(ODZIVI) Ema Klinec: Skoki so bili za čisto zmago, pristala pa sem tam, kjer sem si zaslužila

Zoran Mijatović Zoran Mijatović
15.12.2023 20:30

Ema Klinec je po rekordu skakalnice v švicarskem Engelbergu v prvi seriji celo vodila, a po slabšem pristanku v finalu končala kot tretja.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Doskok, ki je Emo Klinec stal zmage
EPA

Najprej je padel rekord, nato pa še - skoraj ona sama. Čeprav je Ema Klinec v prvi seriji s 134 metri postavila najboljšo (žensko) daljavo dotlej v Engelbergu - mejnik je v drugi seriji še za pet metrov premaknila svetovna prvakinja iz Kanade Alexandria Loutitt -, v drugo ni zadržala vodilnega mesta. Skočila je sicer odlično, še za meter dlje kot v prvi seriji, a ob pristanku komaj obstala na nogah. Ker je podrsala po tleh, so sodniki to seveda strogo kaznovali, ocene med 14,5 in 16 pa so pomenile, da je bila zaloga petih točk iz prve serije premalo za tretjo zmago v karieri. Prehiteli sta jo obe vodilni v svetovnem pokalu - letos izjemna Francozinja Josephine Pagnier (z 280 točkami tudi prva v SP), ki je že na prvi postojanki v Lillehammerju osvojila prvo in drugo mesto, ter Alexandria Loutitt, na Norveškem druga in tretja.

Francozinja Josephine Pagnier je z zmago obdržala prvo mesto v skupnem seštevku svetovnega pokala.
EPA

"Malo sem razočarana, saj ko imaš priložnost za zmago, jo je treba vzeti," si je usodni pristanek malce očitala Ema Klinec. A če ne drugega, se je vsaj obdržala na nogah, v nasprotju z Anno Odine Stroem. Norvežanka, po prvi seriji četrtouvrščena, je v finalu ob pristanku pri sicer skromnih 122 m padla in obležala, tako da so jo morali s prizorišča odpeljati z akijem. Sodeč po ponovljenem posnetku, bi lahko bila poškodba tudi hujše narave. Morda je tudi zato slovenski trener Zoran Zupančič ob končni oceni svojih varovank poudaril: "Veseli smo, da so kolena cela."

Ema Klinec (desno) se je na stopničkah pridružila Josephine Pagnier (v sredini) in Alexandrii Loutitt.
EPA

Pa ne le to, tretje mesto Eme Klinec pomeni tudi prve skakalne stopničke (vključno s še moško konkurenco) v tej sezoni. In takšnemu uspehu se ne gleda v zobe, je po hipnem razočaranju lahko ugotavljala Klinčeva: "Stopničke! Led je prebit. Skoki so bili za čisto zmago, pristala pa sem tam, kjer sem si zaslužila." Spomnimo, v lanski sezoni - a vselej v tem koledarskem letu - je svetovna prvakinja iz Oberstdorfa 2021 kar devetkrat stala na stopničkah, novo letošnjo priložnost pa bo imela že na sobotni tekmi ob 12.30, kamor zdaj prihaja kot četrta tekmovalka v skupnem seštevku svetovnega pokala: "Upam, da na tej tekmi pokažem še kak dober skok in odpravim napako, ki se mi je tokrat pojavila."

Uspešen slovenski dan sta z uvrstitvijo v deseterico dopolnili še obe Niki – Prevčeva je bila sedma, Križnarjeva osma. "Zadovoljna sem z najboljšo uvrstitvijo v sezoni. Vem pa, kaj še lahko popravim, tako da imam dober kompas za sobotno tekmo," je bila zadovoljna mlada, komaj 18-letna Nika Prevc. Korak naprej od četrtkovih kvalifikacij, ko je bila komaj 18., je storila Nika Križnar in si tako pošteno oddahnila: "Super tekma za mene. Lahko sem vesela velikega napredka od kvalifikacijskega skoka do tekme. Poleg vseh težav, ki so se dogajale, sem zelo vesela, da so se vse težave odpravile in sem lahko v miru odšla na tekmo." Ob tem je izrazila skrb za nesrečno Stroemovo ter veselje za Klinčevo in cimro Tajo Bodlaj.

EPA

Ja, slednja je ob Ajdi Košnjek (17. mesto) in Katri Komar (18.) s 25. mestom zaokrožila šest slovenskih uvrstitev v finale in osvojila prve točke v karieri. In tako tudi vseh mogočih uspehov vajenemu trenerju Zoranu Zupančiču ni preostalo drugega, kot da prizna: "Smo zelo zadovoljni. V težkih razmerah, z močnim vzvratnim vetrom smo res lepo nastopili. Vse tekmovalke so bile v točkah, prve stopničke letos. Na koncu smo res lahko zadovoljni. Naprej gremo z mirno glavo." Kot omenjeno, nova priložnost za vrhunske dosežke sledi že jutri ob 12.30.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta