Nezemljan naj postane Viktor: Zakaj so Američani francoskega čudežnega dečka sprejeli z večjim pompom kot Dončića

Marko Kovačevič Marko Kovačevič
24.06.2023 05:01

San Antonio ni presenetil, francoski čudežni deček Victor Wembanyama je postal prvi izbor letošnjega drafta

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Komisar Adam Silver je kot prvega na oder poklical 226 cm visokega Francoza.
EPA

Presenečenja ni bilo, Victor Wembanyama je postal prvi izbor na naboru novincev v ligi NBA. Delegacija moštva San Antonio Spurs, ki je imelo največ sreče v loteriji, dobilo pravico, da izbira prvo, je sicer poskrbela za nekaj suspenza, porabila vseh pet minut, preden je potrdila pričakovano, a kdo je najbolj zaželen košarkar na draftu, je bilo jasno že od aprila, ko se je nanj prijavil 19-letni in kar 226 cm visoki Francoz. San Antonio pač ni izpustil priložnosti, da po Davidu Robinsonu, ki ga je kot prvega izbral leta 1987, in Timu Duncanu (1997) ulovi še tretjega vrhunskega centra. "Eden najboljših občutkov in verjetno tudi najboljša noč v mojem življenju. O tem sem sanjal že zelo dolgo. Izpolnile so se mi sanje. Neverjetno!" je žarel francoski čudežni deček, ko je komisar lige NBA Adam Silver potrdil, da se seli v vrste petkratnih prvakov.

EPA

Po letu 2000 so se ekipe, ki so na naboru izbirale prve, kar devetkrat odločile za neameriškega igralca, a Wembanyama je šele tretji, ki pred naborom ni igral v ameriški univerzitetni ligi NCAA. Houston se je leta 2002 odločil za Kitajca Yaa Minga, Toronto pa leta 2006 za Italijana Andreo Bargnanija, do zdaj edinega Evropejca, ki je bil na naboru izbran kot prvi. Italijan je sicer sestavil spodobno kariero, v desetih letih v ligi, kjer je igral še za New York in Brooklyn, je v povprečju dosegal 14,3 točke na sezono, a le dvakrat, v prvih dveh sezonah s Torontom, okusil končnico. Od prvega izbora na naboru se pač pričakuje več. In to bo kmalu spoznal tudi nadarjeni Francoz.

S precej večjim pompom kot denimo Luka Dončić leta 2018 je Wembanyama prišel v najmočnejšo ligo na svetu. Če je Ljubljančan, preden se je prijavil na nabor, na stari celini osvojil skoraj vse, kar se je osvojiti dalo, s Slovenijo postal evropski prvak, bil izbran v idealno peterko prvenstva leta 2017, z Realom osvojil evroligo, bil najkoristnejši igralec rednega dela sezone in sklepnega turnirja evrolige, dvakrat vzhajajoča zvezda evrolige ..., se v Le Chesnayu rojeni velikan lahko pohvali (le) z dosežki iz francoske lige. Z Asvelom je lani postal državni prvak, z Metropolitansom je letos izgubil v finalu, a bil izbran za najkoristnejšega igralca in najboljšega obrambnega igralca v Franciji.

EPA

Kljub skromnejšemu življenjepisu ima priljubljeni Wemby edinstvene kvalitete. Pri ekstremni višini 226 cm je okreten, gibljiv, spreten z žogo, za povrh pa še natančen z meti z razdalje. Američane je navdušil v lanskem poletju, ko je z Metropolitansom odigral dve prijateljski tekmi proti izbrani vrsti razvojne G-League. Na prvi je dosegel 37 točk, na drugi 36. Še LeBrona Jamesa je navdušil. "Je kot nezemljan. Nihče še ni videl nekoga tako visokega, a hkrati tako okretnega in elegantnega na igrišču. Zagotovo je talent generacije," ga je opisal štirikratni prvak in od letos najboljši strelec v zgodovini lige NBA.

Gregg Popovich ima naslednji veliki projekt.
EPA

"Pripravljen sem na učenje," je Wembanyama sporočil svojemu novemu trenerju. Težko bi našel boljšega učitelja. Gregg Popovich je trener San Antonia že od leta 1996, Teksašane je odpeljal do petih šampionskih prstanov, iz košarkarjev, kot so David Robinson, Tim Duncan, Tony Parker, Manu Ginobili in Kawhi Leonard, pa ustvariti zvezde, ki so se sicer redko pojavljale ob pregledih najbolj atraktivnih potez, precej pogosteje pa na seznamih zmagovalcev. Wemby je njegov naslednji velik projekt. "Radi bi, da Victor postane Viktor, zmagovalec. Podrobno ga bomo opazovali in videli, kaj se bo zgodilo. Na primeru Manuja Ginobilija sem se naučil, da igralca ne moreš spremeniti v to, kar ti misliš, da mora postati. Zdaj se začenja!" je superzvezdniku (v nastajanju) sporočil 74-letni košarkarski maček.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta