Ne da so čelade grde, čas je za slovo od kolesarstva

Uroš Gramc Uroš Gramc
04.03.2024 19:35

Primož Roglič po dveh mirnih dneh v Franciji v pričakovanju malce drugačne ure resnice, v Italiji pa je javnost prvič videla zelo drugačno čelado, ki ni bila pospremljena z odobravanjem

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Več kot o tem, kar ima Vingegaard v nogah, se je govorilo, kaj je imel na glavi. 
Epa

Po perfektnem startu v sezono Tadeja Pogačarja na Strade Bianche že potekata novi (enotedenski) dirki svetovne serije, na katerih je prvi kolesar sveta že zmagoval, letos pa ju zaradi prvega nastopa na Giru izpušča. Je pa v sedlu Primož Roglič, ki je z rojakom v zadnjih letih prevladoval na obeh, na Pariz-Nica in od Tirenskega do Jadranskega morja. K sreči se na njih nista nikoli srečala in tako sta bila nepremagljiva zadnji dve leti v Franciji, vsak po enkrat, in kar štirikrat, vsak po dvakrat, v zadnjih petih sezonah v Italiji. Britanec Simon Yates je tisti, ki je izkoristil njuno odsotnost leta 2020, ko sta se naša asa v covidnih razmerah raje tolkla na slovitem Touru. 

Izjemne predstave slovenskih šampionov ob prvem nastopu v dresu novega moštva skuša nadaljevati 34-letni Zasavec. V Franciji sta prva dva dneva minila precej mirno. Če so prvi dan favoriti še malce pretegnili noge, predvsem Remco Evenepoel jim jih je testiral, so v drugi etapi potrpežljivo čakali na ciljni sprint, v katerem je vse prvokategornike presenetil 29-letni Nizozemec Arvid de Kleijn iz švicarskega moštva druge divizije. Do tretjega mesta je kapetanu Dylanu Groenewegnu pomagal Luka Mezgec, Roglič pa je ciljno črto mirno prečkal v osrčju glavnine. 

Spet se bo vleklo kapetana

S tem je ogrevanja na 82. Dirki proti soncu konec. Prvi resen preizkus v boju za rumeno majico bo moštveni kronometer, disciplina, ki so jo lani obudili po treh desetletjih. Sicer skoraj ne mine leto brez posamične ure resnice, prav posebno pa je bilo leto 1969 s kar štirimi vožnjami na čas, tremi individualnimi. V sedmih dneh je bilo enajst etap, a najboljša, Eddyja Merckxa in Raymonda Poulidorja, vseeno ni ločila niti sekunda. Prireditelji, ki so zadolženi tudi za Tour, so spet pripravili malce drugačen kronometer, ko ne šteje čas četrtega tudi za vse pred njim, ampak ga vsakomur merijo posebej. Tako je lani do petega mesta za Emirate sam sprintal Pogačar, drugačno taktiko pa je ubral Jonas Vingegaard, ki ga je do črte med dvojico do zmage vlekel naš Jan Tratnik.

Arvid De Kleijn je presenetil prvokategornike. 
Epa

Letošnja trasa v Auxerru je dolga 29,6 km, ima 400 metrov višinske razlike in kar precej ovinkov. "Lani je bil zadnji kilometer kar težek, letos bo pa težje prej. Dirka poteka nekako tako, da vlečeš kapetana, a bom presenečen, če bom videl sprinte posamičnih kolesarjev," je dejal nov Rogličev moštveni kolega Bob Jungels. Lani je nemška zasedba končala kot najštevilčnejša s četverico 26 sekund za Tratnikovimi na šestem mestu, njihov najboljši Maximilian Schachmann, ki je dvakrat zmagal pred slovensko "ero", pa nato dirke ni končal. Zasavec ima letos ob sebi močno moštvo prav za kronometer. Denz, Haller, Jungels, Sobrero, Van Poppel in Vlasov mu, z izjemo zadnjega, več pomoči lahko ponudijo na ravnini kot v hribih, kamor bo karavana prvič zavila v sredo. 

Resna kandidatura Ayusa

S posamično vožnjo na čas pa so kolesarji kar začeli dirko dveh morij. Pogačarjev moštveni kolega Juan Ayuso je presenetil s sekundo prednosti pred dvakratnim svetovnim prvakom Filippom Ganno in napovedal resno kandidaturo za končno slavje, saj mu gre odlično tudi na klancih. Tudi Vingegaard, ki je sezono na O Gran Camino začel katastrofalno z dveinpolminutnim zaostankom za aktualnim svetovnim prvakom Joshuo Tarlingom, a nato dobil tri preostale "normalne" etape, je tokrat dokazal, da je razplet v Španiji res krojil veter, zaradi česar so rezultate tudi razveljavili. Odpeljal je zelo dober ravninski kronometer za hribolazca, a bolj kot njegov rezultat je prah dvignila nova čelada, ki jo uporablja Visma-Lease a Bike.

Juan Ayuso je za pičlo sekundo ugnal dvakratnega svetovnega prvaka v uri resnice.
Epa

Če nekateri prejšnji eksperimenti raznih proizvajalcev niso bili deležni naklonjenosti javnosti, je ta - ki naj bi zmanjšal prazen prostor med rokama in glavo ter poskrbel za manjše vrtinčenje zraka, hkrati pa z večjim vidnim poljem izboljšal varnost - dosegel povsem nov (estetski) nivo. Komentarji so preplavili družbena omrežja, za bolj izvirnega je poskrbel belgijski kolesar Thomas De Gendt: "Ne bom rekel, da so čelade za vožnjo na čas grde, je pa to dober trenutek za konec kariere." 

Italijanska klasika brez slovenske udeležbe drugi dan ponuja 198-kilometrsko etapo Camaiore-Follonica z dvema vzponoma, ki pa ju bodo najbrž zmogli tudi sprinterji. 

Rezultati, Pariz - Nica, 2. etapa, Thoiry - Montargis, 177,6 km: 1. Arvid de Kleijn (Nizozemska/Tudor) 4.41:14 (povp. hitrost 37,9 km/h), 2. Laurence Pithie (Nova Zelandija/Groupama - FDJ), 3. Dylan Groenewegen (Nizozemska/Jayco Alula) ... 53. Luka Mezgec (Jayco), 61. Primož Roglič (oba Slovenija/Bora-Hansgrohe) vsi isti čas; vrstni red: 1. Pithie 8.17:20, 2. Mads Pedersen (Danska/Lidl-Trek), 3. Olav Kooij (Nizozemska/Visma-Lease a Bike) oba isti čas, 24. Roglič +0:10, 78. Mezgec 3:41; od Tirenskega do Jadranskega morja, 1. etapa, Lido di Camaiore - Lido di Camaiore, 10 km, posamična vožnja na čas: 1. Juan Ayuso (Španija/UAE Emirates) 11:24 (52,6 km/h), 2. Filippo Ganna (Ineos Grenadiers) +0:01, 3. Jonathan Milan (oba Italija/Lidl) 0:12. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta