Janja Garnbret jih ima 25. Vse najboljše, najboljša med najboljšimi!

Nejc Strojnik Nejc Strojnik
12.03.2024 06:59

Svoj 25. rojstni dan praznuje najboljša plezalka na svetu Janja Garnbret, ki bo letošnjo sezono povsem podredila olimpijskim igram v Parizu, kjer bo branila zlato iz Tokia.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinšek

Športna plezalka iz Šmartnega pri Slovenj Gradcu sicer veliko časa za praznovanje ne bo imela, saj se že precej intenzivno pripravlja na začetek sezone v svetovnem pokalu, ki se z balvansko tekmo začenja v prvi polovici aprila na Kitajskem. Iz Azije, natančneje Japonske, kjer sta s trenerjem Romanom Krajnikom opravila pomemben del priprav, se je Janja Garnbret vrnila prejšnji teden.

Letošnja sezona bo zaradi olimpijskih iger še posebej pomembna in povsem podrejena največjemu športnemu tekmovanju. Povsem jasno je, in to je že večkrat povedala, da ji prav olimpijska medalja pomeni največ. Serijska zmagovalka, kakršne v zgodovini športnega plezanja še nismo videli, je v lanski sezoni v Bernu osvojila dva naslova svetovne prvakinje in štirikrat slavila na tekmah za svetovni pokal. Njena statistika je resnično impresivna, okoli vratu je namreč doslej prejela že 8 zlatih kolajn na svetovnih prvenstvih in 41 krat stala na najvišji stopnički tekem za svetovni pokal ter zlato medaljo osvojila tudi na prvih olimpijskih igrah, ki so v svojem programu imele športno plezanje. Da je ponovitev uspeha v Parizu na vrhu seznama ciljev in želja tudi v letošnjem letu, verjetno ni treba posebej poudarjati.

V lanski sezoni je četrtič postala slovenska športnica leta, da rada pomaga pa dokazala, ko je denarni izkupiček s svetovnega prvenstva v celoti namenila za pomoč prizadetim v poplavah na Koroškem. Z lepo gesto se je izkazala tudi nedavno, ko je svoje (podpisane) plezalne čevlje darovala za dobrodelno dražbo, ki bo v četrtek, 14. marca, potekala na podelitvi Večerove osebnosti Štajerske.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta