Liga prvakov: Lepo je, ko si favorit, a realnost je na igrišču

Marko Kovačevič Marko Kovačevič
14.03.2023 05:31

Manchester City še ni strl Kamplovega Leipziga, Porto verjame v preobrat proti Handanovićevemu Interju

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Kevin Kampl na včerajšnjem treningu v Manchestru
Reuters

Benfica, Chelsea, Bayern in Milan so že tam, ta teden pa bodo znani še preostali udeleženci četrtfinala nogometne lige prvakov. Jutri bosta mesto med osmerico na domačih igriščih potrjevali moštvi, kjer so večino dela opravili že v prvi rundi osmine finala, madridski Real bo branil prednost s 5:2 proti Liverpoolu, Napoli proti Eintrachtu začne z 2:0. Bolj na tesno je šlo v dvobojih, ki se bosta razpletla nocoj. Manchester City na prvi tekmi še ni potrdil vloge favorita proti Leipzigu, z remijem 1:1 se je končalo v Nemčiji. Inter bo v Porto odnesel prednost z 1:0.

"Osvajanje lovorik je razlog, zakaj smo tukaj. Ne poznam nobene ekipe ali trenerja, ki ne poskuša osvojiti tekmovanja. Tu ni izjem," pravi prvi mož strokovnega štaba Manchester Cityja Josep Guardiola. Pa je njegova ekipa, kljub strašnemu igralskemu kadru z norveškim strojem za gole Erlingom Haalandom na čelu, trenutno še daleč od trofej. Tista v Angliji se ji izmika, vodilni Arsenal ji beži za pet točk. Dobro, z uvrstitvijo v četrtfinale so ostali živi v pokalu FA, najstarejšem nogometnem tekmovanju na svetu, a da bi bila (morebitna) sezona brez naslova v premier ligi uspešna, meščani potrebujejo sveti gral, lovoriko, ki se jim, arabski milijoni gor ali dol, vztrajno izmika. "Lepo je na začetku sezone, ko si prvi favorit, a realnost je v 95 minutah na igrišču," o prvi oviri do uresničitve sanj v ligi prvakov razmišlja Guardiola. "Leipzig je odlična ekipa, to je bil že pred žrebom. Ima ogromno kvalitet, ogromno prednosti. Vsiliti mu moramo svojo igro, moramo zmagati.

Na Portugalskem bodo z boljšim izhodiščem začeli Italijani. "Na prvi tekmi proti fizično in tehnično dobrem nasprotniku smo odigrali odlično. Razočarani smo bili, ker številnih priložnosti v prvem polčasu nismo izkoristili. Na gostovanju moramo biti previdni," pred povratnim dvobojem s Portom opozarja trener milanskega Interja Simone Inzaghi. Prednost, ki jo jim je na San Siru z edinim golom zagotovil Romelu Lukaku, je pač premajhna, da bi modro-črni že slavili napredovanje. "To bo uravnotežena tekma, zelo težka, proti ekipi, polni dobrih igralcev. Poznamo nasprotnika, predvsem pa vemo, česa smo sposobni. Želimo biti intenzivni, dobri v pressingu, agresivni in predvsem inteligentni," se s preobratom spogleduje Sergio Conceicao, trener Porta, ki v portugalski ligi, podobno kot Inter v italijanski, drži drugo mesto.

Trditev, da bo nocojšnji večer v ligi prvakov slovenski, bi bila pretirana. Pa čeprav igrata kluba z obema slovenskima nogometašema, ki sta še ostala med elito. Kevin Kampl v Leipzigu nima zagotovljenih minut. Na prvi tekmi proti Cityju pred tremi tedni je obsedel na klopi, v nemški ligi pa je na zadnjih dvobojih proti Borussiama – na gostovanju v Dortmundu je Leipzig izgubil z 1:2, proti Mönchengladbachu pa je v soboto doma slavil s 3:0 – pobral le drobtinice. Samir Handanović je v zadnjem krogu italijanske serie A sicer poveljeval obrambi Interja, ki je s porazom proti Spezii omogočil Napoliju, da prednost na vrhu lestvice poviša na ogromnih 18 točk, a v ligi prvakov je v tej sezoni v prednosti Kamerunec Andre Onana. No, vsaj nekaj Slovencev ima minute zagotovljene. Sodniška ekipa, ki ji bo poveljeval Mariborčan Slavko Vinčić, bo na delu v Manchestru.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta