Kvalifikacije za Euro 2024: Tehnika ni dovolj, tudi teči bo treba

Marko Kovačevič Marko Kovačevič
07.09.2023 06:30

Slovenska nogometna reprezentanca nocoj ob 20.45 gosti Severno Irsko, ki lovi zadnji vlak, da se vmeša v boj za uvrstitev na turnir v Nemčiji

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Selektor je opozoril reprezentante na karakter nasprotnika.
Robert Balen

Slovenska nogometna reprezentanca nadaljuje svoj lov na evropsko prvenstvo. Nocoj ob 20.45 bo v ljubljanskih Stožicah gostila Severno Irsko. "Kot sem na eni strani prepričan, da je treba biti spoštljiv in analitičen do nasprotnika, sem na drugi siguren, da moramo razmišljati najprej o svoji kvaliteti, kako to, kar smo že pokazali, kar imamo, pretočiti na igrišče in priti do cilja, s pozitivno, zmagovalno mentaliteto zadovoljiti apetite nas, vas in navijačev," pred petim krogom kvalifikacij za Euro 2024 napoveduje selektor Slovenije Matjaž Kek.

Po štirih krogih je razmerje moči v skupini H izenačeno. Na vrhu sta Finska in Kazahstan s po devetimi točkami, Danska in Finska jih imata po sedem, Severna Irska, ki je doslej nabrala le tri točke, pa lovi zadnji vlak, da se vmeša v bitko za uvrstitev na turnir v Nemčiji. Današnji tekmeci Slovencev so kvalifikacije začeli s (pričakovano) zmago proti San Marinu, nato pa nanizali tri poraze. Minimalne poraze. Finska, Danska in Kazahstan so bili od njih boljši z 1:0. "So kvalitetna ekipa, točke ne prikazujejo realnega stanja. So zelo fizična ekipa, znajo igrati, a naše želje so, da osvojimo vse tri točke," opozarja Petar Stojanović, ki se iz bočnega branilca v reprezentanci pogosto prelevi v krilnega napadalca. "Naša prednost je, da igramo doma, pred našo publiko. Glede tehnike imamo večjo kakovost, a to v današnjem nogometu ni dovolj. Če nismo bili fizično pripravljeni, tekali eden za drugega, nam tehnika ni pomagala," je še dodal 27-letnik, ki je pred dvema tednoma iz italijanskega Empolija odšel na posojo v Sampdorio.

Pet tekem je doslej s Severno Irsko odigrala Slovenija, dobila le prvo v kvalifikacijah za SP 2010, na preostalih štirih pa doživela tri poraze. Kar štirikrat je bil na teh tekmah v vlogi slovenskega selektorja Kek. "Svojo izkušnjo skušam prikazati igralcem, jih dovolj informirati, na kakšen način Severni Irci igrajo, kakšen je njihov karakter, kako se lotijo vsake zadeve. Tudi če ne bodo imeli kakršnekoli možnosti, da se uvrstijo kamorkoli, bodo šli na glavo, ker drugače ne znajo. To je ta karakter, pristop k športu. Na to smo naše igralce opozorili, hkrati pa moramo razvijati sebe, našo zmagovalno mentaliteto, prepričanje, da nikomur, dokler se tekma ne konča, ne priznamo, da je boljši," poudarja Mariborčan, ki bo v soboto praznoval 62. rojstni dan.

Reprezentanca s severnega dela irskega otoka zna igrati tudi grobo. Kako se ji bo zoperstavila Slovenija? "Potrebuješ dovolj doze hrabrosti, taktične discipline, če hočete, tudi pragmatičnosti, kar navijači in novinarji zelo neradi slišite. Takšni smo Slovenci vedno bili, ko smo bili najboljši. Zakaj bežati od nečesa, kar je dobro? Zelo lahko je biti populističen, jasno pa je, da je nogomet še vedno tek, duel, disciplina v obeh delih igre. Danes je nogomet že stvar analitičnega pristopa, a še vedno je to igra, ki ti lahko prinese situacijo, v kateri se moraš znajti, biti dovolj inteligenten, da odreagiraš," je o zahtevanemu pristopu dejal Matjaž Kek.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta