Kockali, računali in pretegnili noge - ter za nameček osvojili 28. slovensko pentljo

Uroš Gramc Uroš Gramc
19.06.2022 21:06

Tadej Pogačar nesporni kralj dirke po Sloveniji, z Rafalom Majko sta prevladovala in tekmecem prepustila le drobtine

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Slovenec in Poljak sta kar na štirih od petih etap skupaj stala na stopničkah, v finišu na Veliko planino pa sta se še poigrala.
Matic Klansek Velej/Sportida

Tadej Pogačar je ob Juretu Golčerju, Primožu Rogliču, Diegu Ulissiju in Mitji Mahoriču peti kolesar z dvema zmagama na dirki po Sloveniji ter edini ob slednjem, ki jo je dobil dvakrat zapored. Prireditelji so z izborom trase zadeli, pentlja je bila zanimiva od prvega do zadnjega dne, toda dvojec Emiratov je bil premočan za konkurenco. Drugo mesto je zasedel Poljak Rafal Majka, tretje je ob koncu tedna zadržal Domen Novak (Bahrain).

Tadej Pogacar (SLO) of UAE Team Emirates, Matej Mohoric (SLO) of Bahrain Victorious during 5th Stage of 28th Tour of Slovenia 2022 cycling race between Vrhnika and Novo mesto (155,7 km), on June 19, 2022 in Slovenia. Photo by Vid Ponikvar/Sportida
Vid Ponikvar/Sportida

"Pravi preizkus bo čez dva, tri tedne na dirki po Franciji, to je bila zelo dobra priprava nanj. Odprli smo pljuča, pretegnili noge, preverili hitrost in se navadili vožnje v skupini. Nismo se preveč utrudili, ravno prav, da si še malo spočijemo, naredimo nekaj treningov in smo pripravljeni," je za TV Slovenija dejal Tadej Pogačar. Z Majko sta pobrala praktično vse, kar štiri od petih etap in vse majice z izjemo bele za mladega kolesarja. S Poljakom sta si po bratsko razdelila pogačo, vsak je vzel po dve etapi in vsak po eno majico, če odštejemo, da je Komendčanu pripadla glavna nagrada.

Sicer je Rafa na Veliki planini priznal, da je bil njegov kapetan močnejši, kar jima ni bilo treba potrditi na cesti. Ravno nasprotno, na kraljevskem vzponu sta na zelo zanimiv način določila zmagovalca: v igri kamen-škarje-papir. Očitno lahko 23-letni Gorenjec izgubi le pri "kockanju". No, v zadnji etapi, ki so jo prireditelji začinili z zelo strmim dvokilometrskim vzponom na Trško goro, bi jo lahko s slabo matematiko. Razlika med vodilnima je bila rekordno nizka, pičle tri sekunde, s trojico v finišu, prisoten je bil še Matej Mohorič, pa bi se ob bonifikacijskih sekundah lahko primerilo, da bi poljski šampion prehitel slovenskega. Toda Poljak se je raje izognil sprintu, Pogačar pa je Novem mestu le za las prehitel rojaka.

"Nisem si mislil, da se bo tako razpletlo. Matej je bil v zaključku zelo pameten. Mimo sem prišel s hitrostjo in sem vesel zmage," je povedal Komendčan. Zadnji dan ni le branil zelene majice, ampak je še kar napadal: "Na Trško goro je napadel Bahrain, jaz sem šel v protinapad. Gor sem šel hitro, kolikor je bilo mogoče, dol čim bolj počasi. Na koncu smo si z Matejem rekli, 'brez tveganja, naj odloči zaključni sprint'. Finiš je bil drugačen kot običajno, pet minut 'do daske' na špico, lep zaključek, izkoristil sem priložnost."

Izpostavil je, da je zmagal za ekipo: "Vsi smo bili super. Samo pet nas je bilo na koncu, dva sta šla po drugem dnevu domov, ampak nič za to. Rafa je bil super, Jan (Polanc) je bil odličen, tudi preostala dva sta se izkazala. Z dvignjeno glavo lahko gremo na Tour." Kjer pa ne bo drugega Slovenca v Emiratih. "Zato tudi nisem bil tako dobro pripravljen kot lani," je priznal Jan Polanc po zelo napornem prvem delu sezone, ki se zanj zaključuje. Pogačar in Majka sta ga navdušila in mu precej olajšala delo: "Naša ekipa je bila oslabljena, a sta na srečo bila tako dobra, da smo lahko vse prej oddelali in v zaključku nista potrebovala pomoči."

Rezultati, 4. etapa, Laško – Velika planina, 152,4 km: 1. Rafal Majka (Poljska) 3.53:52, 2. Tadej Pogačar (Slovenija/oba UAE Emirates) ista čas, 3. Fernando Barcelo (Španija/Caja Rural) +0:22 … 11. Domen Novak (Slovenija/Bahrain Victorius) 0:55; 5. etapa, Vrhnika – Novo mesto, 155,7 km: 1. Pogačar 3.42:35, 2. Matej Mohorič (Bahrain) +0:03, 4. Luka Mezgec (oba Slovenija/BikeExchange-Jayco) 0:26; končni vrstni red: 1. Pogačar 19.18:09, 2. Majka +0:12, 3. Novak 2:32; rdeča majica: 1. Pogačar 86 točk; modra majica: 1. Majka 30 točk; bela majica: 1. Vojteh Repa (Češka/Kern Pharma) 19.21:19, 4. Gal Glivar (Adria Mobil) +25:01, 7. Matevž Govekar (oba Slovenija/Bahrain) 27:52.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta