Nogometni pokal: Praznik, ki to ni mogel biti

Miha Dajčman Miha Dajčman
23.11.2023 16:50

V vetrovni Ajdovščini so se vijoličasti brez težav prebili v osmino finala pokala, s 3:1 so premagali tretjo ekipo druge lige Primorje.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Hilal Soudani je imel veliko priložnost za vodstvo, kmalu zatem pa je podal pri avtogolu gostov.
Drago Wernig Taka

Drugič v tem koledarskem letu so se v pokalnem tekmovanju Mariborčani pomerili s Primorjem, a v vetrovni Ajdovščini so gostovali prvič po maju 2011. Vrnitev na stadion nekoč dolgoletnega prvoligaša je bila za vijoličaste včeraj zgodaj popoldan, v času kosila ob 13. uri, uspešna. Po visoki zmagi z 9:0 v Ljudskem vrtu proti Jurovskemu dolu so tokrat v šestnajstini finala Ajdovce premagali s 3:1. Z enakim izidom torej, kakršen je bil tudi aprila pod Kalvarijo.

"Izredno zahtevno igrišče, nasprotnik in pogoji. S pristopom pa smo vse to izničili. Od začetka do konca smo bili pravi. Kvaliteto imamo večjo, a je to potrebno pokazati na igrišču. Fantom je to uspelo, zasluženo napredujemo. Pripravili smo se na nepredvidljive situacije, tudi na vetrovne vreme. Imeli smo načrt. Primerno smo bili osredotočeni na tekmo, fantje so reagirali zelo dobro. Načrt je bil, da napredujemo. To tekmovanje ne dopušča spodrsljajev, tako smo šli v tekmo in jo tudi oddelali," je po drugi uspešni tekmi v pokalu v tej sezoni dejal trener Maribora Ante Šimundža.

Brez eksperimentov

Snovalec taktike vijoličastih se je odločil, da proti tretji ekipi druge lige nastopi z več ali manj polno močjo in z le nekaj rotacijami. Na mestu vratarja je Ažbeta Juga zamenjal Menno Bergsen, mladinskega reprezentanta Marcela Lorberja pa je v prvi enajsterici nadomestil Marin Laušić. Seznamu poškodovanih (Aleks Pihler, Martin Milec, Gregor Sikošek in Behar Feta) se je po udarcu na treningu pridružil še Luka Uskoković.

Rdeče-črni so se na začetku tekme dobro zoperstavili Mariborčanom in imeli prvo lepo priložnost na tekmi. V 12. minuti je Matic Zevnik streljal z 20 metrov v zgornji levi vratarjev kot, Bergsen se je izkazal in odbil žogo. V 19. minuti je Andraž Žinić z desne strani podal v kazenski prostor, Marko Kolar je podaljšal do Hilala Soudanija, ta pa je slabo zaključil obetavno akcijo in blizu golove črte zadel Miho Dobnikarja.

Mariborčani so povedli v 22. minuti, ko je Soudani podal z desne strani, kapetan gostov Haris Dedić pa je med poskusom izbijanja žoge z glavo zadel svoj gol. Na 2:0 so Mariborčani povišali v 30. minuti, ko je Jan Repas odvzel žogo neprepričljivi obrambi Primorja, Marko Kolar pa je izkoristil napako z natančnim strelom z roba kazenskega prostora.

Vijoličasti so na začetku drugega polčasa razblini upe čete Milana Anđelkovića, da bi Primorju lahko uspel preobrat. Soudani je v 50. minuti po preigravanju podal čez kazenski prostor, Marin Laušić pa je uspešno zaključil akcijo. Mariborčani so nato še nanizali nekaj priložnosti, a bili v zaključkih neuspešni. Častni gol gostiteljev za končnih 3:1 je v 93. minuti z glavo po predložku Zavnika zadel Žan Bešir.

Z drugoligaši je težko

To je hkrati pomenilo, da so Mariborčani še na 20. od 23 tekem v tej sezoni prejeli gol. "Tekme z drugoligaši so vedno težke, termin in pogoji so bili drugačni in morali smo se prilagoditi. Prvih 60 minut je bilo dobrih, zadnje pol ure ne več tako. Toda prišli smo po zmago, uspelo nam je in lahko se osredotočimo na nedeljski obračun z Muro. Škoda, ker smo znova prejeli gol. Zmanjkalo nam je nekaj sekund koncentracije. Morali bomo igrati osredotočeno celotno tekmo, da se to ne bi dogajalo," se zaveda branilec Maribora Max Watson.

"Pokalna tekma je bila nagrada za fante, za klub. Termin je bil, kakršen je bil. Če bi bila tekma v soboto, kot je bilo sprva načrtovano, bi to bil praznik. Tudi zdaj je bil, a je bilo malo manj ljudi. Pogoji so bili zahtevni, a smo igrali nogomet proti Mariboru in fantom nimam kaj očitati. Zaslužijo si pohvale. Maribor je iz polpriložnosti naredil priložnost, mi se moramo za priložnost zelo truditi. Sprememb v ekipi je bilo v tej sezoni veliko. Vseeno smo sezono začeli nad pričakovanji, kar smo si želeli. Sledila je majhna kriza, uspelo nam jo je prebroditi, ekipa se trudi in daje vse od sebe in zadovoljni smo lahko z dosedanjim delom sezone," je povedal trener Primorja Milan Anđelković.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta