo imeli Slovenci številno podporo s tribun. Z Nogometne zveze Slovenije so sporočili, da je za drugo tekmo lige narodov v novi sezoni prodanih več kot deset tisoč vstopnic.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta