Japonci niso ovira na poti v elito

Zoran Mijatović Zoran Mijatović
03.05.2024 18:46

Slovenska hokejska reprezentanca je s 3:1 premagala Japonsko; če zvečer Madžari po rednem delu premagajo Italijo, bodo skupaj z risi že predčasno uvrščeni v elito

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Nik Simšič ni pokazal usmiljenja do japonskega vratarja.
IIHF/Vanna Antonello

Po zaslugi udarne uvodne tretjine, v kateri so Japoncem zabili oba gola, so si slovenski hokejisti prislužili še tretjo zmago na četrti tekmi svetovnega prvenstva divizije I. Natančna sta bila Žiga Mehle (v četrti minuti) in Nik Simšič (v 13.), in čeprav je sredi tekme častni gol za svojo reprezentanco dosegel Šogo Nakadžima, je bilo po piki na i Jana Drozga v zadnji minuti dokončno jasno, da Japonci niso dovolj visoka ovira, da bi risom preprečili preboj med elito. Slovenci bodo sicer po tekmi še čakali, ali jim bo napredovanje v prvi razred svetovnega hokeja oziroma na SP najboljših, ki bo med 9. in 25. majem v švedskem Stockholmu in danskem Herningu, uspelo že predčasno. Takoj po svoji tekmi so šli na dvoboj med gostitelji Italijani in Madžari navijat za slednje, da bi ti zmagali že po rednem delu ter tako sebi kot Sloveniji zagotovili napredovanje še pred zadnjo tekmo. Ta bo na sporedu v soboto ob 19.30, ko se bodo Slovenci in Madžari udarili med seboj.

Slovenski članski hokejisti se eliti približujejo na praktično enak način kot njihov podmladek - tudi mladinci so na aprilskem SP divizije I v Talinu na začetku tekmovanja izgubili proti Južni Koreji (3:5), nato pa za napredovanje po vrsti premagovali Estonijo (6:2), Italijo (4:3), Litvo (5:2) in Francijo (11:2).

Člani so po uvodnem porazu proti Južni Koreji (2:4) po vrsti premagali Romunijo (6:1), Italijo (2:0) in Japonsko (3:1). Tako so kljub kar enajstim novincem v reprezentanci, ki ji manjka nekaj najboljših hokejistov iz nemške lige in Anže Kopitar, še devetič doslej pred vrati elite.

Hitre in agresivne Japonce, ki so jih do te tekme premagali na tri četrt dvobojih, so v uvodni tretjini onemogočili in izkoristili dve napaki njihove obrambe. Že v četrti minuti je po podaji Jake Sodje zadel Žiga Mehle. Tudi drugi zadetek je skoval Sodja, ki je bil uspešen ob ogradi, le da je tokrat njegovo podajo v gol spremenil Nik Simšič. To je bil njegov prvi zadetek na turnirju. V 15. minuti je Slovenija ob izključitvi Kristijana Čepona dve minuti igrala z igralcem manj, na trenutke je tudi trepetala, a se ubranila vseh napadov.

Še nevarneje so Japonci pretili v drugi tretjini. Dokazali so, da se ne bodo kar tako predali, kar je podkrepil gol kapetana Šoga Nakadžime po hitrem protinapadu s tremi podajami. V tem delu igre so imeli tudi risi kar nekaj priložnosti, a je vratar Juta Narisava uspešno ubranil vse poskuse, tudi tiste najnevarnejše v 37. minuti, ko so njegov gol oblegali Sodja, Tomaževič in Čepon.

Tekma je bila odločena v zadnjih petih minutah, ko so sicer relativno disciplinirani Japonci storili dva prekrška za dvominutno kazen: dobre štiri minute pred koncem najprej Makuru Furuhaši, a so številčni manko na igrišču njegovi soigralci še nadoknadili, slabi dve minuti pred koncem pa še Kohei Sato. Takrat je bilo jasno, da bodo Japonci do konca tekme številčno oslabljeni, za kar pa se nista menila Mariborčana Rok Macuh in Jan Drozg. Prvi je podal, drugi zadel za končnih 3:1. Kako je bila tekma izenačena, priča sicer razmerje v strelih 31:31.

 

 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta