Janja Garnbret na Kitajskem dobila vse, kar je iskala

Nejc Strojnik Nejc Strojnik
14.04.2024 16:39

Janja Garnbret je kitajsko turnejo zaključila z dvema zlatima kolajnama v balvanih in v težavnosti ter poskrbela, da bodo navijači še težje čakali na avgustovski nastop na olimpijskih igrah v Parizu.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ko pleza Janja Garnbret, se zdi, da je zlata medalja že oddana.
EPA

Da je v dobri formi, je dejala že pred začetkom sezone. Že takrat je bila izjemno samozavestna in imela načrt, ki sta ga s trenerjem Romanom Krajnikom dodelala do zadnje sekunde in milimetra. Na Kitajsko, kjer se je tradicionalno začel svetovni pokal v športnem plezanju, je odpotovala z jasno mislijo, da jo zanima le boj za dve zlati kolajni. Ko je suvereno in brez prave konkurence zmagala na balvanih, je očitno postala še močnejša ter bila najboljša tudi v težavnosti – vse od petkovih kvalifikacij prek sobotnega polfinala do nedeljskega finala. "Zdaj še sanjski začetek sezone v težavnosti. Vesela sem, da je moja forma dobra, tako sem se počutila že na treningih. Ne bom rekla, da sem pričakovala, da bom tako dobra, tega nikoli ne moreš stoodstotno pričakovati. Tudi ostale punce so trenirale čez zimo, konkurenca je močna, vseeno sem morala odlično odplezati, ne delati napak," se je po zmagi v njej ljubem Wujiangu smejalo Janji Garnbret

Petindvajsetletnica iz Šmartnega pri Slovenj Gradcu je v finalu edina osvojila vrh smeri. Domačinka Zhilu Luo je na drugem mestu odnehala šest oprimkov nižje v steni, z dosežkom 44+, tretja Chaehyun Seo iz Južne Koreje je segla po višini 43+. Garnbretova je v finalu plezala tekoče, vse ji je bilo jasno, videlo se je, da v steni uživa, vse poteze je izpeljala odlično. "Smer je bila finalu primerna, bila je težja od kvalifikacij in polfinala, a vseeno ne pretirano težka. Moram pogledati še preostale tekmice. Na Kitajskem sem dobila vse, kar sem iskala, tako da sem zelo zadovoljna. Tudi mentalno sem tam, kjer si želim biti. Glava je delala fantastično, dobila sem potrditev," je še povedala Korošica, ki je v nedeljo osvojila že svojo 43. zmago na tekmah za svetovni pokal, z njo in še prej s tisto v balvanih pa navijačem dala še razlog več, da tudi na olimpijskih igrah od nje lahko pričakujejo samo najboljše.

Poleg Garnbretove je v finalu nastopila še Mia Krampl, ki se je tja prebila kot osma najboljša v polfinalu. Osmo mesto, z dosežkom 34+, je bilo tudi njena končna uvrstitev. Edini slovenski polfinalist med moškimi je bil Luka Potočar, ki je osvojil 15. mesto in se ni prebil v finalno steno, medtem ko je Martin Bergant tekmovanje končal v kvalifikacijah, kot 51. Svetovni pokal se zdaj nadaljuje v začetku maja v Salt Lake Cityju, kjer pa Garnbretova ne bo nastopila. Ker ne potrebuje tekmovalnih izzivov, bo pred olimpijskimi igrami v Parizu nastopila samo na izbranih tekmah. Po kitajskem uvodu jo naslednja tekma čaka konec junija v Innsbrucku, tam bosta od 26. do 30. junija na sporedu preizkušnji na balvanih in v težavnosti. Tekmovalno bolj pestra pomlad in poletje pa sta pred drugimi našimi, ti bodo maja v Šanghaju in junija v Budimpešti lovili zgodovinski moški olimpijski vozovnici ter drugo žensko.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta