(ODZIVI) Samorog ob vrnitvi za začetek finala prizemljil Dallas. Luka Dončić: Porzingis je bil odličen

Miha Dajčman Miha Dajčman
07.06.2024 16:03

Košarkarji Bostona so na prvi tekmi finala lige NBA s 107:89 premagali Dallas. Luka Dončić dosegel 30 točk, a vpisal le eno podajo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V dvoboju nekdanjih soigralcev je bil tokrat boljši Latvijec. 
Reuters

Dallas je vnovič, že šestič od sedmih serij končnice, ko ekipo vodi Jason Kidd, prvi dvoboj izgubil. Na prvi tekmi finala lige NBA je bil Boston od Luke Dončića in soigralcev boljši s 107:89 in povedel. Po prvi četrtini so Celticsi vodili s 37:20, med polčasom pa je bilo že 58:29. Mavericksi so se po dobri igri Slovenca sredi tretje četrtine približali na 72:64, toda najboljša ekipa rednega dela sezone je nato odlično igrala v obrambi ter si z delnim izidom 14:2 za zadnjo četrtino pripravila kar 30 točk prednosti (86:66).

Luka Dončić je bil na parketu 38 minut, kar je manj od njegovega povprečja, saj ga je trener ob še nekaterih nosilcih igre proti koncu obračuna spočil, ker je bila prednost nasprotnikov neulovljiva. Kljub vsemu je zbral 30 točk in deset skokov, a vpisal le eno asistenco, kar je najmanj v njegovi karieri v tekmah končnice. Kyrie Irving je proti nekdanjemu moštvu igral slabo in v petih poskusih ni zadel trojke. P. J. Washington je zbral 14 točk in osem skokov, rezerva Jaden Hardy pa je dodal 13 točk.

Nepričakovani junak zmage Bostona je bil Kristaps Porzingis, nekdanji član Dallasa, za katerega se pred obračunom ni vedelo, ali bo igral, saj je okreval po poškodbi. Latvijski center je obračun začel na klopi, nato pa zaigral po 38 dneh ter v prvih 12 minutah dosegel kar enajst od skupno 20 točk. Ob tem je vpisal še šest skokov ter tri blokade.

Gostitelji so bili boljši v skoku in občutno uspešnejši pri metih za tri točke, Dallas je zadel le sedem trojk v 27 poskusih, Boston pa 16 trojk v 42 poskusih. Ali so Teksašani po porazu še vedno samozavestni, je novinar vprašal Dončića. "Seveda. Naj rečem, da nismo samozavestni?" je odvrnil Slovenec. "Še vedno smo samozavestni, za naslov potrebujemo štiri zmage. Porzingis je bil odličen, zadel je težke mete, blokiral je veliko naših poskusov. Na obeh straneh parketa se je izkazal. Na drugi tekmi moramo preprečiti njihove odprte mete za tri točke. Imajo veliko nevarnih strelcev z razdalje," je razlagal Dončić. Celotna prva peterka Bostona je dosegla dvomestno število točk.

"Ko sem prišel na parket, sem bil deležen velike podpore navijačev. Adrenalin je v velikih količinah tekel po žilah, vse je šlo po načrtu. Začel sem na klopi, a sem se hitro vklopil v to vlogo. Užival sem na parketu, bil sem popolnoma osredotočen in sproščen. Mislim, da lahko pomagam soigralcem v tem finalu, čeprav morda še nisem stoodstotno pripravljen," je dejal Kristaps Porzingis. Samoroga je pohvalil tudi prvi zvezdnik Bostona Jayson Tatum: "Velikan je bil izjemen. Dal nam je zagon v prvi četrtini, kar je pomembno po tako dolgem premoru od zadnje tekme. Danes smo ga še kako potrebovali."

Manj zadovoljen je bil Irving, ki je bil tarča zbadljivk domačih navijačev. "Pričakoval sem še glasnejši sprejem. Navijači bodo skušali preusmeriti moje misli. Ni bilo prvič, da sem izgubil v Bostonu. Ne smem dovoliti, da se ta niz nadaljuje," je dejal Kyle Irving, ki po odhodu iz Bostona tam še ni zmagal.

"Boston je igral odlično v obrambi. Žoga mora krožiti hitreje, preveč smo se zaustavljali v napadu. Irving je zgrešil nekaj lahkih metov, imel je tudi odprte mete za tri točke. Prepričan sem, da se bo vse popravilo že na drugi tekmi. Porzingis je dvignil Celticse, ko je prišel s klopi. Uspelo se nam je vrniti v tretji četrtini, ko smo se približali na osem točk zaostanka, nato pa smo dvakrat naredili korake. Dobili smo tretjo in zadnjo četrtino, ne smemo pa si privoščiti tako slabe prve četrtine. Boston je najboljša ekipa v ligi NBA v tej sezoni in tokrat so bili res dobri," pa je po uvodnem obračunu v seriji na štiri zmage dejal trener Dallasa Jason Kidd.

Naslednji obračun bo v noči na ponedeljek z začetkom ob 2. uri po slovenskem času. Dallas v tej sezoni v končnici še ni izgubil dvakrat zapored. "Počitek, to je zdaj najpomembnejše. In seveda analiza vsega, kar smo počeli narobe," se zaveda Dončić, ki igra prvi finale lige NBA.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta