(ODZIVI) Šimundža: Bili smo na višjem nivoju; Pevnik: Mi smo vedno v nevarnih vodah

Marko Kovačevič Marko Kovačevič
06.04.2024 11:35

Sosedski derbi v Kidričevem dobili nogometaši Maribora. Strateg vijoličastih zadovoljen s pristopom, Aluminijev trener pa je pogrešal zaključke.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ante Šimundža in Robert Pevnik
Grega Wernig

Prepričljivi so bili nogometaši Maribora v Kidričevem. Aluminij je v 29. krogu prve lige padel z 0:2. "Zadetke smo dosegli po kombinacijah, po kontinuiranih napadih. Bili smo na zelo visoki ravni. Motivacijsko, igralno, tekaško … Zato je ta zmaga dobrodošla," je tekmo, ki sta jo zaznamovala zadetka Arnela Jakupovića v prvem polčasu in Hilala Soudanija v drugem, podčrtal trener vijoličastih Ante Šimundža.

V 30. minuti je Soudani s podajo omogočil zadetek Jakupoviću, v 47. pa sta podajalec in strelec zamenjala vlogi. Je po hitrem zadetku Aluminij že kapituliral? "Nemogoče je, da bi v začetku drugega polčasa pri 2:0 zaključili tekmo. Vemo, kaj se v nogometu dogaja. Na četrtkovi tekmi Chelsea – Manchester United smo videli, da se lahko v sekundi stvari obrnejo (Chelsea je povedel z 2:0, United je sestavil preobrat na 2:3, na koncu pa so z goloma globoko v sodnikovem podaljšku s 4:3 slavili Londončani, op. a.). Zato me veseli ta osredotočenost in da nasprotniku razen prekinitev nismo dovolili praktično ničesar," je odgovoril Šimundža.

(FOTO) Mariborski miting v šumi uspel: Jakupović in Soudani poskrbela za suvereno zmago

"Mi smo bili zelo borbeni in taktično disciplinirani. Fantom nimam kaj očitat razen zadnjih 30 metrov. Nismo bili konkretni, nismo prišli do zaključne podaje. Imeli smo tri ali štiri situacije, ko bi lahko streljali iz poldistance, a se nismo odločili za to. Najbolj mi je žal gola takoj po odmoru. Maribor ima odlično tranzicijo, tehnično močne igralce. Pri nas se je videl velik napredek v primerjavi s prvo letošnjo tekmo proti Mariboru (7:0 v Ljudskem vrtu, op. a.), gremo po svoji poti naprej," pa je o sosedskem derbiju dejal strateg Aluminija Robert Pevnik.

Njegovo moštvo je s 26 točkami trenutno na predzadnjem mestu prvoligaške lestvice, danes bi ga z zmago proti Kopru lahko prehitele Radomlje. "Mi smo vedno v nevarnih vodah, na velikih valovih surfamo. Ekipa postaja zrela, kar smo v Celju pokazali. V zadnji četrtini prvenstva smo remizirali s Celjem, izgubili proti Mariboru, zdaj gremo v Koper, a razmišljati moramo o sebi. Vsakega lahko premagamo, v to moramo verjeti," lova na mesta, ki prinašajo neposreden obstanek med prvoligaši, še ni odpisal Pevnik.

Grega Wernig

Maribor je v šumi deloval suvereno, brez večjih pretresov je prikrmaril do zmage. "Najlažje je reči, da je nekaj bilo rutinirano, a vsaka zmaga je težko prigarana. Biti moraš stoodsten. Predvsem v naši ligi, kjer lahko vsak premaga vsakega," se kljub temu zaveda Sven Šoštarič Karić. Drugič zapored in petič v tej pomladi – šestič, če upoštevamo še tekmo 21. kroga na Fazaneriji, ki pa je bila zaradi navijaškega incidenta registrirana s 3:0 v korist Mure – so se 16-kratni slovenski prvaki izognili prejetemu zadetku. "Dobro smo se ujeli, razumemo se, je pa treba na vsaki tekmi dati sto odstotkov. Če jih ne daš, lahko tako dobiš gol. Imamo dovolj kvalitete, da v napadu zabijemo, a vseeno moramo držati ničlo v obrambi," pravi 26-letnik, ki z Lanom Vidmarjem tvori udaren branilski dvojec vijoličastih.

Precej drugače kot ob zadnjem obisku Kidričevega so se tokrat odrezali Mariborčani. Jesenski poraz proti Aluminiju je odnesel trenerja Damirja Krznarja. "Izredno zahtevno igrišče, kar se tiče karakterja. Tukaj se mora vsaka ekipa pripraviti maksimalno. Če nisi na ravni, vsaj enakovreden Aluminiju v pristopu in želji, imaš hitro težave. Tokrat me je veselilo, da smo bili mi na višjem nivoju od nasprotnika, delovali smo bolj motivirani, imeli željo po doseganju zadetkov, teku v obrambi. Tovrstna mentalna priprava je zagotovo prava pot," pa pol leta kasneje razmišlja njegov naslednik.

Hilal Soudani se je izkazal z asistenco in golom. 
Grega Wernig

Tudi lepa kulisa na tribunah je zaznamovala tekmo. Kar 2000 navijačev, med katerimi so bili številni, ki so se odzvali na mariborsko povabilo na 2. miting, se je zbralo v športnem parku. "Izredno lepa kulisa. Po pravici povedano, ne razmišljam, koliko gledalcev bo prišlo. Seveda si želim, da bi jih bilo čim več, a tudi če bo le eden, smo mu hvaležni, da nas pride spodbujat," je o vzdušju dejal Šimundža. "Saj vemo, da ima Maribor armijo navijačev, tradicijo. Tudi naši so se super odzvali. Naj bo takih nogometnih praznikov čim več. Mi nismo tako veseli, ker smo izgubili, smo pa lahko zelo zadovoljni s tekmo, dinamiko. Splačalo se je priti sem, verjamem, da publika ni razočarana," pa je zaključil Robert Pevnik.

 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta