Mami Tineta Urnauta in Klemna Čebulja enotni: Premagajo lahko vsakega nasprotnika!

Nejc Strojnik Nejc Strojnik
02.08.2024 08:42

Pred obračunom slovenskih in francoskih odbojkarjev na olimpijskih igrah v Parizu smo poklicali mami dveh slovenskih zvezdnikov - Anito Urnaut in Janjo Čebulj.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
EPA

Slovenski odbojkarji so olimpijske igre v Parizu začeli izjemno. Suvereni zmagi nad Kanado in Srbijo sta jim že zagotovili preboj v četrtfinale, za potrditev prvega mesta v skupini A in čim boljše izhodišče za naprej pa se bodo danes ob 17. uri udarili še z Francozi, ki na odbojkarskem turnirju nastopajo ne le v vlogi domačinov, ampak tudi v vlogi branilcev naslova z zadnjih iger v Tokiu. Slovence, čeprav bodo proti gostiteljem v manjšini, v francoski prestolnici spremljajo številni navijači. Največje športno tekmovanje povsem od blizu spremljata tudi Anita in Adi Urnaut, starša slovenskega kapetana Tineta Urnauta. "Kot mama sem najprej izjemno vesela, da se je Tinetu in ekipi uspelo uvrstiti na olimpijske igre, še bolj pa zato, ker so na prvih dveh tekmah igrali tako izvrstno. Že na prvi tekmi proti Kanadi so bili zelo dobri, proti Srbom pa so pokazali še bistveno več kot sem kadarkoli videla na katerikoli tekmi," nem je dejala Anita Urnaut in potrdila, da so na prvih dveh tekmah v glasnosti na tribunah zmagali tudi slovenski navijači. "Proti Francozom bomo sicer v manjšini, ampak naši fantje vedo, da imajo podporo družin, prijateljev, tudi drugih slovenskih olimpijcev in številnih navijačev. Rezultat sicer nerada napovedujem, si pa želim, da bodo pokazali to kar znajo in da bodo uživali v igri. Če bodo igrali kot proti Srbiji, lahko premagajo vsakega naprotnika."

Reuters

Samozavestni in pripravljeni na boj

Ob prvem nastopu na olimpijskih igrah je pričakovala, da bo prisotne tudi kaj treme, a te, pravi, ni bilo zaznati. "Na kakem drugem tekmovanju se je že videlo, da začenjajo nekoliko nervozno, tukaj pa je tako kot da bi imeli že ogromno olimpijskih izkušenj, povsem so samozavestni in pripravljeni na boj," je na sina in ekipo ponosna Anita Urnaut. "Pohvaliti moram tudi prireditelje in varnostnike, ki dopuščajo, da športniki po tekmah pridejo do družin, da lahko nekoliko poklepetamo. Na kakšnih tekmah ne dovolijo, da bi stopili iz označenega prostora. Nekaj trenutkov za srečanje smo imeli tudi v sredo, ko so ekipo in njihove družine povabili v slovensko hišo in nas pogostili z odlično domačo slovensko hrano. Seveda pa velika tekmovanja niso namenjena druženju in prav je, da jih pustimo pri miru, da so skoncentrirani na tekmovanje in so z ekipo ter strokovnim vodstvom."

Olimpijske igre so za večino športnikov eden od kariernih vrhuncev. Nič drugače ni pri odbojkarjih. "Dostop do tega tekmovanja je zelo omejen, tudi zato je tako posebno. Tine je v reprezentanci od leta 2005, od takrat je sodeloval na številnih kvalifikacijah za olimpijske igre, pa jim je zdaj uspelo prvič. Da se uvrstiš med 12 ekip je težje kot tukaj doseči dober rezultat. Ampak pametovali bomo po igrah (smeh)," še pove Urnautova in doda, da o tem, kako povezani so fantje, govori tudi poškodba Tončka Šterna, ki si je na začetku tekme s Srbijo izpahnil prst. "Vsi smo obnemeli, zdela se nam je katastrofa, da bi moral zaključiti z nastopi, ko pa igra tako odlično, na vrhuncu. Ko so ga fantje začeli tolažiti, se je videlo kako so povezani, ko pa se je vrnil na igrišče, smo si oddahnili tudi navijači, videli smo, da resnično znajo držati skupaj in pomagati drug drugemu."

Reuters

Zgodovinsko!

Ponosna, da lahko svojega sina spremlja na največjem športnem odru je tudi Janja Čebulj, mama Klemna Čebulja. "Vse je na novo tudi za nas. Klemnove tekme, njegov napredek vseskozi spremljamo, bodisi v reprezentanci, bodisi v klubu, so pa olimpijske igre gotovo nekaj posebnega. Proti Kanadi in Srbiji je mogoče res bilo videti gladko, a fantje so morali kar precej garati, da so naredili tak rezultat. Še posebej prijetno je bilo spremljati prvo tekmo, bila je zgodovinska, začela se je z zmago, kaj je lahko še lepšega za njih in za vse nas, ki za njih navijamo. A moramo vedeti, da so vse ekipe prišle zmagati, vsi od sebe dajejo maksimum," pravi Janja Čebulj, ki tekme spremlja na zanimiv, svojevrsten način. "Najraje gledam po točkovniku, tekmo pa si pogledam potem, ko je znan že rezultat."

Marsikateremu staršu je med tekmo težje kot športniku, ki se bori na igrišču. Tako je tudi pri družini Čebulj. "Vem, da se oni znajo skoncentrirati, dati glavo, misli na pravo mesto. Vedo zakaj so tam in kaj zmorejo. Kot mami mi je zelo težko, niti ne morem biti pri miru," pove mama slovenskega zvezdnika. Tudi ona nerada napoveduje rezultate, zaveda se, da bo tekma s Francijo verjetno najtežja do sedaj. "Nič ni samoumevno, veliko je trdega dela, odrekanj. Če bodo igrali kot znajo, me ne bo strah. Seveda pa je želja po zmagi ogromna. Ker fantje so neverjetni, večkrat rečem, da so pravi ljudje na pravem mestu, tudi v strokovnem štabu," je ponosna Janja Čebulj, ki je pred igrami za družinske člane in prijatelje naredila olimpijske zapestnice.

Reuters
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta