Moto GP: Enea Bastianini v zadnjem krogu do zmage v Misanu

STA, M.D.
22.09.2024 16:03

Ducati je na dirkališču v Misanu dosegel jubilejno 100. zmago na dirkah za svetovno prvenstvo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Enea Bastianini.
EPA

Italijanski motociklist Enea Bastianini (Ducati) je zmagovalec dirke za VN Emilie-Romagne, potem ko je v zadnjem krogu z zvitim manevrom prehitel Španca Jorgeja Martina (Ducati Pramac), sicer vodilnega v skupni razvrstitvi svetovnega prvenstva. Tretje mesto je osvojil Španec Marc Marquez (Ducati Gresini).

Martin je v skupni razvrstitvi povečal prednost pred Italijanom Francescom Bagnaio (Ducati), ki ni dokončal današnje preizkušnje. Vodilni Španec je zbral 341 točk, Bagnaia jih ima 317, tretjeuvrščeni Bastianini pa 282 točk.

Martin je bil od četrtega kroga na čelu motociklistične karavane na današnji dirki na Apeninskem polotoku, a mu je Bastianini vseskozi dihal za ovratnik in ga v zadnjem krogu z agresivnim manevrom tudi ukanil. Španec je po dirki dejal, da je bil izrinjen s steze, vodstvo dirke pa kljub njegovemu protestu ni spremenilo vrstnega reda na današnji dirki.

"To je bila težka dirka. Menim, da sem bil danes najmočnejši, zaslužil bi si zmago," je bil po današnjem drugem mestu nekoliko razočaran Martin, ki pa kljub temu zadovoljen zapušča Misano, saj ima šest dirk pred koncem svetovnega prvenstva 24 točk prednosti pred drugouvrščenim Bagnaio, ki je deset krogov pred koncem izgubil oblast nad svojim motorjem in zletel s steze.

"Jorge Martin je skozi celotno dirko vozil naravnost popolno, v zadnjem krogu pa sem izkoristil njegovo manjšo napako in ga prehitel. Vse skupaj je bilo zelo na meji in tesno, a se mi je izšlo," je po sedmi zmagi v kraljevskem motociklističnem razredu dejal 26-letni Bastianini, ki je rojen v Riminiju, le streljaj stran od dirkališča v Misanu.

V razredu moto2 je slavil Italijan Celestino Vietti (KTM), vodstvo v skupni razvrstitvi pa je zadržal Japonec Ai Ogurava (MT Helmets). V razredu moto3 je smetano pobral Kolumbijec David Alonso (Aspar), premočno vodilni tudi v generalni razvrstitvi.

Naslednja dirka svetovnega prvenstva bo čez teden dni v Indoneziji, nato sledijo še preizkušnje na Japonskem (5. in 6. oktober), v Avstraliji (19. in 20. oktober), na Tajskem (26. in 27. oktober), v Maleziji (2. in 3. november) ter sklepna v španski Valencii (16. in 17. november).

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta