Kvalifikacije za Euro: Evforija bi bila pogubna

Marko Kovačevič Marko Kovačevič
17.10.2023 06:00

Čeprav v Belfastu v treh poskusih še ni niti zmagala niti dosegla gola, je slovenska nogometna reprezentanca pred tekmo s Severno Irsko upravičeno samozavestna

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Napadalni tandem Šeško-Šporar se je proti Severni Irski že izkazal.
Robert Balen

Euro je blizu, a vstopnico za poletje v Nemčiji bo treba potrditi. "Ni še konec, tri tekme nas še čakajo. Tega se zavedamo, z obema nogama smo trdno na tleh. V Belfastu bo tudi treba iti stoodstotno na glavo," se je kmalu po zmagi s 3:0 nad Finsko, ki slovenske nogometne reprezentance ni obdržala na prvem mestu v kvalifikacijski skupini H, ampak ji je prinesla tudi boljše razmerje na medsebojnih tekmah proti eni od najresnejših konkurentk za uvrstitev na veliki turnir, k naslednjemu izzivu že ozrl vezist Adam Gnezda Čerin. Slovenijo nocoj ob 20.45 čaka gostovanje pri za San Marinom najskromnejši ekipi skupine, Severni Irski.

Prizorišče ji doslej sicer ni prineslo uspeha. Brez zmage je še Slovenija na Severnem Irskem, v treh tekmah v Belfastu je ujela le en remi, gola tam še ni zabila. A zdaj v svojem rokavu skriva idelanega aduta, da to tradicijo prekine. Skriva? Ne, hitro ga je porinila v ospredje. Benjamin Šeško je pri 20 letih že eden najvidnejših, če ne kar najvidnejši posameznik v izbrani vrsti. Tudi nocoj bo prvi adut slovenskega napada. Pa čeprav je zaradi trčenja na sredini igrišča v prvem polčasu na tekmi proti Finski z obvezano glavo in vrtoglavico na igrišču zdržal (le) do 60. minute. "Glava je boljše kot v soboto, med tekmo sem imel nekaj vrtoglavic. Zdravniki so rekli, da se dobro celi. V naslednjih dneh bo še boljše, tako da me nič ne skrbi, da na naslednji tekmi ne bi igral," je odločen s štirimi goli najučinkovitejši napadalec Kekove čete v kvalifikacijah za Euro 2024. Tudi proti Severni Irski je že zabil, za povrh pa z dvema natančnima podajama zaposlil še partnerja v napadu Andraža Šporarja, kar je bilo dovolj za zmago s 4:2.

Samo nebo je meja

Da se da tudi z ničlo iz Windsor Parka zavihteti na veliko tekmovanje, je sicer dokazala generacija, ki jo je v svojem prvem selektorskem mandatu vodil Matjaž Kek, kljub porazu proti reprezentanci iz severnega dela irskega otoka se je pred 14 leti uvrstila na svetovno prvenstvo v Južnoafriški republiki, a zdaj se Sloveniji ni treba ozirati na tradicijo. Da so boljši od trenutno 74. reprezentance na Fifini lestvici, so Slovenci že dokazali v Ljubljani, prepričljiva zmaga proti Finski pa jim je še dvignila samozavest. "Zelo sem zadovoljen s celo ekipo, s celim štabom. Kaj delamo, kako se združujemo … Rečem lahko le, naj traja. Samo nebo je meja," je odločen Benjamin Šeško.

V Belfastu se slovenski reprezentanti ne bodo zadržali dolgo. Na prizorišče tekme so prispeli sinoči, trening, ki je bil ob taktični pripravi namenjen predvsem regeneraciji, so opravili kar na Brdu pri Kranju. "To je stvar 'know-howa' reprezentance. To razlagati … Nekdo bi razumel, nekdo pa bi o tem preveč filozofiral. Tako smo se pač odločili. Tu imamo boljše pogoje, več časa, da se v miru pripravimo. Mir, koncentracija in osredotočenost so v tem trenutku zelo dobrodošli," je o odločitvi, da izpusti uradni trening na prozorišču gostovanja, dejal selektor Matjaž Kek. Prvič po vrnitvi na slovensko klop je res blizu velikemu tekmovanju. V kvalifikacijah za Euro 2020 in SP 2022 je bil prekratek, po klavrnem štartu v lansko ligo narodov se je zazdelo, da je že bivši, a delo na dolgi rok se je izplačalo, od lanskega poletja je reprezentanca naredila nekaj velikih korakov naprej. "Določene stvari so šle na bolje, določene lahko še popravimo. Razmišljamo o sebi, imamo svojo pot. Veseli nas podpora s tribun, veseli nas, da bo tudi v Belfastu nekaj naših navijačev, a od nogometa lahko živiš samo, če gledaš naprej, si dovolj objektiven in z nogami trdno na tleh. Vsaka evforija bi bila pogubna. Poskušam biti realen in vse to prenesti na fante," je o napredku dejal 62-letni Mariborčan.

Brez možnosti, a še vedno nevarni

Že po gostovanju v Stožicah je selektor Michael O'Neill priznal, da so sanje o Severni Irski na naslednjem evropskem prvenstu utopične, zdaj pa so otočani dokončno brez možnosti za skok proti vrhu lestvice. A naloga Slovenije zaradi tega ni nič lažja. "To je britanski način razmišljanja, karakterja, tudi če nimajo več možnosti. Bilo bi neumno, da bi mi leteli na zmagi proti Finski ter razmišljali o njih, češ da nimajo več možnosti. Dejstvo je, da če hočeš priti na veliko tekmovanje, moraš zbirati točke v kontinuiteti in to nam relativno dobro uspeva. Moramo razmišljati o svoji kakovosti, o izkušnji, ki jo imamo izpred meseca dni s tekme proti istemu tekmecu, ki niti slučajno ni bila lahka," opozarja Matjaž Kek.

Skupina H, pari 8. kroga: danes ob 18. uri: Finska - Kazahstan, ob 20.45: Severna Irska - Slovenija, San Marino - Danska; vrstni red: Slovenija in Danska po 16 točk, Finska in Kazahstan po 12, Severna Irska 6, San Marino 0.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta