Norveška turneja v smučarskih skokih: Orli niso kazili domačega veselja v Lillehammerju

Zoran Mijatović Zoran Mijatović
14.03.2023 19:17

Vodilni v svetovnem pokalu Halvor Egner Granerud je končno dočakal prvenec na Norveškem, najboljši Slovenec v Lillehammerju je bil sedmouvrščeni Žiga Jelar

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Žiga Jelar je bil po prvi seriji tretji, a na koncu ostal brez stopničk: "Včasih se poklopi, včasih ne."
EPA

Ne bomo si delali utvare, da je to glavni razlog, pa vendarle je res: ko se je slovenskim skakalcem naposled zgodila ena slaba tekma, je na domačih, norveških tleh do svojih prvih stopničk oziroma do prve zmage prišel najboljši smučarski skakalec predlanske in letošnje sezone Halvor Egner Granerud. Ja, norveški as, ki si lasti veliki kristalni globus, k drugemu pa se nezadržno približuje, je v karieri osvojil 24 zmag in bil 39-krat na stopničkah, a je šele zdaj to dočakal pred domačimi gledalci v Lillehammerju. To mu je uspelo po zaslugi izjemnega drugega skoka (139,5 metra) - ki je sicer za sedem metrov krajši od rekorda Simona Ammanna iz leta 2009 -, s katerim je z drugega mesta po prvi seriji napredoval na prvo. Vodilni ob polčasu, Avstrijec Stefan Kraft, izzivu ni bil kos, in za Norvežanom je zaostal za 2,3 točke. Hkrati je tudi v skupnem seštevku norveške turneje, kjer se v moški konkurenci zmagovalcu obeta 50.000 evrov, pristal na drugem mestu, pet točk za rivalom. Za Krafta so to bile že 93. stopničke v karieri, s čimer je na drugem mestu večne lestvice prehitel sedanjega športnega direktorja poljske reprezentance Adama Malysza. Za zdaj nedosegljiv na prvem mestu še vedno ostaja Japonec Janne Ahonen s 108 pristanki na odru za zmagovalce. Da sta bila tokrat Granerud in Kraft razred zase, priča dejstvo, da je tretjeuvrščenega Avstrijca Manuela Fettnerja od rojaka ločilo slabih 20 točk.

Grenak priokus

Pa Slovenci? Prva serija je - z izjemo ponesrečenega poskusa Anžeta Laniška, ki je pristal na 27. mestu - veliko obljubljala, finalna pa je orle sklatila na realna tla. Tokrat je bil najboljši Slovenec presenetljivo Žiga Jelar, ki pred branitvijo malega kristalnega globusa v poletih očitno prihaja v vse boljšo formo. A tega še ni uspel unovčiti, čeprav je po prvem skoku in 132,5 metra zasedal tretje mesto. A vonj po stopničkah se je razblinil, ko je Kranjčan v drugo pristal pri 127,5 metra. Ni slabo, a iz ozadja so ga prehiteli Avstrijca Fettner in Daniel Tschofenig, Nemec Karl Geiger in Norvežan Johann Andre Forfang. Za Jelarja je to kljub vsemu najboljši rezultat na norveški turneji: "Sedmo mesto je zelo lep rezultat, a mogoče je malo grenkega priokusa. Vseeno mislim, da sem prikazal dva zelo, zelo lepa skoka. A to je šport v naravi, včasih se poklopi, včasih ne."

Več se je pričakovalo tudi od svetovnega prvaka na tovrstnih velikih skakalnicah Timija Zajca. In tudi njemu je po prvem skoku kazalo bolje - resda je bil šesti, a je za tretjim Jelarjem zaostajal le za tri točke. A ko so v drugem poskusu vsi najboljši preskakovali mejnik 130 metrov, je on smučke položil pri 12,6,5 metra. Za končno deseto mesto: "Spet sem zelo zadovoljen s svojimi skoki, rezultat je tudi soliden."

Osmoljenca dneva

Osmoljenca dneva pa sta nedvomno Poljak Dawid Kubacki in Anže Lanišek, ki sta v prvi seriji skakala eden za drugim v najslabših vetrovnih razmerah. Najbolj vroč slovenski skakalec prejšnjega tedna je zaradi nestabilnega vetra - ta je odpihnil poskusno serijo, tekmo pa zamaknil za 15 minut - dolgo čakal na zaletni rampi na svoj prvi skok, vmes se je moral z nje celo umakniti. Ko je le dobil zeleno luč, pa dlje kot do 121 metrov in 27. mesta ni zmogel. Šele v drugo je lahko pokazal, v kakšni formi je, zabeležil tretjo daljavo finalne serije (135 m) in napredoval na 18. mesto. Ravno dovolj, da je zadržal tretje mesto v skupnem seštevku turneje - to ni nepomembno, saj bo po koncu tedna in poletih v Vikersundu prineslo 10.000 evrov. A Forfang mu z zaostankom le pol točke že diha za vrat. Ni pa Lanišku uspelo obdržati tretjega mesta v svetovnem pokalu, tam je zdaj z 49 točkami več Kraft.

Točke sta osvojila še Domen Prevc (21. mesto) in Rok Masle (22.). Že po prvem skoku je izpadel Lovro Kos (46.). Trener Robert Hrgota je takole podčrtal dan: "Za nami je dobra tekma. Malo sreče je v finalu zmanjkalo, da bi bila Žiga in Timi v igri za stopničke. Sicer pa je predvsem Žiga odskakal zelo lepo, Timi solidno. Mogoče to še ni ta nivo, ki si ga želimo. Malo smole pri Anžetu v prvi seriji, v drugi pa je naredil popravek in pokazal, da je v dobri formi. Čestitke seveda tudi Roku za odlično 22. mesto, za nabiranje točk in izkušenj."

Jutri bodo z novo tekmo v Lillehammerju, ki bo nadomestila preizkušnjo v Trondheimu, ob 16.30 norveško turnejo v ženski konkurenci, kjer vodi Ema Klinec, zaključile skakalke. Takoj za njimi se bodo ob 19.15 v kvalifikacije za četrtkovo tekmo (ob 16.30) podali skakalci, ki jih konec tedna čakajo še poleti v Vikersundu. Tam bo sicer prvič v zgodovini poletelo tudi 15 najboljših deklet z norveške turneje, a bo tekma le ekshibicijska in ne bo štela ne v seštevek norveške turneje ne za svetovni pokal.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta