(ODZIVI) Najprej užitek, potem pa lov na nove lovorike: Španija se po Euru 2024 ne namerava ustaviti

Marko Kovačevič Marko Kovačevič
15.07.2024 12:53

Španija do rekordnega četrtega naslova evropskih prvakov, Anglija drugič zapored poražena v finalu

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Po dvanajstih letih se je Španija vrnila na prestol najboljše reprezentance v Evropi.
EPA

Nogometna Evropa je dobila nove prvake. Španija je v finalu Eura 2024 z 2:1 premagala Anglijo in dvignila srebrni pokal. Zasluženo. "Srečen sem in ponosen na to skupino nogometašev. Zdaj je čas za užitek. Naredili smo nekaj, kar je bilo zelo težko doseči. Za nas je to dan čiste sreče. To je vse, kar si želimo. Uživati. Bomo pa kmalu začeli razmišljati o prihodnosti, saj ta ambiciozna skupina želi osvojiti še veliko tekmovanj," je selektor Luis de la Fuente nakazal, da se zbiranje lovorik še ni zaključilo.

"Vsak nogometaš sanja o takšnem trenutku. To je za vse, ki so verjeli v nas od samega začetka," je poudaril strelec prvega zadetka na tekmi Nico Williams. V Pamploni rojeni nogometaš s koreninami iz Gane (za katero igra njegov starejši brat Inaki) je bil izbran za najboljšega igralca finala. Španci so pobrali vse individualne lovorike. Vezist Rodri je bil izbran za najboljšega igralca turnirja, krilni napadalec Lamine Yamal za najboljšega mladega igralca, napadalni vezist Dani Olmo pa je bil med šesterico, ki si je s po tremi doseženimi goli razdelila nagrado za najboljšega strelca.

Strelec prvega zadetka Nico Williams je bil izbran za najboljšega igralca finala.
Reuters

Ko se je znašla v zaostanku, je tudi Anglija pokazala zobe. Rezervist Cole Palmer je izenačil, a končnica dvoboja je bila znova španska. Rezervist Mikel Oyarzabal je po odlični podaji Marca Cucurelle v 86. minuti kronal prevlado. "Opravil sem svoje delo in imel sem dovolj sreče, da sem dosegel zmagoviti gol. To je najboljše. Ni mi bilo lahko po poškodbi, po vsem, kar sem dal skozi, je to veselje še toliko bolj posebno. Jaz sem prišel na vrsto, da zadanem, zmaga pa je od vseh. Smo družina," se je smejalo strelcu odločilnega zadetka.

Mikel Oyarzabal je dosegel gol za naslov.
Reuters

Dani Olmo je z izbijanjem na golovi črti ustavil zadnji angleški poskus vrnitve, rekordni četrti naslov za moštvo s Pirenejskega polotoka je bil pospravljen. Angleškemu selektorju Garethu Southgatu ni preostalo drugega, kot da čestita zmagovalki: "Bili so najboljša ekipa na turnirju, boljši so bili tudi v finalu. Naš največji problem je bil, da nismo izkoristili trenutkov, ko smo imeli žogo v posesti. Branili smo se zelo dobro v prvem polčasu, a ko smo osvojili žogo, nismo ustvarili protipritiska s protinapadi."

Gareth Southgate v Berlinu še ni želel razpredati o svoji prihodnosti.
Reuters

Ekipa z Otoka je bila pred turnirjem prvi favorit stavnic, prebila se je do finala, a tam drugič zapored izgubila. Pred tremi leti so bili v Londonu Italijani boljši po streljanju enajstmetrovk, Španci so delo opravili že v rednem delu tekme. "Ti fantje so bili v dveh finalih in v enem polfinalu v zadnjih osmih letih. Tu je še veliko mladih igralcev, ki bodo zraven v naslednjih šestih ali osmih letih. Čeprav je za njih zdaj boleče, ni razloga, da se ne bi pobrali," je o svojih izbrancih dejal Southgate, ki še ni sprejel odločitve, ali bo na klopi Anglije ostal tudi po Euru.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta