Ko Dončića potrojijo, na sceno stopijo novinci

Zoran Mijatović Zoran Mijatović
12.05.2024 16:43

Dallas je v seriji z Oklahomo povedel z 2:1 v zmagah, naslednja tekma bo v torek ob 3.30 po slovenskem času

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Shai Gilgeous-Alexander je Luko Dončića preskočil v glasovanju za naziv MVP, v končnici pa je Ljubljančan zanj previsoka ovira.
EPA

Če statistika kaj velja, so Dallas Mavericks še drugič v treh sezonah blizu konferenčnega finala. V 74 odstotkih namreč ekipa, ki v končnici povede z 2:1, na koncu tudi osvoji serijo (na štiri dobljene tekme). Letos se je v prvem krogu to zgodilo celo v vseh treh primerih, ne nazadnje je z 2:1 proti LA Clippers povedel tudi Dallas in jih na koncu izločil. A z vidika športnikov tovrstna statistika ne pomeni nič. "Ničesar še nismo naredili. Dobili smo dve tekmi, moramo pa štiri. Moramo le v takšnem ritmu naprej," poudarja Luka Dončić, čigar ekipa vodi proti veliki favoritinji in prvi nosilki zahodne konference (Dallas ima status petega nosilca op. a.) Oklahomi City Thunder. 

Zmaga s 105:101 je bila trdo prigarana, Dončić je na trenutke videti vse bolj načet. Potem ko je v predzadnji minuti padel na hrbet, so ga novinarji vprašali, kaj ga boli. "Vse, predvsem pa koleno. Pri hrbtu je šlo le za udarec, v dveh dneh bo bolje," stiska zobe najboljši strelec rednega dela tekmovanja. Tudi zaradi tega naziva ga Oklahoma čvrsto pokriva v obrambi; zanj je zadolžen obrambni specialist Luguentz Dort, ki se je naloge lotil entuziastično. Ves čas igra na meji osebne napake, ko pa ima Dončić žogo, slednjega nasprotniki tudi podvojijo, na trenutke celo potrojijo. 

In prav zato morajo voz potegniti še drugi. Že drugič zapored je to kar malo presenetljivo storil P. J. Washington; na drugi tekmi je bil skupaj z Dončićem najboljši strelec Dallasa, ko je dosegel 29 točk, tokrat je kot prvi strelec ekipe zbral 27 točk, Dončić in Kyrie Irving sta se mu pridružila s po 22-imi. "Verjamem vanj. Zadeval je s krila, dosegel pet trojk, bil agresiven in samozavesten," je sovrstnika Washingtona, ki je v klub prišel marca po menjavi, hvalil Dončić.

Posebej se je izkazal še ne le novinec v klubu, ampak kar novinec v ligi, center Dereck Lively. Potem ko je v tretji četrtini Oklahoma z delnim izidom 11:0 povedla za deset točk, je Dallas na nalet odgovoril še bolj silovito, z delnim izidom 16:0. Vse odtlej so košarkarji Oklahome lovili nasprotnika, tudi s tehniko hack-a-shaq oziroma hack-a-lively, ko so Livelyja s prekrški namenoma pošiljali na črto za proste mete, da bi grešil (v rednem delu sezone je bil 50-odstotno natančen), a je praviloma zadeval (s 67-odstotno natančnostjo). Tako se je Dallas izognil situaciji, ko bi lahko Oklahoma v zadnjem napadu še obrnila izid. 

Na novo priložnost bo tako morala počakati do torka ob 3.30 po slovenskem času, ko bo v Dallasu druga tekma. 

 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta