Luka Dončić: Več je čivkanja, bolj uživa

Marko Kovačevič Marko Kovačevič
31.01.2023 17:02

Slovenski košarkarski zvezdnik v ligi NBA je ob zmagi Dallasa proti Detroitu petič v karieri in že četrtič v sezoni presegel mejo 50 točk

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Obramba Detroita ni našla načina, kako bi ustavila razploženega Ljubljančana.
Reuters

Vrnitev je uspela. Proti Phoenixu je zaradi težav z gležnjem igral le tri minute, tekmo proti Utahu je izpustil, po vrnitvi v Dallas, kjer so njegovi Mavericksi gostili Detroit, pa je znova čaral na parketu. Luka Dončić je ob zmagi s 111:105 dosegel skoraj polovico točk svoje ekipe. Pri 53 se je ustavil, dodal jim je še osem skokov, pet podaj in dve ukradeni žogi. In to čeprav posledice zvina gležnja še niso povsem odpravljene. "Gleženj je dobro. Ni še stoodstoten, a je dobro," je o svojem zdravstvenem stanju dejal prvi zvezdnik košarkarjev Dallasa.

Pot do 27. zmage v sezoni, ob 25 porazih, ki je žrebičke utrdila na šestem mestu zahodne konference lige NBA, zadnjem, ki po rednem delu še prinaša neposredno uvrstitev v končnico, ni bila enostavna. Dallas je sicer dobro začel, Dončić je že v uvodnih treh minutah nanizal 11 točk, a se je Detroit, sicer zadnja ekipa v vzhodni konferenci (13 zmag in 39 porazov), vrnil in prvi polčas dobil s 57:53. Po odmoru so vajeti igre v svoje roke spet zagrabili Teksašani. "Ne bi si mogel želeti boljše napadalne četrtine, kot jo je prikazal Luka. V tretji četrtini smo se pobrali v obrambi, ustavili nekaj napadov, bolje smo se znašli tudi ob podvajanjih – celo sezono že gledamo to, dobro vemo, kje moramo biti," je opisal trener Dallasa Jason Kidd.

Nekaj časa je trajalo, da se je prvi violini pridružil še spremljevalni orkester. Spencer Dinwiddie, za Dončićem drugi strelec Dallasa na tekmi, je deset od svojih 12 točk dosegel v zadnji četrtini. "Luka je bil vroč, v prvem polčasu je bil zelo učinkovit, mislim, da je imel le deset metov, dosegel pa je 27 točk. Držal nas je v igri, bil je zelo nesebičen, ko so ga podvajali. Ujeli smo ritem. V tem moramo biti konstantni, ker bomo podobne stvari gledali vse leto," je ugotovil Kidd in dodal, da morajo ob Ljubljančanu tudi ostali igrati svojo igro. "Luka se bo že pridružil zabavi, preveč talentiran je, da ga žoga ne bi našla," je nekdanji odlični organizator igre povedal na novinarski konferenci.

Dolgo bi trajalo, če bi Dončić, kot je predlagal eden od reporterjev v American Airlines areni, na druženju z novinarji odgovoril na po eno vprašanje za vsako točko. "To bi lahko naredili po Phoenixu," je sedmi sili vrnil dobro razpoloženi Slovenec, spomnil na tekmo, ki jo je brez doseženega koša zaradi poškodbe končal že po treh minutah. Tokrat je petič v karieri in četrtič v tej sezoni dosegel (ali presegel) magično mejo 50 točk. Kot so izračunali pri ameriškem ESPN, je v zadnjih 50 letih v prvih petih sezonah v ligi to uspelo le še Michaelu Jordanu in LeBronu Jamesu.

V taboru Detroita, ki se kljub 29 točkam Hrvata Bojana Bogdanovića ni mogel izogniti šestemu porazu na zadnjih sedmih tekmah, niso ravno peli hvalospevov mejnikom Slovenca. Dončić se je tik pred koncem tekme zapletel v besedni dvoboj s pomočnikom trenerja Jeromom Allenom. "Če mi bodo vpili, bom vpil nazaj. Ni me strah," je o konfliktu, ki ga je glavni trener Detroita Dwane Casey sicer opisal kot "en velik nič", takoj po tekmi dejal 23-letni Slovenec. Z nekoliko mirnejšo glavo se je kasneje še enkrat ozrl proti dvoboju z Allenom. "Že od prve četrtine je bil glasen, nekaj je čivkal, a saj veste, da nimam težav s tem, da kaj zakličem nazaj. Ne vem, kaj je govoril, nočem ponoviti teh besed, a s tem nimam težav, to je košarka. Take stvari me poženejo. Zagotovo," je povedal s povprečjem 33,4 točke na tekmo drugi najboljši strelec lige (Philadelphiin Joel Embiid mu "beži" za 0,2 točke), nato pa z nasmeškom na obrazu pritrdil, da v takih stvareh uživa.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta