Kapetanka verjame v četrti nastop Slovenk na evropskem prvenstvu

Zmago Gomzi Zmago Gomzi
16.08.2024 06:15

Slovenska ženska odbojkarska reprezentanca bo ob koncu avgusta v Ljubljani odigrala kvalifikacijski tekmi proti Izraelkam in Estonkam.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Saša Planinšec je že več kot desetletje steber reprezentance.
Aleš Oblak

Slovenske odbojkarice, ki so letos prvič zaigrale v zlati evropski ligi, čaka ob koncu avgusta novi in najpomembnejši izziv letošnje sezone - kvalifikacijski turnir za uvrstitev na evropsko prvenstvo leta 2026. Da bi kandidatke za reprezentanco čim bolj pripravljene dočakale kvalifikacije, je selektor reprezentance Italijan Alessandro Orefice priprave začel že pred mesecem - dva tedna so se dekleta potila v Kranjski Gori, od tedaj pa se v Ljubljani.

"Priprave so podobne vsem dosedanjim, prvi dnevi so bili namenjeni izboljšanju telesne pripravljenosti, zaradi česar so bili malce utrujajoči, a ne toliko, da bi vplivali na ritem priprav. Selektorju so na voljo vse igralke, ki so se odzvale na njegovo povabilo in na katere tudi računa na kvalifikacijskih tekmah," je pojasnila kapetanka reprezentance, 185 centimetrov visoka srednja blokerka Saša Planinšec.

Uspešna igra v bloku lahko odloča tudi o zmagi.
Aleš Oblak

Reprezentanca je med pripravami v Ljubljani odigrala štiri pripravljalne tekme, dve proti Madžarkam in dve proti Belgijkam. Madžarke je dvakrat premagala s po 3:0, Belgijke enkrat s 3:1, ena tekma pa se je končala 2:2. "Glede na to, da nam primanjkuje uigranosti, so bile štiri tekme zelo dobrodošle. Proti Madžarkam je bila igra dobra, proti Belgijkam pa še za spoznanje boljša. Tekme so pokazale, kaj je še treba storiti, da bo naša igra na višji kakovostni ravni, a že to, da je naša pripravljenost v vzponu, je vzpodbudno," dodaja 29-letna Mariborčanka.

Selektor reprezentance je na pripravljalnih tekmah priložnost za dokazovanje ponudil vsem odbojkaricam. Na prvi tekmi proti Madžarkam so v začetni postavi igrale podajalka Eva Mori, korektorica Eva Zatković, sprejemalki Loreni Lorber Fijok in Mija Šiftar, srednji blokerki Saša Planinšec in Nika Milošič in prosta igralka Anja Mazej. Je to morda tudi udarna zasedba za kvalifikacijski tekmi? "Težko je reči, za katere igralke začetne postave se bo odločil selektor, vem pa, da bo izbral tiste, ki jim najbolj zaupa in so najbolj uigrane. Do prve kvalifikacijske tekme moramo izboljšati nekatere prvine igre, predvsem pa uigranost. Priložnost za to se nam ponuja ob koncu tega tedna, ko bomo v Ljubljani odigrali zadnji pripravljalni tekmi med pripravami proti reprezentanci Romunije. Pričakujem zanimivo igro, saj imajo Romunke kakovostno vrsto," pojasni sogovornica.

Veselje naših deklet po vsaki osvojeni točki.
Aleš Oblak

Slovenke bodo na kvalifikacijskem turnirju v Ljubljani igrale proti Izraelkam in Estonkam, starim znankam z odbojkarskih igrišč. Z Estonkami so nazadnje igrale v letošnji zlati evropski ligi in jih v Talinu premagale 3:0. Tekma proti Izraelkam bo 27. avgusta, proti Estonkam pa dva dneva pozneje. "Do začetka kvalifikacij nas čaka še piljenje pripravljenosti, kot sem že dejala, na prvem mestu bo uigravanje, izboljšati moramo še servis in blok obrambo. Verjamem, da bo do spopada z Izraelkami pripravljenost na najvišji mogoči ravni. Tekmici sta premagljivi, lepo bi bilo, če bi obe tekmi dobili in si olajšali delo na povratnih tekmah prihodnje leto v gosteh. Vprašanje je le, kje bo zaradi vojnih razmer tekma z Izraelkami," dodaja Saša Planinšec, ki je igrala na vseh dosedanjih treh evropskih prvenstvih, na katere se je uvrstila Slovenija, leta 2015, 2019 in 2023.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta