Luka potrebuje pomoč, finalna verzija

Zoran Mijatović Zoran Mijatović
10.06.2024 13:22

Boston z 2:0 v zmagah upravičuje vlogo favorita v finalu lige NBA, v četrtek ob 2.30 se serija nadaljuje v Dallasu

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Načeti Dončić je do zadnjih minut držal Dallas v igri za zmago, a je izostal večji napadalni učinek soigralcev.
EPA

Tudi v drugo Luki Dončiću in Dallas Mavericks ni uspelo; Boston Celtics v finalu lige NBA po zmagi s 105:98 vodi že z 2:0. A zdaj se serija seli v Teksas, kjer bosta tekmi v četrtek in soboto ob 2.30 zjutraj po slovenskem času. Dallas je v rednem delu sezone enkrat že gostil Boston, bilo je 23. januarja, a je izgubil s 110:119. Resda se je to zgodilo tik pred prestopnim rokom, v katerem sta Daniel Gafford in P.J. Washington ne le okrepila, ampak pomagala preporoditi Dallas, ki pa je kljub temu odtlej še trikrat izgubil v Bostonu. 

Dallas je v letošnji končnici do finala kanček bolje igral v gosteh (7 zmag in 2 poraza oziroma 77,8-odstotna uspešnost) kot doma (5 zmag in 3 porazi oziroma 62,5-odstotna uspešnost), obenem jim nasproti stoji ekipa, ki je na vseh šestih gostovanjih  v končnici slavila in zato serije zaključevala po največ petih tekmah. Obenem Dallasu ni naklonjena niti statistika, ki pravi, da so ekipe, ki so v finalu povedle z 2:0 v zmagah, v 86,1 odstotka primerov na koncu dvignile trofejo Larryja O'Briena (komisarja lige NBA med leti 1975 in 1984). Z drugimi besedami; v 36 primerih se je to zgodilo 31-krat. A za zadnje tri od petih podvigov ni treba brskati daleč - Milwaukee Bucks z Giannisom Antetokounmpom in zdaj Bostonovim Jruejem Holidayjem so leta 2021 0:2 proti Phoenixu preobrnili v 4:2, uspelo pa je še Clevelandu (2016 proti Golden Statu), Miamiju (2006 proti Dallasu), Portlandu (1977 proti Philadelphii) in Bostonu (1969 proti LA Lakers). 

Trojni dvojček, trojne težave

Da je Boston le še dve zmagi oddaljen od rekordnega 18. naslova prvaka, je krivdo nase po stari navadi prevzel Luka Dončić: "Moje izgubljene žoge in zgrešeni prosti meti so nas stali zmage. V teh dveh kategorijah moramo biti precej boljši. No, navsezadnje moramo zadevati vsi." Ja, resda je Dončić proste mete zadeval polovično (4/8) in imel skoraj osem izgubljenih žog, a te bi v četverni dvojček skoraj spremenile njegovega trojnega - 32 točk, 11 skokov in 11 podaj. S tem učinkom je bil daleč najboljši strelec tekme, a kaj ko nihče od soigralcev ni dodal vsaj 18 točk, kolikor so jih dosegli ali presegli kar štirje kelti, Jrue Holiday (26 točk), Jaylen Brown (21), Jayson Tatum in Derrick White (po 18). 

Jrue Holiday zasluge za uspešen strelski večer pripisuje Jaysonu Tatumu.
EPA

Spomnimo; pred tekmo je Dončićev nastop Dallas ocenil celo kot vprašljiv, pa ne zaradi zdaj že kronično obolelih gležnja ali kolena, pač pa zaradi udarca v prsi. Po koncu dvoboja je imel Dončić ta del tudi povit, ne nazadnje pa je že na nekaterih dosedanjih tekmah končnice bil njegov nastop pod vprašajem, a je 25-letnik vselej prebil skoraj celo tekmo na parketu. Resne težave ali miselne igrice? Trener Dallasa Jason Kidd se je slednjih že posluževal z besedami, da je Jaylen Brown najboljši igralec Bostona, kjer sicer za prvega med enakimi velja ameriški reprezentant Jayson Tatum. No, v Bostonu so hitro ugotovili, za kaj gre, in čeprav je Jrue Holiday po prvi tekmi dodal, da se Kidd ni zlagal, je tokrat zasluge za svojih 26 točk pripisal prav Tatumu: "Večji del mojega napadalnega učinka je zasuga Tatuma. On je bil ves čas nevaren za koš, podvajali so ga in je sprejemal prave odločitve, me s podajami iskal prostega, nas vodil proti raketi ... Vse je šlo čez njega." 

Umrl bo na parketu

Morda kanček upanja Dallasu vliva to, da je Kristaps Porzingis nekaj minut pred koncem odšepal z igrišča in se ni več vrnil. Spomnimo; večidel končnice je izpustil zaradi poškodbe mečne mišice. Jo je obnovil ali bo pripravljen za tretjo tekmo? "Ne vem še, za kaj gre. A umrl bom na parketu!" je že dal vedeti, da se v finalu ne misli ustaviti. Porzingis je vitalni člen moštva, saj s sposobnostjo zadeti trojko širi Bostonov napad in s tem Dallasova centra Daniela Gafforda in Derecka Livelyja vleče iz rakete ter dela prostor za prodore svojih branilcev.

Natančen Porzingisov met od daleč močno zmanjšuje obrambni učinek Dallasovih centrov pod košem.
EPA

In štirje so takšni - že omenjeni Brown, Tatum, White in Holiday -, ki ne blestijo le v napadu, pač pa tudi v obrambi. Vsi so ob blokadah zmožni prevzemati Dončića ali Irvinga, pustiti Porzingisa ali svojega drugega centra Ala Horforda v raketi ter s tem preprečevati alley-up podaje Dallasovim centrom, po čemer so sloveli Teksašani, ki so v prvih treh krogih končnice zbral 54 alley-up podaj, na dveh tekmah proti Bostonu pa le eno neuspešno. V začetku maja je Kidd podpisal večmilijonsko podaljšanje prav zato, da najde rešitev za takšne stvari, a je tudi dejstvo, da je Boston svojo ekipo za naskok prvaka gradil osem let (od izbora Browna in podpisa pogodbe s Horfordom), Dallas pa jo je še letos precej spreminjal. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta