Obliž na rane: Naša dekleta so zlata!

Š.R.
10.07.2023 21:24

Slovenke na evropskerm prvenstvu do 18 let dobile vseh sedem tekem, osvojile zlato medaljo in presegle podvig selekcije do 20 let, ki je bila na EP 2017 srebrna.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Neporažene, najboljše, zlate!
Fiba/Vid Ponikvar

Je nedeljski podvig obliž na rane slovenske ženske košarke, spodrsljaja na domačem članskem Eurobasketu? Je! Naše mlade košarkarice so zlate! Na evropskem prvenstvu v turški Konyi so dobile vseh sedem tekem, potem ko so za konec v nedeljskem finalu s 63:61 (23:14, 12:20, 15:15, 13:12) ugnale še Francijo. "Neverjetno, kaj nam je uspelo. Igrali smo res dobro skozi celoten turnir, iz tekme v tekmo smo rasli in na najbolj pomembni tekmi pokazali neverjetno zrelost," je finale opisal selektor naših punc Ernest Novak.

Lani so si Slovenke povrnile udeležbo v elitni evropski skupini in hitro šle do konca. Na finalni tekmi so izstopale Ajša Sivka (20 točk, 12 skokov), Lea Bartelme (22 točk) in Zoja Štirn (15 točk). Zlate so še Špela Brecelj, Hana Ovčina, Manca Marolt, Živa Mišjak Cujnik, Tjaša Turnšek, Tanja Valančič, Alina Žitek, Kim Žibert in Ula Krenk.

Ajša Sivka, ki je letos igrala tudi na članskem Eurobasketu v Ljubljani, je bila izbrana za MVP, najkoristnejšo igralko turnirja. Ob njej se je v idealni peterki prvenstva znašla Lea Bartelme. Ajša Sivka je EP končala s povprečjem 15,9 točke in 9,3 skoka, Lea Bartelme s 13,5 točke, sedmimi podajami in 5,5 skoka, Zoja Štirn z dvanajstimi točkami, 4,8 skoka in štirimi podajami.

Z zlato medaljo so dekleta presegla podvig slovenske selekcije do 20 let, ki je bila na EP 2017 na Portugalskem druga. "Čestitke dekletom za vse, kar so prikazala, nagrajena so za vsa leta odpovedovanj preko poletja in za ves čas, ki ga vlagajo v treninge. Zahvalil bi se tudi neverjetnemu štabu, ki je pozno v noč delal analize in taktiko, da smo bili lahko uspešni na igrišču," je pristavil selektor Novak.

Tretje mesto so osvojile Španke, na tekmi za bronasto medaljo so bile z 80:52 boljše od Srbije, ki jo je Slovenija v polfinalu premagala z 89:65. Sprejem evropskih prvakinj bo na pripravljalni tekmi moške reprezentance Slovenije proti Hrvaški 8. avgusta v Stožicah. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta