Neža Klančar za izjemen uspeh slovenskega plavanja

Nejc Strojnik Nejc Strojnik
04.08.2024 20:10

Šesto mesto Neže Klančar v tako zgoščeni disciplini, kot je 50 m prosto, in trikrat izboljšan državni rekord je eden od slovenskih vrhuncev letošnjih olimpijskih iger.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Neža Klančar je na 50 m prosto trikrat izboljšala državni rekord.
PZS

Slovensko plavanje je v Parizu doživelo eno svojih najsvetlejših točk. Uvrstitev Neže Klančar med najboljših osem na 50 m prosto je namreč šele druga slovenska ženska uvrstitev v veliki olimpijski finale. Pred njo je to leta 2008 v Pekingu uspelo na koncu srebrni Sari Isaković, veliki vzornici Klančarjeve. Štiriindvajsetletnica, ki je že v sobotnih kvalifikacijah in polfinalu dvakrat izboljšala državni rekord, je izjemno plavala tudi v nedeljskem finalu, kjer je s časom 24,35 najboljši slovenski izid popravila za še pet stotink in na koncu osvojila odlično šesto mesto.

Plavalka ljubljanske Olimpije je v finalu plavala na osmi progi, bila je sproščena, saj je že s samo uvrstitvijo med najboljših osem presegla vsa pričakovanja. In to ne v svoji paradni disciplini, obenem pa v eni najbolj množičnih disciplin, ki jo plavajo povsod po svetu in kjer je tudi konkurenca ena od ostrejših.

Klančarjeva je po nastopu v finalu najprej dejala, da mora vse skupaj še prespati. Povedala je, da bi z veseljem šla še enkrat plavat, da je vedela, da je v finalu vse mogoče, a da po drugi strani ve, da jo čaka še veliko dela, ter da se že veseli naslednjih olimpijskih iger, saj da je lahko samo še boljša. Po vrhuncu njene dosedanje kariere je bila odkrita, da je na tako velikih tekmah glava 95-odstotna in da ve, da se je treba ukvarjati tudi s tem. Večkrat je poudarila, da še vedno ne more verjeti, da je plavala trikrat in vsakič hitreje ter da je to fantastično.

"Mogoče tudi ne smem biti povsem zadovoljna, saj si vedno želim več in bolje. Lahko bi bila celo še hitrejša, a to bo naloga za drugič," je po imenitnem uspehu na svojih prvih olimpijskih igrah še povedala Neža Klančar, ki je poleg šestega mesta na 50 m prosto osvojila še dve 14. mesti, na 100 m prosto in v štafeti 4 x 100 m prosto.

Naslov olimpijske prvakinje je pričakovano osvojila Švedinja Sarah Sjöström, ki je plavala 23,71. Srebrno kolajno si je priplavala Avstralka Meg Harris (23,97), bron je po zaslugi Yufei Zhang (24,20) šel na Kitajsko.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta