Kolajne niso le za Norvežane, Jakov Fak pa ne za odpis

Uroš Gramc Uroš Gramc
14.02.2024 20:25

Na svetovnem prvenstvu v biatlonu je Jakov Fak z devetim mestom poskrbel za daleč najboljšo uvrstitev na Češkem, zelo dobro streljanje je visoko pripeljalo tudi Miho Dovžana (17. mesto) in Lovra Planka (32.).

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Jakov Fak je poskrbel za prvo slovensko uvrstitev v deseterico. 
Epa

Svetovno biatlonsko prvenstvo na Češkem se je s posamično moško preizkušnjo, skupno pa dvanajsto tekmo, prevesilo v drugo polovico. Kralj tega športa v zadnjem obdobju Norvežan Johannes Thingnes Boe si je kot prvi v moški konkurenci priboril drugo posamično zlato kolajno (ima ju že Francozinja Julia Simon), prvič pa si je oder za zmagovalce - če ne štejemo štafetnega tekmovanja - v Novem Mestu delil z bratom Tarjeijem, ki je osvojil srebro. Prvič smo zabeleželi vsaj še dva dogodka; Vikingi so predali eno odličje drugim nacijam, darilo je prevzel Nemec Benedikt Doll, veselje pa je bilo ob uvrstitvi Jakova Faka v deseterico tudi v slovenskem taboru. S tem si je kot naš edini predstavnik zagotovil nastop na tekmi s skupinskim startom, na kateri je pred osmimi leti na Finskem dosegel svojo drugo in zadnjo zlato kolajno. 

Johannes Thingnes Boe ima kot prvi moški več kot eno posamično zlato kolajno.
Epa
Nemec Benedikt Doll (desno) je preostalemu svetu vlil upanje, da kolajne niso rezervirane le za Norvežane. 
Epa

Prvi mož naše reprezentance je dosegel odmeven uspeh v mednarodnem merilu, Miha Dovžan in Lovro Planko pa sta s 17. in 32. mestom poskrbela za lasten presežek. Vsa trojica je bila zelo natančna na strelišču - vsak je zgrešil le enkrat, vsi skupaj pa manj kot katerakoli Slovenka dan prej na njihovi najdaljši preizkušnji. Nihče od stotih tekmovalcev danes ni končal s strelsko ničlo. V smučini, ki je postajala vse počasnejša, kar sta najdražje od favoritov plačala Norvežana Vetle Sjaastad Christiansen in Sturla Holm Laegreid, pa sta bila najhitrejša njuna rojaka, brata Boe. Tridesetletni Johannes Thingnes je osvojil že deveto zlato kolajno na posamičnih preizkušnjah svetovnih prvenstev (skupno 18.), pet let starejši Tarjei pa prvo srebrno (ob dveh zlatih in šestih bronastih). Upanje na oder za zmagovalce je z drugim odličjem v karieri preostalemu svetu vlil biatlonec, ki ga vodi slovenski trener Uroš Velepec. 

Miha Dovžan
Anze Malovrh/STA

Morda je Benedikt Doll v paru z Janino Hettlich-Walz, ki je dan prej na Češkem poskrbela za prvo nemško medaljo, na jutrišnji tekmi posamičnih mešanih štafet (ob 18. uri) sposoben doseči še kaj več. Ob Norveški, ki prevladuje v moški konkurenci, in Franciji, ki je dominantna v ženski, se je med favoriti pojavila nova reprezentanca. Slovenija se s parom Jakov Fak-Polona Klemenčič ne spogleduje s kolajnami, a če bi uspeh kolega prebudil dolžnico letošnje sezone, najbrž za njimi ne bi prav veliko zaostala. Do konca prvenstva sta v programu še sobotni tekmi moških in ženskih štafet ter nedeljski s skupinskim startom. 

Rezultati: 1. Johannes Thingnes Boe (1 zgrešen strel) 45:49, 2. Tarjei Boe (oba Norveška/1) +58,9, 3. Benedikt Doll (Nemčija/1) 1:53,3, ... 9. Jakov Fak (1) 3:35,6, 17. Miha Dovžan (1) 5:00,4, 32. Lovro Planko (1) 6:11,6, 60. Anton Vidmar (vsi Slovenija/3) 8:24,3.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta