Ni tekme brez slovenskih stopničk: Po zmagi dvojca Križnar-Prevc in drugem mestu orlov še tretje mesto Laniška

Zoran Mijatović
21.01.2024 17:59

Na vsaki od treh tekem minuli konec tedna so se slovenski skakalci uvrščali na stopničke. A poljska turneja je po hudi bitki pripadla Avstrijcem

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Niki sta poskrbeli za premierno zmago SLovenije na superekipni tekmi oziroma tekmi dvojic.
Sloski

No, pa smo ugotovili, kdo lahko ustavi Niko Prevc oziroma njene serijske zmage, ko pa je celo odsotnost glavnega trenerja ne more. Le še vreme! Potem ko je bila daleč najboljša na petkovi posamični tekmi v japonskem Zau, v soboto pa sta s soimenjakinjo Niko Križnar slavili še na tekmi dvojic, je nedeljski veter skupaj z dežjem odpihnil še eno posamično preizkušnjo. Saj so se organizatorji trudili, tekmovalna žirija pa že upala na izvedbo. Najprej so začetek prestavili za eno uro, nato še za uro, na koncu pa za konec japonske turneje vsi skupaj obupali.

Ne le Nika Prevc (levo), tudi Nika Križnar napoveduje boj za stopničke.
Sloski

A preostanek slovenske ekipe - trener Zoran Zupančič in tekmovalka Ema Klinec sta jo zaradi njenih zdravstvenih težav zapustila predčasno - je domov odpotoval zadovoljen. Pred vikendom na domačem prizorišču v Ljubnem ob Savinji sta obe Niki, Klinčeva in Križnarjeva, zanesljivo osvojili tekmo dvojic, ki bo na olimpijskih igrah v moški konkurenci nadomestila klasično ekipno tekmo s štirimi skakalci, v ženski konkurenci pa je zaradi domnevno ne dovolj razvite discipline še ne bo na sporedu. No, v Zau je nastopilo 13 tekmovalnih parov, a Niki sta bili že od prvega skoka Križnarjeve vseskozi v vodstvu. Po prvi seriji sta jima sledili Avstrijki Eva Pinkelnig in Jacqueline Seifridsberger, ki pa sta ju do konca tekme za drugo mesto prehiteli Kanadčanki Alexandria Loutitt in Abigail Strate.

"Čeprav moji skoki niso bili čisto pravi, sva še vseeno z Niko prikazali skoke, premočne za vse, in bili na koncu zelo zadovoljni," je Nika Prevc na koncu priznala, da bi lahko bila zmaga z 12 točkami razlike še bolj zanesljiva. Dlake v jajcu pa ni iskala Nika Križnar: "Super tekma je za nama. Zelo sem vesela, da nama je uspelo." Zupančičev namestnik Anže Lavtižar si uspešnejšega nadomeščanja ni mogel želeti: "Še en uspešen dan je bil za nami v Zau z novo zmago na super ekipni tekmi. Naveza Nika in Nika je delovala odlično in z lahkoto pokorila konkurenco." 

Ponovitev dosežka v moški konkurenci Slovencem sicer ni uspela. Na klasični ekipni tekmi s štirimi skakalci v Zakopanah so osvojili drugo mesto; nanj so po ponesrečenem prvem skoku Lovra Kosa in sedmem mestu prišli že po nastopu drugega tekmovalca Domna Prevca in tam ostali vse do konca. Tu in tam so sicer tudi zagrozili prvouvrščenim Avstrijcem, ki pa so vselej odgovarjali z vsaj enako mero in po zaslugi najboljšega posameznika Stefana Krafta v konkurenci 13 reprezentanc tudi zanesljivo zmagali. 

Z drugim mestom v Zakopanah je slovenska ekipa potrdila dobro pripravljenost na branjenje zlate medalje na SP v poletih.
EPA

"Uspela sta mi dva zelo 'luštna' skoka, sploh prvi še z več sproščenosti. Vesel sem, da mi po kratkem premoru uspevajo dobri skoki," je bil zadovoljen Domen Prevc, ki je bil najboljši med Slovenci in skupno peti posameznik ekipne tekme. "Super izid. Škoda mojega prvega skoka, a gremo z nasmeškom naprej," pa je bil kratek Lovro Kos, ki je slabo odprl tekmo, a jo uspešno zaključil, Slovenija pa je bila devetič na ekipnih tekmah druga. "Za nami je super tekma. Odlično drugo mesto, fantje so res dobro oddelali in odskakali na zelo visokem nivoju," je bil zadovoljen glavni trener Robert Hrgota, čigar četa je šla na nedeljsko posamično tekmo z le še minimalnim vodstvom 2,4 točke v seštevku poljske turneje.

In čeprav so slovenski orli na njej vodili vse od prvega preizkusa, torej kvalifikacij v Wisli, so glavno nagrado, 50.000 evrov, izgubili. Nič ni pomagalo, da je tudi na tretji tekmi vikenda na stopničkah stal Slovenec - Anže Lanišek je bil tretji -, zmaga Stefana Krafta (pred Nemcem Andreasom Wellingerjem) je pomenila, da so Avstrijci osvojili turnejo. Do točk sta prišla še Lovro Kos na devetem mestu in Peter Prevc na 20. Svetovni pokal bo zdaj prekinilo svetovno prvenstvo v poletih - že v četrtek bodo v Kulmu kvalifikacije, posamična tekma v petek in soboto, ekipna v nedeljo. 

 

 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta