MotoGP: Najhitrejši, ko ni treba

Zoran Mijatović Zoran Mijatović
28.10.2023 05:31

Na petkovih treningih pred VN Tajske je bil Jorge Martin spet hitrejši od Francesca Bagnaie. Bo na dirki znova,
kot zadnja dva tedna, obratno?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Jorge Martin nikakor ne uspe unovčiti dominacije s treningov.
Reuters

Še štirje dirkaški konci tedna so do konca sezone v motociklističnem razredu MotoGP, na voljo pa 148 točk (25 jih prinese zmaga na nedeljski dirki, 12 na sobotni sprint dirki). Ker v skupnem seštevku vodilnega Francesca Bagnaio in drugouvrščenega Jorgeja Martina loči le 27 točk, je mogoče, da bo že po tem koncu tedna vrh lestvice spet videti drugače. Na Tajskem se bodo najhitrejši motociklisti sveta v soboto ob 10. uri po slovenskem času udarili v sprintu, v nedeljo ob 9. uri na dirki.

Sodeč po petkovih treningih morebitni preobrat na vrhu niti ne bi bil presenečenje; Jorge Martin je bil najhitrejši tako dopoldne kot popoldne, Bagnaia pa je zabeležil deseti in sedmi čas. "Najhitrejši sem. A če na dirkah ne sprejemam pravilnih odločitev, mi to nič ne pomaga," se zaveda Martin. Da, iz napak na zadnjih dveh dirkah se je lahko marsikaj naučil. Spomnimo; pred točno dvema tednoma je z zmago na sprint dirki v Indoneziji prevzel vodstvo v skupnem seštevku, ki pa je trajalo najmanj časa v zgodovini (ker do letos rednih sobotnih sprint dirk sploh ni bilo). 24 ur kasneje je namreč po vodstvu na nedeljski dirki Martin padel (Bagnaia pa nato zmagal), prejšnji teden v Avstraliji pa je v zadnjem krogu iz prvega mesta nazadoval na peto (Bagnaia je bil drugi), ker se je za razliko od konkurence odločil za mehko (in ne srednje trdo) različico zadnje pnevmatike, ki je ob koncu povsem izgubila oprijem. "Tvegal sem in pol kroga mi je zmanjkalo," je ugotavljal na koncu. V zadnjih dveh koncih tedna je tako skupaj osvojil 11 točk, Bagnaia 45. Pa čeprav so bili petkovi treningi videti podobno kot včerajšnji – Martin na vrhu, Bagnaia v sredini.

"Tolaži me, da sem najhitrejši. Če bi bil deseti ali petnajsti, bi izgubil upanje. Tako pa še vedno lahko osvojim naslov," Martin ostaja optimističen. Razumeti gre, zakaj je na zadnji dirki tvegal. Organizatorji so zaradi slabega vremena spremenili urnik tako, da so v soboto izpeljali daljšo, glavno, torej "nedeljsko" dirko, sobotni sprint pa prestavili na nedeljo (in ga naposled tudi odpovedali). Martinu je tako zmanjkalo časa, da bi preizkusil srednje trde gume, na petkovih treningih je spoznal le hitrejšo, mehkejšo različico in se zanjo odločil na dirki. Bagnaia in ostali dirkači so k dirkaškemu koncu tedna pristopili obratno, bolj celovito, bili v petek zaradi testiranja gum malo počasnejši, a se jim je to na dirki s pravim izborom izplačalo.

In medtem ko se pri Martinu nikdar ne ve, ali bo na dirki dominanten ali bo zaradi napak pristal v ozadju, si je Francesco Bagnaia prednost v SP privozil s konsistentno vožnjo. Le enkrat, na drugi dirki v Argentini, se je zgodilo, da ob prihodu v cilj ni pristal na zmagovalnem odru. "Morda je na treningih videti, da se mučimo, a na dirkah smo vedno spredaj," potrjuje Bagnaia, ki je moral pred dvema tednoma v Indoneziji startati s 13. mesta, tudi prejšnji teden v Avstraliji pa se je moral udeležiti prvega dela kvalifikacij, namenjenega počasnejšim dirkačem.

Tudi scenarij tretjega zaporednega dirkaškega konca tedna na Tajskem, kjer je še vedno deževna doba, se je začel podobno - Martin dominira, Bagnaia testira (in videti je, kot da se muči). A pomemben bo le izkupiček po koncu tedna …

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta