Kronometer za SP: V mavričasto na starinski način. Roglič plačuje davek za vse napore na dirki po Španiji

Uroš Gramc Uroš Gramc
22.09.2024 21:16

Belgijec Remco Evenepoel do zlate kolajne brez števca, Primož Roglič tik za deseterico.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Dvanajsto mesto je izenačitev Rogličeve druge najboljše uvrstitve izpred petih let.
Reuters

Remco Evenepoel nadaljuje z zbiranjem lovorik. Belgijec je v Zürichu drugič zapored postal svetovni prvak v posamični vožnji na čas, vmes pa je postal tudi olimpijski prvak v uri resnice. Na vseh treh preizkušnjah je srebrno kolajno osvojil Filippo Ganna, tokrat z najmanjšo razliko pičlih šestih sekund, bronasto pa še en Italijan Edoardo Affini, ki je pred enajstimi dnevi postal evropski prvak v tej disciplini. Edini Slovenec Primož Roglič se je kot pred petimi leti, ko je zadnjič nastopal, uvrstil na dvanajsto mesto, kar je njegova druga najvišja uvrstitev po srebrni kolajni iz Bergna.

Za Zasavca boleče

Do deseterice je Zasavcu zmanjkalo šest sekund, do kolajne minuta in dvanajst sekund, do srebrne pa ... Ugotovil je že brez štoparice na ciljni črti, kjer je mimo njega švignil Ganna, ki je startal dve minuti za njim. "Oh, bilo je težko. Zelo boleče. Mislim, da plačujem davek za vse napore na dirki po Španiji," je dejal Primož Roglič, ki je pred dvema tednoma slavil četrto rdečo majico na rdeči pentlji. "Težko je bilo pritiskati, se ves čas priganjati, kar je potrebno v kronometru. Ampak saj sem vedel, da bo tako. Po drugi strani me je kronometer držal pokonci, da se motiviram za zadnji del sezone. Dobro je, da sem ostal v ritmu, takšne stvari kar pomagajo," je povedal 34-letni Kisovčan, ki bo naslednjo nedeljo eden od favoritov za visoko uvrstitev tudi na cestni dirki. 

V kronometru je na prvem vmesnem času zabeležil enajsti čas, najboljše pa je odpeljal najnevarnejši del od drugega do tretjega vmesnega časa z vratolomnim spustom, na katerem je z grdim padcem zapravil odličje Avstralec Jay Vine, ki je ciljno črto prečkal ves okrvavljen. Kisovčan je tam skočil z dvanajstega na deveto mesto, a je na koncu malo popustil. Novemu (in staremu) prvaku se je zgodilo podobno, a je prej nabral dovolj, da ga ni drago stala izguba 13 sekund v zadnjih devetih kilometrih proti Italijanu, s katerim se je zdaj izenačil po (dveh) mavričastih majicah. Toliko jih imata tudi Nemec Jan Ullrich in Avstralec Rohan Dennis, eno več ima še en Avstralec Michael Rogers, po štiri pa Nemec Tony Martin in Švicar Fabian Cancellara. 

Vse narobe, rezultat pa pravi

"Kar stresen dan je za mano. Minuto pred startom se mi je snela veriga in ni mi delal merilec moči, zato sem moral cel kronometer odpeljati po občutku. V zadnjih dveh, treh kilometrih sem se pošteno mučil. Na tak način ni bilo lahko držati tempa, najtežje je na ravninskih delih. Nisem točno vedel, kako močno lahko pritiskam, da ne bi šel čez mejo. Na sredini prvega vzpona sem zelo trpel, ampak na spustu so noge dobile nekaj kisika in sem si opomogel. Mogoče je bil to najtežji kronometer v mojem življenju, ampak to se zgodi. Najpomembnejše je, da sem zmagal," je dejal Remco Evenepoel

Italijanska orjaka v družbi belgijskega čudeža
Epa

Belgijec je preprečil veliko italijansko slavje, so se pa naši zahodni sosedi prvič veselili dveh kolajn na enem tekmovanju. Sicer pa je bil razplet na glavo obrnjen tistemu izpred treh let, ko je Ganna premagal dva Belgijca, Wout van Aerta in Evenepoela. Slednji v zadnjem času postaja prava nočna mora za svetovnega prvaka iz leta 2021. Njun medsebojni izid v kronometrih je zdaj 9:8, je pa bil nekoč čudežni belgijski deček boljši kar šestkrat ob zadnjih sedmih srečanjih. 

Tik pred penzijo zlato za zlatom

Pri dekletih je zlati olimpijski kolajni odličje enakega leska na svetovnem prvenstvu dodala Avstralka Grace Brown, za katero je pri 32 letih najuspešnejša sezona v karieri, ki je tudi njena zadnja. No, morda si pa zdaj premisli. "Še vedno sem trdno prepričana," je namige zavrnila Brownova: "Lahko sem zelo srečna, da bom na tak način zaključila. Nekaj posebnega je. Zadnji meseci so kot iz sanj. Olimpijske igre so mi dale veliko samozavesti, v zadnjih kilometrih sem si ponavljala, da lahko postanem še svetovna prvakinja in to mi je dalo moč."

Bistričanka se je uvrstila najvišje doslej.
Uroš Gramc

Največji športni spektakel pa je po aferi okrog sestave reprezentance izpustila Urška Žigart, ki se je vrnila v dres z državnim grbom in se v tretjem kronometrskem nastopu na SP uvrstila najvišje, na 17. mesto. "Malo drugače pristopam, kot sem v preteklosti. Vedno sem razmišljala, da mi mogoče manjka moč ali kaj drugega, zdaj pa izboljšujem malenkosti in se je slika začela sestavljati," je dejala slovenska prvakinja v tej disciplini. Eugenia Bujak, ki je bila na nedavnem evropskem prvenstvu osma, je bila tokrat na skromnem 32. mestu. 

Rezultati, moški, 46,1 km: 1. Remco Evenepoel (Belgija) 53:01 (povp. hitrost 52,2 km/h), 2. Filippo Ganna +0:06, 3. Edoardo Affini (oba Italija) 0:54 ... 12. Primož Roglič (Slovenija) 2:06; ženske, 29,9 km: 1. Grace Brown (Avstralija) 39:16 (45,7 km/h), 2. Demi Vollering (Nizozemska) +0:16, 3. Chloe Digert (ZDA) 0:56, 17. Urška Žigart 3:06, 32. Eugenia Bujak (obe Slovenija) 3:50. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta