(KOMENTAR) Najboljša navijaška podpora, rezultati pa vse bolj povprečni. Maribor čaka na okrepitve in pomoč Turkov

Miha Dajčman Miha Dajčman
20.07.2024 05:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Presenetljivo je trener Ante Šimundža po tekmi z Botevom odkrito govoril o tem, da potrebuje okrepitve.
Andrej Petelinšek

Mariborski nogometaši so sezono začeli z izpadom iz kvalifikacij za evropsko ligo, pot na mednarodnih zelenicah pa bodo nadaljevali v drugem rangu tretjerazredne evropske lige, kjer bodo nastopili tudi nogometaši Brava, ki so v premiernem evropskem nastopu premagali klub iz Walesa, in člani Olimpije. Celjani so izkoristili ugoden žreb in si po zmagi nad Floro zagotovili vsaj še šest evropskih tekem.

Toda osredotočimo se na pregovorno najbolj nogometno mesto v državi. Več kot osem tisoč navijačev si je ogledalo povratno tekmo prvega kroga kvalifikacij za evropsko ligo med Mariborom in Botevom. Bravo, Maribor. Lahko bi rekli - evropsko. Takšno je bilo tudi vzdušje v Ljudskem vrtu, kamor je prišlo še 500 vročekrvnih navijačev bolgarskih pokalnih prvakov. Toda evropskih večerov bo bržčas to poletje pod Kalvarijo žal malo. Za tolažbo vsaj še eden - prihodnji teden proti romunski Craiovi - in morda še kakšen, če se bo zgodil presenetljiv preobrat, za jesen v Evropi vijoličastih, prvo po sedmih letih, bi se moral zgoditi čudež.

Predstava vijoličastih na zelenici na prvih dveh tekmah v sezoni pač ni bila na nivoju mednarodnih klubskih tekmovanj, zato so Mariborčani kar sami znižali svoje cilje. Pred sezono so govorili o vsaj osmih evropskih tekmah, zdaj pravijo, da si ob osredotočanju na državno prvenstvo v Evropi želijo čim dlje. Prvi polčas povratne tekme je dal upanje, da lahko Maribor preskoči premagljiv Botev, toda nekaj trenutkov slabosti v drugem delu je razkrilo težave 16-kratnih državnih prvakov.

Kar presenetljivo je trener Ante Šimundža po tekmi govoril o tem, da potrebuje okrepitve. Tega od Mariborčana v preteklosti nismo bili vajeni. Prepozno je opozoril na to. Je iskal alibi za neuspeh? Morda. Toda na pomanjkanje kvalitete v kadru trenerji Maribora opozarjajo iz poletja v poletje. Rožman, Karanović, Krznar in zdaj še Šimundža. Skupni imenovalec težav vseh pa je športni direktor Marko Šuler. Ta je ob koncu prejšnje sezone napovedoval več, kot se je v zadnjih tednih zgodilo, zdaj pa trdi, da je najbolj pomembno, da je klub ohranil ogrodje ekipe. A hitro smo dobili odgovor, da to pač ni dovolj za Evropo in da bi ostrejšo konkurenco Maribor potreboval na več igralnih mestih - v obrambi, ki peša proti močnejšim ekipam, v zvezni vrsti, kjer ni na voljo defenzivnega vezista in kjer veliko sloni na veteranih Iličiću in Soudaniju, v napadu, kjer ... Ah, kaj bi naštevali.

Že nekaj tednov se čaka na poteze, ali če hočete pomoč, potencialnih turških partnerjev kluba. Vendar formalno ti še niso v NK Maribor, njihovo neformalno sodelovanje z vijoličastimi pa še ni prineslo nič konkretnega. In Maribor tako rezultatsko še naprej pada v slovensko povprečje. "Osredotočamo se na državno prvenstvo," je bilo slišati na Mladinski 29 po grenki izkušnji proti Bolgarom. Za nadaljevanje vzorca zadnjih let bo moral aktualen ustroj Maribora narediti kaj več in predvsem drugače, da bo tudi ligaška lovorika lažje dosegljiva. Medtem ko najtrofejnejši slovenski klub niža svoje apetite, skrbi tudi, da postajajo do rezultatskih neuspehov apatični še navijači. Da ne bodo jokali za Evropo, so pred leti sporočali pristaši vijoličastih. Bodo sprejeli, da je Maribor z izjemo obiska na stadionu kljub verjetno najbolj utečenem organizacijskem sistemu pač povprečen slovenski klub?

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta