Matjaž Kek: Skupina je cirkus in še se bo spreminjalo

Miha Dajčman Miha Dajčman
29.08.2023 19:17

Selektor slovenske nogometne reprezentance Matjaž Kek je na Brdu pri Kranju predstavil seznam vpoklicanih igralcev za tekmi proti Severni Irski 7. septembra v Stožicah in 10. septembra v San Marinu

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Na Kekovem seznamu je 24 igralcev, a do prve tekme se lahko še spremeni.
Reuters

Na četrtem mestu skupine H je s sedmimi točkami slovenska nogometna reprezentanca po prvih štirih tekmah kvalifikacij za evropsko prvenstvo v Nemčiji. Za vodilnima Finsko in Kazahstanom varovanci Matjaža Keka zaostajajo dve točki, toliko kot favorizirana Danska, Severna Irska in San Marino, ki bosta 7. in 10. septembra naslednja nasprotnika Slovenije, pa zaostajata. Na seznamu vpoklicanih reprezentantov za septembrsko akcijo ni presenečenj. Slovenija mora osvojiti vseh šest točk, če želi oktobra in novembra biti boj za prvi dve, ki prihodnje leto vodita na Euro.

"Z nadaljevanjem kvalifikacij se nadaljujeta naša želja in prepričanje, da smo dovolj kvalitetni, da se v tej skupini nekaj vpraša tudi Slovenijo. Želje so jasne, na obeh tekmah hočemo osvajati točke. Seznam je trenutku primeren, smo sredi ligaških in evropskih tekem ter med prestopnim rokom. Osredotočeni smo na Severno Irsko, s katero nimamo najboljših izkušenj, a tradicija je zato, da se ruši. Prihaja trd, agresiven nasprotnik, ki je dober v defenzivi, a zna tudi kaj odigrati. Manjkajo točke iz Helsinkov in na temelju pozitivne energije tekme z Dansko moramo to nadoknaditi," je na Brdu pri Kranju ob predstavitvi seznama dejal selektor Matjaž Kek.

Po uvodnih marčevskih zmagah v kvalifikacijah proti Kazahstanu in San Marinu je junija Slovenija najprej izgubila na Finskem, nato pa remizirala z Dansko. Občutki po poletnih tekmah so bili mešani, razveseljujoča je bila reakcija ekipe na obračunu z Danci. "S to reakcijo smo dokazali, da smo sposobni in da lahko, če delamo to, kar se dogovorimo. Vsak mora dati svoj delež. Dosegli smo rezultat, čeprav so manjkali pomembni igralci. Ampak tako je v vsakem ciklusu. Če jih od desetih dvobojev ne dobimo sedem ali osem, imamo probleme. Šele če smo taktično disciplinirani, odločni in hrabri, lahko pride naša kvaliteta na dan," je prepričan Mariborčan.

Točk v zadnjem ciklusu premalo

Severni Irci, ki v Stožice prihajajo 7. septembra, so v teh kvalifikacijah premagali le San Marino, a po besedah Keka veljajo za zahtevne nasprotnike. "Takoj po žrebu sem rekel, da bo ta skupina cirkus in da se bodo stvari spreminjale iz kroga v krog. Moramo razmišljati o nas in biti na najvišjem nivoju, seveda pa se tudi pripraviti na nasprotnike z dobro analizo. Severna Irska je proti Danski delovala zelo dobro, nesrečno je izgubila proti Kazahstanu. Naših točk v zadnjem ciklusu je bilo premalo," se zaveda 61-letnik.

Kako pa na stanje reprezentance vpliva prestopni rok? Kar nekaj igralcev je zamenjalo sredino ali se s tem še spogleduje. "Prestopni rok je dolg. Vsi pričakujemo, da se nekaj dogaja. Ali določeni igralci klub menjajo prepozno, je težko reči. Verjamem, da so tisti, ki so zamenjali sredine, zadovoljni. Petar Stojanović je že igral za Sampdorio, Žan Vipotnik je dosegel zadetek za Bordeaux, Jan Mlakar je menjal klub. Benjamin Šeško še ima malce težav s prilagajanjem in poškodbo. Greš tja, kjer misliš, da bo bolje. Jasno, če te ne 'naženejo'. Vsak prestop naj bi tudi v reprezentanci pomenil dodaten motiv," je prepričan Kek, ki je znova vpoklical tudi Jasmina Kurtića, od poletja člana romunske Craiove, ki pred tem dolgo ni igral.

Soccer Football - Champions League - Group B - Atletico Madrid v Bayer Leverkusen - Metropolitano, Madrid, Spain - October 26, 2022 Atletico Madrid's Jan Oblak reacts after the match REUTERS/Susana Vera
Susana Vera

Vrnil se je ob koncu prejšnje sezone poškodovani Jan Oblak, bolj kot na igrišču je v prejšnji akciji - po besedah Keka - manjkal v slačilnici. Kako je selektor sestavil seznam? "Jedro je sestavljeno, vesel pa sem, če me nekdo sprovocira, da ga dodam. Pomembno je, da Jan Oblak brani v Atleticu, da po poškodbah igralci prihajajo v kader in dobijo minutažo. Jasmin Kurtić igra po menjavi kluba, v pogon se vrača Erik Janža, ki je imel težave s kolenom. Vprašljiv je Miha Zajc, ki ni treniral od tekme v Mariboru. Naredili bomo vse, da bo igral. Tudi Benjamin Verbič nima idealne minutaže, a zanj je po navadi to še večji motiv. Če bo potrebno, je tu spisek igralcev s predpozivom. Tudi vanje popolnoma zaupam. Stojim za tem, kar smo izbrali."

Kdo provocira selektorja?

Nekaj igralcev je v preteklih tednih "sprovociralo" selektorja. Lahko se zgodi, da bo vpoklical še koga. "Martin Kramarič je nogometaš, ki sili na seznam in lahko pričakuje poziv. Žal se je poškodoval Nino Žugelj. Odlično igra tudi Mark Zabukovnik, znova je živ Nino Kouter. Tu so še mladi reprezentanti, kot sta Svit Sešlar in Marcel Ratnik, ki pa sta v tem ritmu tekem v težkem obdobju za mlade igralce," je naštel potencialne kandidate Mariborčan. Vpoklicani so trije nogometaši iz slovenske lige, dva iz Olimpije in eden iz Celja. "Menda Keka nekoč ni zanimala slovenska liga. Morda se je to obrnilo in imam nove tablete. Da bi jih le bilo čim več in da bi bil njihov prispevek čim večji. Samo reprezentanca ne bo mogla narediti koraka naprej. Naj bo naša liga čim boljša in čim bolj zanimiva. Igralci, ki so tu in so iz naše lige, imajo pravi, pozitiven karakter," pravi Kek.

EPA

Na zadnjih tekmah Slovenije je bilo veliko odvisno od Šeška. V kakšnem stanju je in kako pomembna je njegova dobra forma za uspeh? "Vedno velja za vse enako. Če je igralec sposoben, da pomaga reprezentanci, je zraven. Šeško je naredil logičen korak naprej v karieri, iz varnega zavetja Salzburga se je preselil v bundesligo. Poznam situacijo v Leipzigu, trenerja in igralce. To je dovolj velik izziv in korak, da se bo uspešnost njegove kariere nadaljevala, da bo znal svoj talent potrjevati. Obstati v bundesligi in se obdržati na tem nivoju, je velik podvig. Ni bilo veliko takšnih nogometašev v Sloveniji, ampak nekaterim je uspelo. Leipzig je urejena sredina, čeprav ga v Nemčiji ne marajo vsi. Upam, da bo njegova pomembnost v reprezentanci ostala takšna, kot je bila," je dejal Kek. Vpoklical je kar šest napadalcev, vsi z dobrimi predstavami po njegovih besedah "pritiskajo".

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta