Ko je že skoraj obupal, je padel urok

Zoran Mijatović Zoran Mijatović
03.03.2024 19:56

Odkar je naznanil športno upokojitev, je Peter Prevc še tretjič pristal na stopničkah - v Lahtiju celo prvič

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Peter Prevc se je od Lahtija poslovil v šampionskem slogu.
EPA

Še ko je bil Peter Prevc v najboljši formi, ko je postavljal takšne in drugačne rekorde, mu je bil vselej vetrovni in posledično nepredvidljivi Lahti trn v peti. Dvakrat je bil tam četrti, enkrat peti ... ampak stopničke, to pa ne. In ko je v zadnjih letih neuspešno naskakoval svetovni vrh ter se naposled odločil za konec kariere po tej sezoni, rekoč, da bi bila odločitev še lažja, če bi bil na vrhu, je - prišel na vrh. No, tik pod njega. Najprej z dvema drugima mestoma na letalnici v Oberstdorfu in zdaj še s prvimi stopničkami - skupno sicer 60. v karieri - v Lahtiju! Da se od vseh skakalnic poslovi, kot se za takšnega asa spodobi. 

"Odličen zaključek vikenda v Lahtiju, drugo mesto, 24. tekma na tem prizorišču mi je končno prinesla posamične stopničke. Vesel sem, da sem tudi v Lahtiju prišel do super rezultata s super skoki," je dejal po tekmi, v kateri je zadišalo tudi po njegovi zmagi. A v finalu si slavja, tretjega v karieri, ni pustil odvzeti Jan Hörl, že v prvi seriji najboljši. Takrat si je pred Prevcem nabral 1,6 točke prednosti in v drugi seriji pristal tik na zeleni črti, Prevčevem mejniku, a je na koncu slavil z 1,9 točke pred Slovencem, prvič v karieri pa je na stopničke stopil še Poljak Aleksander Zniszczol. "Res lep zaključek vikenda, ker je Petru prvič v karieri uspelo priti na oder za zmagovalce v Lahtiju. Bolj srečni ne moremo zapustiti Lahtija. Škoda zmage, a mislim, da za to še pride čas," je ugotavljal trener A-reprezentance Robert Hrgota.

V odsotnosti Timija Zajca, ki si je vzel vikend počitka pred norveško turnejo, in Anžeta Laniška, ki se bo prav na Norveškem vrnil v karavano po poškodbi kolena, se skakalni selektor česa drugega niti ni mogel veseliti. Petkov zmagovalec vetrovne loterije na skakalnici Salpausselkä Lovro Kos je bil šele 24., Domen Prevc je bil po drugem skoku zaradi neustreznega oziroma preveč prepustnega dresa diskvalificiran in je tako zasedel 30. mesto, brez finala pa sta ostala Žak Mogel (33.) in Maksim Bartolj (41.). V slogu teh rezultatov je minila tudi sobotna ekipna tekma, na kateri je Slovenija zasedla šele sedmo mesto, za zmagovalko Norveško, Avstrijo, Nemčijo, Poljsko, Japonsko z 52-letnim veteranom Noriakijem Kasaijem in celo gostiteljico Finsko. Po prvi seriji je Slovenija zasedala celo osmo mesto, zadnje, ki še prinaša finale, in to za skakalno eksotičnimi ZDA. 

Kljub ekipnemu neuspehu je v pokalu narodov Slovenija še vedno tretja za Avstrijo in Nemčijo, v posamičnem seštevku pa je vodstvo ohranil Stefan Kraft, ki je po nedeljskem osmem mestu zbral 1578 točk. Sledi mu Rjoju Kobajaši s 1382 točkami. Najboljši Slovenec je še naprej Kos, šesti s 675 točkami. Peter Prevc je napredoval na osmo mesto (668 točk).

Slovenski skakalci se bodo zdaj vrnili domov, opravili nekaj medijskih obveznosti in se vrnili na sever Evrope, saj jih že v petek v Oslu s prologom oziroma kvalifikacijami čaka začetek desetdnevne norveške turneje.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta