Konferenčna liga: Olimpija gosti Avstrijce, Celje Turke

Miha Dajčman Miha Dajčman
24.10.2024 06:00

V drugem krogu konferenčne lige si Ljubljančani in Celjani na svojih igriščih proti Lasku in Basaksehirju želijo prvih točk. Tekma na stadionu Z'dežele se bo začela ob 18.45, v Stožicah ob 21. uri.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
David Zec in soigralci imajo veliko težav v obrambi, ki si jih proti Turkom ne bodo smeli privoščiti.
EPA

V uvodnih dvobojih konferenčne lige sta Olimpija in Celje pustila različna vtisa, a sta oba slovenska predstavnika v tretjerazrednem tekmovanju Uefe ostala praznih rok. Zeleno-beli so z 1:2 izgubili pri bundesligašu Heidenheimu in bili blizu presenečenju v Nemčiji. Rumeno-modri so bili v Guimareasu pri Vitorii veliko bolj podrejen tekmec, končalo se je z 1:3. Apetiti v obeh klubih so pred drugim krogom precej narasli, Ljubljančani še naprej vodijo v domačem prvenstvu, Celjani so se povzpeli pod vrh lestvice in na tretjem mestu zaostajajo le za dve točki.

Lask iz Linza je trenutno sedma ekipa dvanajstčlanskega avstrijskega prvenstva (štiri zmage, remi in pet porazov), z Djurgardnom, ki je v play-offu izločil Maribor, pa so se v prvem krogu konferenčne lige črno-beli razšli z neodločenim izidom. Avstrijsko moštvo zelo dobro pozna krilni napadalec Olimpije Raul Florucz, ki je v mlajših selekcijah igral v Linzu. Avstrijec je s šestimi goli na 14 tekmah eden boljših posameznikov zasedbe Victorja Sancheza v tej sezoni. "Pričakujemo, da bomo igrali tekmo življenja. O tekmecih sicer ne razmišljamo preveč, seveda jih analiziramo, ampak osredotočenost je predvsem na nas in našem načrtu," je na druženju z mediji dejal 23-letnik in evropske obračune po kakovosti primerjal z dvoboji z Mariborom in Celjem v domačem prvenstvu.

Španski trener zeleno-belih meni, da je bil obračun v Nemčiji pomembna lekcija za Olimpijo. "Vedno so pričakovanja in dvomi pred prvo tekmo. A zdaj to pomaga. Če primerjamo proračun, je tudi Linz daleč pred nami, ampak bomo poiskali rešitve na igrišču. Najpomembnejše pa je spoznanje, da se lahko kosamo s tekmeci v konferenčni ligi," pravi Victor Sanchez, ki upa, da bo zelenica v Stožicah kljub deževni vremenski napovedi primerna. "Videli bomo, kakšen bo teren. Ampak smo pripravljeni, imamo načrt, upam, da bomo tekmo končali s tremi točkami," je samozavesten trener Olimpije, ki je na 20 tekmah na ljubljanski klopi izgubil le dvakrat. "Motivacija je velika, tako delujemo od prvega dne. Samozavest imamo, čeprav smo v Heindenheimu izgubili. Po analizi pa smo ugotovili, da smo dobro igrali in zdaj z motivacijo čakamo prvo domačo tekmo," razlaga Sanchez.

Lask ima v svojih vrstah nekaj znanih imen evropskega nogometa. Obrambi poveljuje 36-letni Jerome Boateng, nekdanji član nemške reprezentance, Bayerna, Lyona in Manchester Cityja. V napadalnem delu moštva bosta nevarna Valon Berisha, 31-letni kosovski reprezentant, ki je v preteklosti igral za RB Salzburg, Lazio, Fortuno Düsseldorf in Reims, ter 22-letni hrvaški napadalec Marin Ljubičić, ki je v Linz prestopil iz Hajduka.

Še vrednejšo ekipo od Laska, portal Transfermarkt jo ocenjuje na 38 milijonov evrov, ima carigrajski Basaksehir (48 milijonov), ki je trenutno šesta ekipa 19-članskega turškega prvenstva (štiri zmage ter po dva remija in poraza). Turki so v prvem krogu konferenčne lige doma izgubili proti dunajskemu Rapidu z 1:2, v oktobru pa še niso slavili. Turški nogomet je trenerju Celja Albertu Rieri dobro znan, saj je bil tri leta nogometaš Galatasaraya, še dve leti pa pomočnik Fatiha Terima in Domeneca Torrenta pri tem turškem velikanu, preden se je odpravil na samostojno trenersko pot in poleti 2022 prevzel Olimpijo. "To je velik klub, ki ga sestavlja precej nekdanjih igralcev obeh turških velikanov Galatasaraya in predvsem Fenerbahčeja, zato želijo dokazati, da so pri omenjenih klubih naredili napako, ko se niso odločili zanje. Nedvomno imajo precej kakovostnih igralcev, ki želijo imeti terensko premoč in žogo v svoji posesti," je o Basaksehirju dejal snovalec taktike Celjanov, ki prvič jeseni igrajo v Evropi.

Grofi so minuli konec tedna v prvenstvu naredili preobrat na tekmi z Muro in po zaostanku dveh golov v le 17 minutah dosegli štiri zadetke v drugem polčasu. "Biti moramo dobri tako z žogo kot brez nje. Ekipe, ki razmišljajo zgolj o igri z žogo, so šibke, ko je nimajo. Izgubljeno žogo moraš najprej spet osvojiti, da lahko nato z njo nekaj narediš," se težav Celjanov v tej sezoni zaveda Riera. "Mislim, da se zavedamo, da je to za nas izjemna priložnost, da se pokažemo v Evropi. V tekmo moramo iti zelo dobro psihološko pripravljeni in dobro odigrati 90 minut," še pravi Španec. "Že od začetka sezone pri branjenju čutimo določen primanjkljaj, zato je na treningih veliko poudarka na tem. Toda po drugi strani imamo zelo učinkovit napad, zato sem prepričan, da bomo kmalu napredovali tudi v obrambi​. Na tekmi z Vitorio smo prebili led. Zmaga ni nujna, a ponjo moramo iti," pa je odločen branilec rumeno-modrih David Zec.

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta