Matjaž Kek: Ostali smo v igri, zdaj pa se začne rokenrol

Marko Kovačevič Marko Kovačevič
11.09.2023 19:31

Slovenska nogometna reprezentanca s tekmama proti najskromnejšima ekipama skupine H opravila z odliko,
a selektor Matjaž Kek opozarja, da se bitka za poletje v Nemčiji šele začne

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Žan Karničnik je reprezentančnemu prvencu dodal še dve asistenci.
Reuters

Septembrska naloga je opravljena. Zmagi proti Severni Irski je slovenska nogometna reprezentanca dodala še (pričakovano) slavje na gostovanju v San Marinu in v skupini H kvalifikacij za Euro 2024 skočila kar na vrh. "Naredili smo, kar se je pričakovalo in kar smo morali narediti, da bi ostali v igri v tej skupini. Dosti stvari je bilo dobrih, nekaj bi jih lahko bilo boljših, a ob številnih rotacijah – nekatere so se morale zgoditi zaradi poškodb – sem zadovoljen z vsem skupaj. Ostajamo v igri, zdaj pa se bo začel rokenrol," se je selektor Slovenije Matjaž Kek po triumfu s 4:0 v Serravalleju že ozrl k težjim izzivom, oktobrskima tekmama proti Finski v Ljubljani in proti Severni Irski v Belfastu.

"Nič spektakularnega nismo naredili, smo pa zmagali dovolj visoko, da lahko razmišljamo pozitivno in z optimizmom zremo v nov cikel," je o polnem izkupičku proti najskromnejšima ekipama skupine še dejal selektor. Po šestih krogih si Slovenija s 13 točkami deli vrh lestvice z Dansko, a tudi Finska in Kazahstan sta blizu, le po točko manj sta nabrala. "Bodimo objektivni in realni. Mi smo že igrali proti San Marinu, ostali še bodo. Mi moramo točke jemati direktnim konkurentom. Prava priložnost za to bo v naslednjem ciklu. Če sem iskren, pa je fajn pogledati na lestvico," pravi Kek.

Kvalitete že za glavobol

Proti najskromnejši reprezentanci sveta, 208. na Fifini lestvici, ni uporabil najmočnejšega orožja v napadu, Benjamin Šeško je zaradi manjše poškodbe obsedel na klopi, a kljub temu je imela Slovenija pred golom dovolj dinamita. Žan Vipotnik in Jan Mlakar sta bila natančna v prvem polčasu, Sandi Lovrić se je izkazal v drugem, Žan Karničnik, tokrat z desne strani obrambe preseljen na levo, pa je dvema asistencama iz prvega polčasa v drugem dodal še strelski prvenec za izbrano vrsto. "Že za glavobol," se je o izbiri v napadu namuznil selektor. "Tvori se skupina, ponujajo se rešitve. Rad bi, da nekateri še dvignejo formo, da bomo imeli še več izbire. V napadu smo dobro izigrali neke stvari, gole dali ne po slučajnosti kot v Ljubljani, ampak so bili izigrani. Zelo mi je bil všeč Mlakar na levi strani."

Izhodišče je odlično, a uvrstitev na veliki turnir, ki ga bo prihodnje poletje gostila Nemčija, bo še treba potrditi. "S športnega vidika imamo zdaj privilegij, da bomo igrali res velike tekme. Komaj čakam, da se čez tri tedne zopet vidimo. Upam samo, da bodo fantje ostali zdravi. Dobra, pozitivna energija je, hkrati pa imamo dovolj samokritičnosti, da nam ni niti v eni sekundi treba razmišljati o nečem velikem," opozarja šef strokovnega štaba.

Ne bodo se ustavili

V žepni državici je padlo vprašanje, ali je Slovenija najboljša, odkar se je Kek pred kvalifikacijami za Euro 2020 vrnil na selektorsko mesto. "Bili smo že zrelejši in konkretnejši v nekaterih trenutkih, ampak nismo imeli konstante. Zdaj fantje dobivajo stalnico, konstanto. Način, kako igrajo, kako uživajo, pa mi je najbolj všeč. Tudi goli govorijo o tem. Potrebujemo še agresivnost, čvrstost, konkretnost … Prepričan sem, da bo tudi to prišlo. Fantje so tako lačni dokazovanja, pozitivnega rezultata, priznanja širše javnosti, da se ne bodo ustavili. To mi je zelo všeč. Niso bahavi, samovšečni, so čisto v redu fantje," je svoje nogometaše pohvalil Mariborčan, ki je v soboto dopolnil 62 let.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta