Ključna naloga slovenskih rokometašev pred EP: Da bi vsi čim bolj razumeli sistem

Nejc Strojnik Nejc Strojnik
03.01.2024 07:01

Po prosti soboti, nedelji in ponedeljku so se slovenski rokometaši znova zbrali, tokrat v Ljubljani, in v Stožicah začeli zadnji cikel priprav na januarsko evropsko prvenstvo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Borut Mačkovšek je tudi na tekmi z Avstrijo pokazal, kako pomemben člen reprezentance je.
Igor Napast

"Pripravljenost je pri nekaterih boljša, pri nekaterih slabša. Tu ne morem veliko narediti," je stanje v reprezentanci komentiral selektor Uroš Zorman. Do prvenstva v Nemčiji je še natanko teden dni, do prve tekme naših dan več. Prvi strokovnjak na slovenski klopi je po petkovi zmagi nad Avstrijo dejal, da je morda svoje naredilo praznično vzdušje in da glave še niso povsem na mestu. V tednu, ki prihaja, se bo s fanti osredotočil predvsem na taktičen del, s katerim je najmanj zadovoljen. "Tu nas čaka ogromno dela," je odkrit Zorman.

Če je bila zmaga proti Avstriji, ki je sicer v zadnjih letih postala precej resna reprezentanca, kar nekako pričakovana, bo težje na prihodnjih dveh pripravljalnih tekmah, v petek in soboto se bodo v Poreču pomerili proti Črni gori in Hrvaški. Za predstavo: Slovenija na lestvici Evropske rokometne zveze zaseda 10. mesto, Črnogorci so 16., Hrvati 8., Avstrijci pa 20. "Imamo še dve tekmi in treba je videti, v kakšni formi smo. Da vsi čim bolje razumejo sistem in vse skupaj poskusijo v igri," pravi kapetan Jure Dolenec, ki je prepričan, da se prav po novem letu vse skupaj začenja še bolj zares.

Jure Dolenec
Igor Napast

Na petkovi tekmi je pešala predvsem obramba, poznala se je tudi odsotnost Blaža Blagotinška in Aleksa Vlaha, ki naj bi bila do evropskega prvenstva nared. So se pa medtem v slovenskem taboru že sprijaznili, da v Nemčiji zaradi težav s poškodbami ne bodo mogli računati na Blaža Janca, Domna Makuca in Stefana Žabića. "Zagotovo nas čaka še veliko dela. Ne smemo jokati za tistimi, ki jih ni, ampak moramo delati s temi, ki so tukaj. Vsi so kvalitetni in vsi si zaslužijo mesto v reprezentanci. Enostavna ni bila že tekma proti Avstriji, na turnirju na Hrvaškem bo še težje, ampak bomo tudi mi bolje pripravljeni," je prepričan Borut Mačkovšek, z 204 centimetri najvišji v reprezentanci.

Glede na prikazano v petek je še veliko prostora za napredek, je jasen selektor. "Še vedno veliko grešimo pri uigravanju, zamudimo kakšno sekundo, gremo v napačno smer," je naštel Zorman, ki je reprezentanco prevzel po velikem neuspehu na zadnjem EP. Kapetan Dolenec je prepričan, da je z Zormanom, ki poleg selektorske službe v Trebnjem opravlja še trenersko, v reprezentanci posijal nov žarek - in da je napredek viden. Fantje so si tudi enotni, čeprav nekateri o tem nočejo govoriti na glas, da bi se po vseh pravilih v skupinskem delu EP z Norveško morali boriti za prvo mesto. Poleg Norveške naše v prvem delu čakata še obračuna s Ferskimi otoki in Poljsko.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta