Kljub neugodni podlagi mu je uspel vrhunski rezultat

N. S.
11.02.2024 19:42

V Banskem nova odlična uvrstitev Žana Kranjca, ki se je utrdil na tretjem mestu veleslalomskega seštevka. Andoro zelo zadovoljna zapušča Neja Dvornik.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Žan Kranjec je na šestih tekmah zbral 271 točk in ostaja tretji veleslalomist te zime.
Reuters

Da sta bili sobotni veleslalomski vožnji solidni, a ne perfektni oziroma takšni, ki ju je sposoben pokazati, je po petem mestu v Banskem razlagal Žan Kranjec. V zahtevnih snežnih razmerah, daleč od takšnih, ki mu ugajajo, je bil po prvi vožnji šesti, v drugo napredoval še za mesto in se še utrdil na tretjem mestu veleslalomskega seštevka svetovnega pokala. Za drugouvrščenim Hrvatom Filipom Zubčićem zdaj zaostaja za 43 točk. Kranjec je imel v obeh vožnjah težave predvsem v zgornjem delu proge, medtem ko je spodnjega odvozil praktično brezhibno. "Želel bi si bolj ledeno podlago, saj vem, da sem v takšnih razmerah še boljši. Bilo je trdo, a ne ledeno," je progo na jugozahodu Bolgarije opisal trenutno najboljši slovenski smučar.

Z nastopom Kranjca in končnim petim mestom je bil zadovoljen tudi trener Klemen Bregant, ki pravi, da je glede na pogoje potegnil blizu maksimuma. "V zgornjih delih mu sneg ni ustrezal, saj je bil zelo agresiven. Če se spomnimo Söldna, kjer se Žan res ni znašel in je bila podlaga podobna, je tokrat v strmini in spodaj vozil dobro," je o svojem varovancu dejal Bergant. Prvo mesto je osvojil nepremagljivi Švicar Marco Odermatt, ki je tekmecem spet "dal" skoraj sekundo, njegov veleslalomski izkupiček pa tudi po šestih tekmah ostaja popoln. Drugi je bil Norvežan Aleksander Steen Olsen, tretji pa Manuel Feller iz Avstrije. Po sobotnem veleslalomu bi moral biti v nedeljo v Banskem na vrsti še slalom, disciplina, v kateri Slovenci v letošnji zimi niso osvojili še niti ene točke, a zmagalo je vreme, ki je organizatorje po številki 31 prisililo da tekmo zaradi odjuge odpovejo tik pred nastopom Kranjca. Štarta ni dočakal niti Tijan Marovt.

Konec tedna so bile na delu tudi ženske, ki so v Soldeuu v Andori prav tako imele dvojni tehnični program. Na obeh tekmah se je od Slovenk najbolj izkazala Korošica Neja Dvornik, ki je osvojila 17. mesto v veleslalomu in bila 12. v slalomu. "Zagotovo nimam razloga, da bi bila nezadovoljna po tem koncu tedna, sploh po nedeljskem slalomu. Že v prvem teku sem si rekla, da moram iti na polno. V obeh tekih sem želela pokazati čim več in sem zelo zadovoljna," je preizkušnji opisala 23-letna Dvornikova, ki v letošnji sezoni dobro napreduje in postaja glavno orožje slovenske ženske reprezentance. Ana Bucik je na veleslalomu osvojila 21. mesto, na slalomu je v drugi vožnji odstopila, Andreja Slokar pa je bila v slalomu 24., medtem ko se v veleslalomu ni uvrstila med najboljših 30. Zmag sta se ob odsotnosti "gospe alpsko smučanje", Američanke Mikaele Shiffrin, veselili Švicarka Lara Gut-Behrami in Švedinja Anna Swenn Larsson.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta