Košarkarska zadrega: Nujne točke postale kamen spotike

Zoran Mijatović Zoran Mijatović
19.02.2024 17:01

Slovenska košarkarska reprezentanca se v Kopru pripravlja na kvalifikacijski tekmi za EP z reprezentancama držav, ki bijeta vsaka svojo vojno - v četrtek ob 18. uri bo nasproti Ukrajina, v nedeljo ob isti uri Izrael.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Žiga Samar (v ospredju), Aleksej Nikolić (v ozadju) in druščina bodo po dveh letih v Kopru spet gostili Izraelce, ki tudi v Sloveniji izgubljajo simpatije.
Fiba

Potem ko je selektor moške članske košarkarske reprezentance Aleksander Sekulić konec januarja podaljšal pogodbo s Košarkarsko zvezo Slovenije še za dve leti, je v Kopru zbral 13-erico košarkarjev vključno z nosilci Klemnom Prepeličem, Mikom Tobeyjem, Aleksejem Nikolićem in Jako Blažičem za začetek kvalifikacij za Eurobasket 2025. Slovenija bo namreč v četrtek ob 18. uri v Bonifiki igrala proti Ukrajini, v nedeljo na istem prizorišču ob isti uri proti Izraelu, v skupini pa je še Portugalska, ki bo dvakrat nasprotnica novembra v drugem ciklu kvalifikacij.

Slovenija je nosilka skupine A, saj je bila avgusta lani vanjo izžrebana iz prvega jakostnega bobna (7. po rangu Fibine kakovostne lestvice), Ukrajina iz četrtega (28. z lestvice), Izrael iz petega (33. z lestvice), Ukrajina pa iz zadnjega, osmega (54. z lestvice). A v sistemu kvalifikacij, kjer iz štiričlanske skupine na Eurobasket, ki ga bodo gostili finski Tampere, ciprski Limassol, poljske Katovice in latvijska Riga, v kateri bodo ob skupinskem delu še izločilni boji, je prostora za napake - ali preizkus mladih - kar veliko, saj napredujejo tri reprezentance. Da bi se denimo na glavni turnir prebila Portugalska, ki je nazadnje sodelovala leta 2011, evropska prvakinja iz 2017, ki ima v kadru še vedno polovico takratnih košarkarjev, pa ne, meji na znanstveno fantastiko.

Zdesetkani, a favorizirani

Pa vendarle tudi v slovenski reprezentanci ne gre vse kot po maslu. Sekulić je (vsaj začasno) izgubil pomočnika Daliborja Damjanovića, ki naj bi se posvetil klubskemu delu. Decembra je namreč prevzel madžarski Kaposvari in ga pripeljal v končnico državnega prvenstva, za nagrado pa prejel še dveletno pogodbo. Med košarkarji pa sta dva plačala zdravstveni davek; Olimpijin Luka Ščuka si je v polfinalu pokala zlomil roko in bo predvidoma odsoten pet tednov, Krkin Jurij Macura pa je po napornem ritmu tekem nujno potreboval počitek. Naknadno sta bila tako vpoklicana zimzeleni Jakob Čebašek, ki je bil rezervist tako na olimpijskih igrah kot zadnjem evropskem prvenstvu, in Tibor Mirtič, novinec iz Domžal.

Vseeno bodo Slovenci favoriti v boju z reprezentancama iz držav, ki bijeta vsaka svojo vojno. Kot je znano, je Ukrajina žrtev ruske agresije, zaradi česar je Mednarodna košarkarska zveza Fiba Ruse (in Beloruse) izključila iz teh kvalifikacij in zaradi tega celo nekoliko prilagodila sistem tekmovanja. Ker ni enako postopala proti Izraelu zaradi napada na Gazo, se v civilni družbi že pojavljajo pobude, naj sama Košarkarska zveza Slovenije (KZS) nedeljsko tekmo proti Izraelu odpove.

Šport kot del propagande

Enega vidnejših tovrstnih glasov predstavlja Mariborčanka Ana Tasič, ki je zagovarjala magistrsko delo o človekovih pravicah na Univerzi v Yorku v Angliji in sodelovala pri dokumentarnem filmu o afganistanskih dekletih, ki so se prišla učit smučanja v Evropo. Ana Tasič se že desetletje vrača v Palestino in Izrael, leto in pol pa je preživela na Zahodnem bregu in organizirala športne aktivnosti za otroke v begunskih taboriščih. Košarkarsko zvezo je pozvala, naj da prednost človečnosti pred točkami na lestvici: "Le redki vrhunski športniki se v Izraelu lahko izognejo služenju vojaškega roka, zato so praktično vsi, tudi košarkarji, del njihove militantne propagande."

Iz KZS sporočajo, da se tragične situacije na Bližnjem vzhodu zavedajo in sočustvujejo z žrtvami na obeh straneh, a "dejstvo je, da tekme enostransko ne moremo odpovedati, saj sodi v uradno tekmovanje pod okriljem FIBA Europe. Po naših informacijah tudi vse druge tekme pod okriljem Fibe potekajo nemoteno." Tekma bo zato odigrana. Če ne bi bila, bi jo Fiba najbrž avtomatsko registrirala z 20:0 za Izrael, odvzela Sloveniji točko za poraz, morda bi slovensko reprezentanco ob tem doletela še kakšna kazen v obliki izključitve iz kvalifikacij.

Za zdaj je že tudi jasno, da Ukrajina svojih domačih tekem ne bo igrala doma - v nedeljo se bo proti Portugalski merila v latvijski Rigi -, vprašanje pa je, kje bo domače tekme igral Izrael. Ta bo v uvodnih treh krogih kvalifikacij gostoval, prvo domačo tekmo pa odigral 25. junija. Spomnimo; njihov košarkarski klub Maccabi je za domače tekme evrolige izbral Beograd. Tudi v tem tekmovanju so bili ruski klubi izključeni, izraelski ne.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta