Maribor v znamenju stoletnice odbojke

Zmago Gomzi Zmago Gomzi
18.09.2024 18:30

V dvorani Tabor bo v petek ob 17. uri otvoritev razstave o zgodovini mariborske odbojke, za njo bo tekma i-Vent - ACH, v soboto in nedeljo pa še Skerbinjekov memorial.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
"Ogrevanje" na Trgu svobode 
Sašo Bizjak

Za Maribor lahko trdimo, da je zibelka slovenske odbojke. Prvi so jo leta 1924 začeli igrati telovadci Sokola Maribor - Matica, po drugi svetovni vojni se je odbojka preselila v osrednji mariborski športni društvi, tedanji 1. SSK Maribor, sedaj ZMŠD Branik, in ŽŠD Maribor. Leta 1976 sta se odbojkarska kluba obeh društev dogovorila za združitev moških in ženskih ekip, ustanovljena sta bila ženski odbojkarski klub Branik in moški odbojkarski klub Maribor - prvi z domicilom na levem bregu Drave, drugi na desnem. Tako je še sedaj. 

Visok jubilej mariborske odbojke bosta kluba proslavila z razstavo o zgodovini odbojke v Mariboru, srečanjem nekdanjih igralcev in igralk in že s 36. memorialnim turnirjem v spomin na velikana mariborske, slovenske in jugoslovanske odbojke Vlada Skerbinjeka. Vse se bo dogajalo od petka do nedelje v dvorani Tabor. Program prireditev, ki bodo v dvorani Tabor, je vodstvo OK i-Vent Maribor predstavilo na tiskovni konferenci v prostorih Vinaga, ki so se je udeležili tudi odbojkarji tega kluba.  

Tridnevna dogajanja v dvorani Tabor so predstavili Sebastijan Škorc, Milan Kuster in Gregor Prišenk.
Sašo Bizjak

"Ponosni smo, da se v Mariboru odbojka igra že sto let in da bomo lahko visok jubilej zaznamovali s številnimi aktivnostmi, na katere smo se pripravljali več mesecev. Osrednji del aktivnosti se bo dogajal v dvorani Tabor od petka do nedelje, do sobote pa bodo na urbanih igriščih v Ljudskem vrtu in na igrišču na Trgu svobode odbojko igrale mlajše selekcije našega kluba, da se bodo lahko mimoidoči, predvsem pa otroci pobliže spoznali s tem športom," je povedal podpredsednik OK i-Vent Gregor Prišenk.​ In dodal, da je proračun dogodka približno 30.000 evrov. "Denar smo zbrali na različne načine, največ s pomočjo sponzorjev in donatorjev, nekaj pa je primaknila tudi mariborska občina."

Sašo Bizjak

"Zadovoljni smo, da nas je doletela čast, da bomo lahko proslavili stoletnico odbojke v Mariboru. Na slovesnost v dvorani Tabor smo povabili tudi nekdanje predsednike, odbojkarske delavce, trenerje in odbojkarje in odbojkarice obeh klubov, ki so pisali zgodovino mariborske odbojke. Doslej jih je udeležbo potrdilo kar 150 in snidenja z njimi se zelo veselimo. Čutimo dolžnost, da jim čestitamo za njihove dosežke z obljubo, da  bomo nadaljevali svetlo pot mariborske odbojke. V petek bo z Večerom izšla tudi priloga Fokus, v kateri bo opisana zgodovina mariborske odbojke od leta 1924 do 2024. Priloga bo na voljo tudi obiskovalcem razstave in Skerbinjekovega memoriala," je razložil predsednik OK i-Vent Milan Kuster

Sašo Bizjak

"Tako kakovostnega turnirja, kot bo tokratni, na Skerbinjekovih memorialih še ni bilo in tudi v Sloveniji ne. Ob naši ekipi bodo na njem igrali še serijski slovenski prvaki iz Ljubljane, odbojkarji ACH Volleyja, serijski hrvaški prvaki, igralci Mladosti iz Zagreba, in odbojkarji ene najboljših italijanskih ekip, Pallavole Padova," je dejal trener mariborskih odbojkarjev Sebastijan Škorc. "V taki konkurenci se bodo naši fantje predvsem učili, da bodo izkušnje lahko prenesli na tekme v novi tekmovalni sezoni. Prepričan sem, da bo kakovostne odbojke na pretek in da bodo ugledni klubi v dvorano Tabor privabili množico privržencev odbojke," je dodal Škorc. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta