(ODZIVI) Kek po zmagi nad ZDA izbral tretjega vratarja za Euro 2024, prakso tekem v neuradnih terminih bi nadaljeval

Miha Dajčman
21.01.2024 19:00

Slovenska nogometna reprezentanca, sestavljena pretežno iz nogometašev iz prve slovenske lige, je na prijateljski tekmi z ZDA slavila z 1:0 z golom Nejca Gradišarja.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Igor Vekić je z nekaj odličnimi posredovanji preprečil gol gostiteljem.
USA TODAY Sports

Ogrodje slovenske izbrane vrste za Euro 2024 je sestavljeno, v neuradnem terminu Mednarodne nogometne zveze pa je selektor Matjaž Kek želel preveriti, kdo so slovenski nogometaši, ki bi lahko v prihodnje sestavljali slovensko reprezentanco ali celo popolnili poletni seznam vabljenih na veliko tekmovanje. Na stoti tekmi na klopi Slovenije je selektor Kek igralne minute namenil 17 nogometašem. Od standardnih članov ekipe, ki si je v lanskih kvalifikacijah priborila nastope v Nemčiji, sta bila v ZDA zraven Žan Karničnik in tokratni kapetan Timi Max Elšnik.

USA TODAY Sports

Slovenci, večina jih igra za slovenske prvoligaše, so se z Američani, ki prav tako niso nastopili v udarni postavi, merili tretjič. Na svetovnem prvenstvu leta 2010 je bil izid 2:2, leta 2011 na prijateljski tekmi so ZDA slavile s 3:2. Tokrat so bili v San Antoniu boljši Slovenci, ki so bili boljši nasprotnik v prvem polčasu.

Kekova četa je povedla v 26. minuti. Član Domžal Danijel Šturm, ki je bil eden najboljših na tekmi, je odvzel žogo na sredini igrišča, v prostor prodal Nejcu Gradišarju. Enaindvajsetletni napadalec Rogaške bil hitrejši od obrambe Američanov, v zaključku akcije pa je rutinirano premagal Patricka Schulteja, vratarja Columbusa, prvaka lige MLS, od koder so bili tokrat vsi ameriški igralci. Nekaj minut kasneje sta se na drugi strani igrišča izkazala vratar Igor Vekić in Karničnik ter preprečila izenačenje. V drugem polčasu so bili boljši gostitelji. Nekajkrat je dobro posredoval Vekić, član danskega kluba Vejle. V 74. minuti je bil nad Šturmom storjen prekršek v kazenskem prostoru, a je sodnik dosodil prosti strel in krilni nogometaš Slovenije ga je dobro izvedel, povišanje vodstva pa je preprečil vratar ZDA.

Nejc Gradišar je na debiju dosegel prvenec za Slovenijo. 
USA TODAY Sports

"Absolutno smo dobili tretjega vratarja, tudi ko bo reprezentanca v popolni postavi," je po tekmi dejal Matjaž Kek in Igorju Vekiću sporočil, da bo nanj računal tudi poleti. "Češnja na torti. Takšne besede bi vsakemu fantu pomenile ogromno," se je odzval 25-letni Ljubljančan, ki je pred leti navduševal v dresu Brava, nato pa bil dve leti posojen portugalski Pacos Ferreiri. Pred začetkom te sezone je zapustil šiškarje in podpisal za Vejle, kjer pa ne igra redno.

Danijel Šturm je bil med boljšimi slovenskimi nogometaši na tekmi v ZDA. 
USA TODAY Sports

Po tekmi v Teksasu je Vekić dejal, da so Slovenci pričakovali pritisk gostiteljev v zadnjih minutah tekme. "Za nami je dobra predstava. Vsak posameznik je dal vse od sebe, skupaj pa smo vse povezali v ekipo. Osem fantov prve postave je prvič igralo za Slovenijo. Za nami je dolga pot, tudi marsikaj se je zgodilo, lahko bi se na igrišču tudi drugače razpletlo. Vsa čast vsem za odrekanja in prikazano dobro predstavo," je povedal 25-letnik.

USA TODAY Sports

Posest žoge je bila v San Antoniu krepko na strani ZDA, Slovenci pa so bili nevarni iz protinapadov. "V prvem polčasu je bila tranzicija izredna. Dobro smo igrali. Tudi gol smo dosegli iz tega, kar smo skušali uigrati in predstaviti na teh petih treningih. Malo je bilo tudi živčnosti, ker je bilo preveč debitantov," je po tekmi ugotavljal selektor.

V napadu sta dobro sodelovala Šturm in Gradišar, slednji je v letu 2023 kot drugoligaški igralec dočakal vpoklic v mladinsko reprezentanco, se z Rogaško prebil v prvo ligo in kot član zadnje ekipe domačega prvenstva dobil vabilo v člansko izbrano vrsto. "Prva priložnost, ki sem jo dobil za slovensko reprezentanco in sem jo tudi izkoristil. Imeli smo nekaj dobrih akcij. Tudi Američani so dobro igrali, a mi smo bili potrpežljivi in smo želeli zadeti iz protinapadov," je dogajanje na stadionu Toyota Field opisal Nejc Gradišar, ki je jeseni na 15 tekmah za Slatinčane dosegel osem golov, v prvenstvu pa si s sedmimi goli deli drugo mesto na lestvici strelcev. Gradišarja že nekaj časa povezujejo s prestopom iz Rogaške Slatine, z golom na debiju za reprezentanco pa je njegova vrednost le še zrasla.

Slovenski nogometni zvezi je stroške poti v ZDA krila tamkajšnja krovna nogometna organizacija. Po besedah selektorja Keka gre pričakovati, da bo NZS podobne reprezentančne akcije organizirala tudi v prihodnje. "Tekma, ki je meni in še komu dokaz, da so takšni obračuni in reprezentančne akcije prepotrebni, predvsem za mlajše igralce. Takšno prakso bi nadaljeval enkrat ali dvakrat na leto. Da ustvarimo bazen, iz katerega lahko črpamo, ko se pojavijo težave. O teh zadevah bi morali razmisliti. Seveda je to povezano s stroški in določenimi sredstvi, a tokratna tekma v ZDA nas ni stala prav nič. Še enkrat: hvala slovenskim klubom, ki so pustili igralce. Upam, da je marsikateri nogometaš komu padel v oko. Vsekakor bi nadaljeval takšno prakso tekem v neuradnih terminih," je o januarski reprezentančni akciji dejal Kek.

USA TODAY Sports

V pripravah na turnir stare celine Slovence čaka še nekaj pripravljalnih tekem. Znano je že, da se bo Slovenija 26. marca v Stožicah pomerila s Portugalsko, ki je na Euru slavila leta 2016.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta