Mok zaradi spora preložil skupščino, po kateri bo znan gostitelj zimskih olimpijskih iger 2030

STA, Gr.G.
08.09.2022 21:30

Ozadje razhajanj je sodni spor, ki je preprečil izvolitev novega vodstva IOA, ta je bila načrtovana za december.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

Mednarodni olimpijski komite (Mok) je danes v izjavi za javnost zapisal, da bo zaradi sporov v Indijskem olimpijskem komiteju (IOA) preložil generalno skupščino, po kateri bo znan gostitelj zimskih olimpijskih iger leta 2030, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Prihodnje leto maja bi morali namreč v Mumbaiju med drugim izbrati tudi gostitelja ZOI 2030, a so zdaj za nedoločen čas prestavili skupščino. IOA je od Moka dobil tudi zadnje opozorilo pred suspenzom zaradi afer, ki pretresajo tamkajšnji komite.

Ozadje razhajanj je sodni spor, ki je preprečil izvolitev novega vodstva IOA, ta je bila načrtovana za december. Po odstopu prejšnjega predsednika ni jasno, kdo trenutno sploh vodi indijski komite. Mok se bo posledično letos decembra odločil, ali bo Indija sploh gostila načrtovano zasedanje ali pa bodo za september ali oktober 2023 poiskali nadomestnega gostitelja, še piše dpa. Podobni spori so že leta 2012 vodili do suspenza indijskega komiteja, Mok ga je takrat kaznoval do leta 2014. V primeru takšne kazni športniki v državi ne bi smeli tekmovati pod indijsko zastavo, Mok pa bi tudi zamrznil finančno pomoč IOA.

Sicer pa ima krovno olimpijsko telo v teh dneh težave tudi z Mednarodno boksarsko zvezo (Iba), saj si ta ne "jasno prizadeva za spremembe", ki jim jih je kot pogoj za sodelovanje na nadaljnjih olimpijskih igrah naložil Mok, še poroča dpa. Boks tako še naprej ostaja brez mesta na OI v Los Angelesu 2028. Ozadje ukrepov proti Ibi je prirejanje izidov dvobojev ter netransparentno finančno upravljanje zveze.

Iba doslej ni našla novih virov dohodkov in je še naprej odvisna od denarja ruskega energetskega velikana Gazproma, ugotavlja Mok. Krovna organizacija je že leta 2019 suspendirala Ibo, nedavno pa je boksarski zvezi odvzela odgovornost za organizacijo kvalifikacij za poletne olimpijske igre v Parizu 2024.

Kvalifikacijski sistem za igre v Parizu so poenostavili v interesu boksarjev, je povedal športni direktor Moka Kit McConnell. Na celinskih prvenstvih prihodnje leto, vključno z evropskimi igrami v Krakovu, bodo imeli boksarji prvo priložnost za olimpijsko vstopnico. Leta 2024 bosta organizirana še dva kroga kvalifikacij.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta