NK Maribor pred letom v Bolgarijo: Kvaliteten nasprotnik, a tudi mi imamo svoje adute

Marko Kovačevič Marko Kovačevič
09.07.2024 16:45

Nogometaši Maribora bodo novo sezono tudi uradno odprli v Plovdivu, kjer jih čaka prva tekma prvega predkroga evropske lige proti Botevu. Šimundža bi bil v Bolgariji zadovoljen z ... zmago!

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ante Šimundža se bo za kratek čas vrnil v Bolgarijo. 
Andrej Petelinšek

Priprave so končane, za nogometaše Maribora se nova sezona tudi uradno začenja. Jutri bodo odleteli v Plovdiv, v drugem največjem bolgarskem mestu jih v četrtek čaka prva tekma prvega kroga kvalifikacij za evropsko ligo proti Botevu. "Usoda je tako želela," je trener Ante Šimundža dejal o vrnitvi v Bolgarijo, kjer je med januarjem 2022 in marcem 2023 vodil Ludogorec. Za krmilom serijskega bolgarskega prvaka je spoznal tudi tokratnega tekmeca vijoličastih. "Botev se je zelo spremenil, v tem času je zamenjal trenerja in 50 odstotkov igralcev. Mentaliteta kluba pa je ostala ista. Zahteven nasprotnik bo. Klub je z novim stadionom dobil novo energijo, želi biti tekmovalen, je zelo pragmatičen, kar je pokazal v pokalnem tekmovanju, kjer je premagal CSKA in Ludogorec. Težek nasprotnik, a tudi mi imamo svoje adute. Upam, da bomo v dveh tekmah boljši nasprotnik."

Nad Botev tudi s CSKA-jem

Da bi se čim bolje pripravili na bolgarskega pokalnega prvaka, so slovenski podprvaki odigrali pripravljalno tekmo proti CSKA-ju iz Sofije. V Beltincih se je končalo z zmago vijoličastih z 2:1. "Pripravljalna tekma proti CSKA-ju je prišla prav, da vsaj malo vidimo, kakšen je bolgarski nogomet. Je bolj fizičen, bolj močen. Dobro smo jih pogledali. Smo pa dobro pogledali tudi nas in odpravili napake," je zatrdil branilec Sven Šoštarič Karić, ki je kot eno glavnih prednosti moštva izpostavi, da v poletnem prestopnem roku ni doživelo velikih sprememb. "Z vsakim treningom bolj spoznaš ekipo, boljše se razumeš s soigralci, veš, kaj jim je všeč in kaj ne," opaža 26-letnik.

Sven Šoštarič Karić je prepričan, da je ekipa po pripravah še bolj povezana.
Andrej Petelinšek

Moštvu sta se (doslej) pridružila dva novinca, francoski branilec Bradley M'Bondo in poljski zvezni igralec Karol Borys. Je s tem poletno kadrovanje že zaključeno? "Športni direktor je kompetenten za te zadeve, tako da bi to prepustil njemu," je bil v odgovoru kratek Ante Šimundža. Je pa zadovoljen z opravljenim med pripravami: "Predvsem zato, ker ni bilo večjih poškodb. Manjše so bile hitro sanirane. Nekaterim igralcem manjka malo trenažnega procesa, a to se da nadoknaditi. Avtomatizme in principe smo nadgradili, nekaj dodali, nekaj popravili. Po vseh odigranih tekmah se nakazuje, da da je bil transfer iz priprav v tekme kar dober."

Jojo je vedno dobro razpoložen

Izjema v ugotovitvi o poletju brez večjih težav s poškodbami je Blaž Vrhovec, ki je obnovil poškodbo kolka. Tudi zato se je Martin Milec z bočnega položaja na pripravljalnih tekmah preselil v zvezno vrsto. "To je opcija, ki smo jo dobili, ko smo bili v njo malo prisiljeni. Že v nekoliko drugačni sestavi smo imeli ideje, kako spraviti Martina na drugo pozicijo, splet okoliščin nas je prisilil v to in dobili smo pozitiven odgovor," o selitvi kapetana pravi trener. Dan pred letom v Plovdiv je dočakal veliko okrepitev. V klubski ritem se je vrnil Josip Iličić. Vijoličasti so soigralcu, ki je pri 36 letih dočakal debi na velikem tekmovanju in se s Slovenijo prebil v osmino finala Eura 2024, postavil špalir, ga toplo sprejeli. "Jojo je vedno dobro razpoložen. Odkar sem tukaj, ni bil nikoli slabo razpoložen. Cel čas smo bili v kontaktu z njim, zame je to nekaj normalnega. V reprezentanci se je dobro treniralo. Dobil je pet prostih dni, naredil je zdravniški pregled, odpočil glavo. V prvem treningu pa nismo divjali," je o vrnitvi bržkone prvega napadalnega aduta dejal Šimundža.

Svoje adute imajo tudi Bolgari. "Popov je znan igralec, je reprezentant Bolgarije, izkušen. Imajo hitrost na določenih pozicijah, njihova največja kvaliteta je tranzicija v napad. Na to bomo morali biti pozorni," opozarja snovalec taktike 16-kratnih slovenskih prvakov. Čez teden dni se bosta moštvi znova udarili, povratno tekmo bo gostil Ljudski vrt. Bi bil za dobro popotnico pred drugim dejanjem slovensko-bolgarskega dvoboja dovolj že remi v Plovdivu? "Zadovoljen bi bil z zmago. Čaka nas 180 minut, druga tekma je doma. Če je to prednost, bomo videli. Pomembno je, da smo tekmovalni na obeh tekmah. Ne bo pa v redu, če bomo zdaj razmišljali o dveh tekmah, osredotočiti se moramo na četrtek, narediti vse, da bomo na čim višji ravni," poudarja Šimundža.

Da so direktno sporočilo že poslali, poudarja trener nogometašev Maribora.
Andrej Petelinšek

Dovolj izkušeni za polne tribune

Cilji pod Kalvarijo so visoki. Vsaj osem tekem v Evropi in naslov prvaka v slovenski ligi si od sezone 2024/25 obeta klub. "Če si sam daš pritisk, ga boš imel, če ne, pa ga nimaš. Mera, ki si jo daš sam, je bolj pomembna od tiste od zunaj. Če si vsak zastavi svoje cilje, si lahko obetamo dober rezultat," je prepričan Sven Šoštarič Karić. Povsem brez pritiska ne bo šlo. Tribune v Plovdivu naj bi bile polne, blizu 15 tisoč glasnih navijačev pričakujejo gostitelji. "Stvar vsakega posameznika je, ali bo ta pritisk prenesel s strahom ali spoštovanjem. Ko sodnik zapiska, se to pozabi, osredotočen si na tekmo, na svoje zadolžitve. Res je, da v slovenski ligi ne igramo pred toliko navijači, a smo dovolj izkušena ekipa, da lahko ta pritisk prenesemo," pa verjame branilec vijoličastih.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta