Lovro Kos v Ameriki premagal "urok" četrtih mest, na stopničke je skočil tudi v nedeljo

Nejc Strojnik Nejc Strojnik
11.02.2024 19:39

Za 24-letnim skakalcem iz Moravč je izjemen konec tedna v ameriškem Lake Placidu. Po sobotnem prvem mestu je v nedeljo osvojil še srebrno kolajno.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Svojo prvo posamično zmago na tekmah za svetovni pokal si je Lovro Kos zagotovil predvsem zaradi izjemnega drugega skoka.  
EPA

Če je bila sobotna zmaga na veliki skakalnici v Lake Placidu kot obliž na vsa četrta mesta, ki jih je osvojil v letošnji zimi, je Lovro Kos z drugim mestom na nedeljski tekmi dokazal, da to ni bila le muha enodnevnica in da je trenutno v izjemni formi. Na eksplozijo 24-letnika iz Moravč smo čakali dolgo. Potem ko se je v Garmisch-Partenkirchnu na novega leta dan pred dvema letoma s tretjim mestom prvič povzpel na oder za zmagovalce, je na ponovitev uspeha – če odmislimo ekipne tekme – čakal več kot dve leti. Na stopničke se je vrnil v slogu, z zmago, prvo v svetovnem pokalu, po kateri so ga prevzela čustva, posnetek njegovega iskrenega veselja pa je hitro postal viralen. Do zmage je prišel predvsem zaradi odličnega drugega skoka, s katerim je napredoval za kar šest mest. Japonca Rjojuja Kobajašija je prehitel za manj kot točko, minimalen, zgolj dobro točko, je bil tudi zaostanek tretjega Mariusa Lindvika iz Norveške. Sobotna zmaga je bila za Slovenijo že 113. v svetovnem pokalu, Kos pa je postal 16. Slovenec, ki se je uvrstil na najvišjo stopničko. Na sobotni tekmi v Lake Placidu, ki je pred 44 leti gostil olimpijske igre, so poleg Kosa nastopili še trije Slovenci (Maksim Bartolj, Timi Zajc in Žak Mogel), a se nobeden od njih ni uvrstil v finale.

"Zelo zelo lepa tekma zame. Prva zmaga v karieri. Res sem vesel. Naredil sem dva zelo lepa skoka, tako da mislim, da sem si zaslužil zmago," je bil po sobotni posamični preizkušnji zadovoljen Lovro Kos. Časa za slavje ni imel veliko, saj ga je še isti dan čakala tekma dvojic, kjer je nastopil v paru z Domnom Prevcem. Slovenska asa po njej sicer nista bila najbolj zadovoljna, saj sta med enajstimi reprezentancami dosegla zanju skromno šesto mesto. "Z Lovrom sva ga oba malo biksala, žal je bilo preveč napak," je po tekmi dejal Prevc. Z njim se je strinjal tudi slovenski trener Robert Hrgota, ki je bil odločen, da jih sobotni večerni rezultat ne sme preveč zmesti, in prepričan, da bo v nedeljo drugače.

In imel je prav. Kos je namreč blestel tudi na nedeljski posamični tekmi, na kateri se je z drugim mestom izkazal že po prvi seriji, v finalu pa zadržal odlično uvrstitev. Potem ko je v soboto prvič v karieri stopil na najvišjo stopničko, je včeraj prvič v karieri osvojil še drugo mesto. "Lovro je bil ponovno dvakrat vrhunski. Škoda, malo je zmanjkalo za zmago. Trenutno je na res visoki ravni," je bil ponovno zadovoljen Hrgota. Na nedeljski tekmi je zmagal sobotni osmoljenec, Avstrijec Stefan Kraft, na zmagovalni oder pa se je, prvič v karieri, uvrstil še Nemec Philipp Raimundom, ki si je s Kosom delil drugo mesto. V finalu so nastopili še trije Slovenci. Domen Prevc je s 16. mesta napredoval na 12., Timi Zajc ga je po 13. po prvi seriji v drugo nekoliko polomil in nazadoval na 20., Žak Mogel pa je tekmovanje končal na 22. mestu. "Z izjemo ​Timija z malo smole in slabšim skokom v drugi seriji smo tokrat veliko bolje nastopali tudi kot ekipa. Še enkrat pa čestitke Lovru za vrhunski dosežek," je še dejal Hrgota. "Lake Placid si bom zagotovo zapomnil za vse življenje. Za mano je neverjeten konec tedna, komaj čakam naslednje tekme, da vidimo, kam pridem," pa je svoje misli strnil veliki junak Kos. Karavana svetovnega pokala se bo zdaj preselila na Japonsko, kjer bosta prihodnji teden v Saporu na sporedu dve tekmi svetovnega pokala, na katerih bo znova tekmoval tudi Peter Prevc.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta