Liga ABA: Olimpija za biti ali ne biti

Zoran Mijatović Zoran Mijatović
20.04.2024 06:00

Po obrambnem fiasku na prvi tekmi četrtfinala proti Megi mora Cedevita Olimpija v nedeljo ob 20. uri nujno zmagati, da bi se izognila (pre)zgodnjemu izpadu iz lige ABA

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Pri Olimpiji vedo, kaj morajo storiti. Zdaj je treba teorijo le še prenesti v prakso.
Ales Fevžer

Na vrsti je popravni izpit za slovenskega paradnega konja v klubski košarki, za biti ali ne biti v mednarodnih vodah vse do maja, kakor je vajen. Potem ko je Cedevita Olimpija malodane sramotno izpadla iz evropskega pokala - z eno zmago na 18 tekmah je imela najslabši izkupiček med 20 ekipami -, si rešuje sezono v ligi ABA. A tudi tu ji ne gre najbolje. Potem ko je dve leti zapored igrala v polfinalu in z 1:2 v zmagah drago prodala kožo proti kasnejšemu prvaku - predlani Crveni Zvezdi, lani Partizanu -, se ji tokrat zatika že v četrtfinalu. Torej na točki, kjer si zmaji ne želijo končati še zadnjega mednarodnega tekmovanja, v katerem tekmujejo. "Lige ABA nočemo končati v četrtfinalu, saj potem sezona res nima smisla," je pred začetkom serije dejal Jaka Blažič, zavedajoč se, da osvajanje domačih lovorik ob poraznih mednarodnih rezultatih za klub ni dovolj. 

A potem se je zgodilo; prva tekma v lovu na dve zmagi proti Megi, nekdanjemu klubu dvakratnega (morda kmalu trikratnega) MVP-ja NBA-lige Nikole Jokića, se je končala s kar 119 prejetimi točkami, kar je negativni rekord končnice v ABA-ligi, oziroma s porazom 119:98. Kar 66 točk je Olimpija prejela iz rakete, neustavljiv je bil Nikola Đurišič z 31-imi. 

V nedeljo ob 20. uri bo na sporedu druga tekma - pri zmajih jo imenujejo kar tekma sezone -, ki v primeru zmage prinaša podaljšanje serije, v primeru poraza pa izpad. Tokrat Ljubljančani upajo tudi na pomoč občinstva, ki jih v Stožicah ni moglo spremljati vse od 23. marca, torej skoraj en mesec. Po dolgem času spet igramo doma, kjer smo nazadnje igrali pred skoraj mesecem dni. Dejstvo je, da moramo predvsem popraviti našo igro v obrambi, hkrati moramo teči bolje, kot smo v Beogradu. Če bomo to naredili, se lahko nadejamo tretje tekme," recept za uspeh pozna trener Zoran Martič. Da se kolaps v obrambi ne bo več ponovil, po nedeljski učni uri verjame tudi Zoran Dragić: "Na prvi tekmi v Beogradu nismo pokazali svojega pravega obraza. V vseh segmentih igre smo bili slabši od naših tekmecev. Tekma je bila dobra lekcija. Predvsem moramo prikazati več energije, več želje po zmagi, več borbe eden za drugega, vse drugo bo nato prišlo." 

 

 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta