Mariborčani na generalki premagali Bolgare z odličnim Milcem v zvezni vrsti. Zaigrali trije novinci

Miha Dajčman Miha Dajčman
04.07.2024 21:30

Teden pred prvo uradno tekmo v sezoni so vijoličasti odigrali dve tekmi. Na dopoldanski v Ljudskem vrtu so prvič igrali novinca Borys in M'Bondo ter igralec na preizkušnji, 17-letni Danec iraških korenin. Iličić z ekipo v torek.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Karol Borys je na pripravljalni tekmi proti Rapidu iz Bukarešte prvič zaigral v vijoličastem.
Sašo Bizjak

Točno teden pred prvo uradno tekmo v sezoni, gostovanjem pri Botev Plovdivu v kvalifikacijah za evropsko ligo, so Mariborčani odigrali dve pripravljalni tekmi. Na dopoldanskem obračunu v Ljudskem vrtu z Rapidom iz Bukarešte so priložnost dobili mlajši nogometaši in tisti, ki za zdaj niso v prvem planu trenerja Anteja Šimundže. Romunska zasedba, katere vrednost je vsaj dvakratnik mariborske, je nastopila z udarno enajsterico in bila občutno boljša, končalo se je s 4:0 v prid Romunov. Priložnost na tem obračunu so prvič dobili novinca, 17-letni poljski napadalni vezist na posoji Karol Borys in 22-letni branilec Bradley M'Bondo, ter nogometaš na preizkušnji, 17-letni Danec iraških korenin Adam Rasheed, ki je prost igralec, nazadnje pa je bil član Torina.

Bradley M'Bondo
Sašo Bizjak

Povsem drugačen obraz kot na dopoldanski tekmi so vijoličasti pokazali popoldan v Beltincih, kjer so se drugo leto zapored v poletnih pripravah merili z bolgarsko ekipo CSKA 1984. Na tekmi sta bila tudi turška odposlanca potencialnega partnerja NK Maribor Acuna Ilicalija, ki z vijoličastimi v zadnjih tednih tesno sodelujeta. Priča sta bila uspešni mariborski generalki. Tekma se je končala z 2:1 za Maribor, gola za vijoličaste sta dosegla Martin Milec in po podaji kapetana še Arnel Jakupović.

Maribor - nogomet - prijateljska tekma Nk Maribor in FC Rapid Bukarešta - Alen Dizdarević
Sašo Bizjak

"Namen je bil, da damo enako število minut vsem igralcem, skoraj vsi so odigrali po 90 minut. K sreči ni bilo nobene poškodbe. Prva tekma je bila za nas zahtevna, igrali smo proti odlični ekipi, toda ne glede na to so mladi igralci dobili nova spoznanja glede čvrstosti, tekmovalnosti in ambicioznosti. Kljub temu da smo imeli nekaj priložnosti, smo trpeli in verjamem, da bodo fantje s to tekmo naredili korak naprej v razmišljanju, kako in kaj je potrebno. Na drugi tekmi je igrala izkušenejša ekipa. Vemo, na kakšen način želimo igrati. Ustvarili smo veliko dobrih stvari. Bili smo dominantni, nasprotniku smo sicer podarili gol, toda ocena je pozitivna," je dvojni tekmovalni program ocenil trener Maribora Ante Šimundža. Mariborčani so imeli v minulih dneh v Bolgariji svoja oglednika, ki sta analizirala Botev Plovdiv. Obračun z Bolgari kot zadnjimi nasprotniki v pripravljalnem obdobju pa je vijoličastim prišel še kako prav. 

Sašo Bizjak

Milec je še drugič v teh pripravah igral na poziciji zadnjega veznega nogometaša in se izkazal. Šimundža je z Račanom v zadnji vrsti iskal rešitev ob odsotnosti dveh standardnih članov enajsterice, ki igrata na tej poziciji. Zaradi preventivnih razlogov ni igral Jan Repas, odsoten je tudi Blaž Vrhovec, ki ima težave s kolkom. Prav tako Šimundža zaradi preventivnih razlogov v igro ni poslal Hilala Soudanija. "Upam, da bo zdravniška služba zadeve okoli Vrhovca uredila čim prej. Soudani in Repas sta mirovala iz preventivnih razlogov, zagotovo jima bo teh 90 minut manjkalo, toda fantje, ki so zaigrali namesto njiju, so odgovorili dobro. Dobili smo kakšnega igralca več na kakšni poziciji," je zdravstveno stanje pomembne trojice moštva komentiral mariborski trener. Behar Feta je ob premiku kapetana v sredino zaigral na mestu levega bočnega branilca.

Od nedelje se bodo Mariborčani povsem posvetili četrtkovi tekmi v Bolgariji, ta se bo začela ob 20. uri po slovenskem času. Ekipa v sredo potuje v Plovdiv. V torek se bo ekipi pridružil Josip Iličić, ki je zadnje tedne preživel z reprezentanco, včeraj pa je že bil v Ljudskem vrtu, kjer je opravil zdravniški pregled. "Z Iličićem sva bila ves čas v kontaktu. Evropsko prvenstvo je bila izjemna izkušnja zanj. Škoda, da se ni izšlo po željah vseh. Po drugi strani pa je dobro, da se vrača v klub. Vem, da je v reprezentanci dobro treniral. Kolikor poznam selektorja, vem, da je zahteval visoko pripravljenost in to je pozitivno. Seveda pa potrebuje tudi čas z družino in najbolj pomembno je, da se bo vrnil s čisto glavo ter motiviran. Vem, da to ni lahko, zato mu bo šest prostih dni prišlo prav. Upam, da bo prišel nazaj na nivoju, ki ga je sposoben. V sredo bo z nami v letalu," je Iličićevo vrnitev napovedal 52-letnik.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta