(ODZIVI) Slovenija na poti do Eura premagala urok Belfasta: Pozabite na lepoto, tri točke štejejo

Marko Kovačevič Marko Kovačevič
18.10.2023 18:11

Slovenska nogometna reprezentanca naredila nov korak proti poletju v Nemčiji. Z edinim golom je tekmo odločil Adam Gnezda Čerin: "V november gremo polni motivacije in nsamozavesti, a se zavedamo, da še ni konec."

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ne le teči, Adam Gnezda Čerin zna tudi udariti.
Reuters

Belfast ni več zaklet za slovensko nogometno reprezentanco. V osmem krogu kvalifikacij za Euro 2024 se je z zmago na Severnem Irskem še približala poletju v Nemčiji. Z zmago na Danskem lahko že krog pred koncem kvalifikacij prekine dolg post brez velikega tekmovanja, ki traja že vse od SP 2010. Če v Københavnu spodleti, pa bo v zadnjem krogu v že razprodanih Stožicah proti Kazahstanu za potrditev drugega mesta v skupini dovolj že remi.

Polni samozavesti, a ni še konec

Pet minut igre je bilo dovolj, da je Slovenija prekinila urok Windsor Parka. Na razprodanem stadionu v Belfastu, kjer je tekmo spremljala tudi skupina slovenskih navijačev, na prejšnjih treh gostovanjih ni zadela niti enkrat, tokrat pa je bila naša reprezentanca bolj natančna. Adam Gnezda Čerin je izkoristil prosti strel. Vezist Panathinaikosa je najprej z Benjaminom Šeškom skoval načrt, nato pa je z 18 metrov udaril natančno in dovolj močno, da je žoga preletela živi zid in se od vratnice odbila za hrbet severnoirskega vratarja Baileyja Peacock-Farrella. Po tekmi je 24-letnik hitro izstrelil, kam bi postavil svoj drugi gol za člansko reprezentanco na svoji lestvici najljubših zadetkov v karieri. "Na vrh! Še posebej, ker sem ga dosegel v tem trenutku kvalifikacij, ko se zadeve lomijo. Najbolj pomembno je, da smo odvisni sami od sebe. V novembrski cikel gremo polni motivacije in polni samozavesti, a se zavedamo, da še ni konec," je povedal Adam Gnezda Čerin.

Soccer Football - Euro 2024 Qualifier - Group H - Northern Ireland v Slovenia - Windsor Park, Belfast, Northern Ireland - October 17, 2023 Slovenia's Adam Gnezda Cerin celebrates scoring their first goal REUTERS/Lorraine Osullivan
Lorraine Osullivan

Še v soboto ga je klubski soigralec pri atenskem velikanu Andraž Šporar, ko se mu je mudilo na avtobus in na večerjo, dražil, naj novinarjem pove le, da ni v reprezentanci zato, da govori, ampak zato, da teče. Edini slovenski reprezentant, ki je v teh kvalifikacijah na prav vseh tekmah igral od prve do zadnje minute, je tudi v Belfastu veliko tekel, a pokazal, da v svojem nogometnem repertoarju skriva še kaj drugega. Udaril je v stilu Davida Beckhama. Je navdih našel v Netflixovi dokumentarni seriji o slovitem Angležu? "Ne, nisem je še pogledal. Ne izvajam veliko prostih strelov, a sem prevzel odgovornost. Šla je noter. Tri točke so najbolj pomembne," je odgovoril slovenskim novinarjem v Belfastu.

Reuters

Po njegovem projektilu Slovenija ni več sestavila učinkovite akcije. Benjamin Šeško je sicer v prvem polčasu zadel, a je bil gol zaradi prepovedanega položaja, v katerem se je znašel njegov partner v napadu Šporar, razveljavljen. "Ne bomo lagali, to ni bila ena naših boljših tekem. Veliko boljših smo že odigrali, a odlika dobrih ekip je, da zmagujejo, ko ne gre vse kot po maslu. To smo storili," je bil zadovoljen Gnezda Čerin, ki se je hitro uveljavil kot eden od stebrov reprezentance. "Že ko sem prihajal v reprezentanco, se mi je uresničila otroška želja. Da pa imaš tako pomembno vlogo v reprezentanci - o tem vsak otrok sanja. Velika odgovornost je, hkrati pa veliko zadovoljstvo, ponos. Vedno znova rad pridem v reprezentanco, s fanti smo ustvarili odlično ekipo, odlično vzdušje. Užitek je igrati za Slovenijo!" je zatrdil edini strelec v Belfastu.

Umetniški vtis ni pomemben

"Umetniški vtis je najmanj pomemben," pa je o poti do šeste zmage v lovu na Euro 2024 povedal selektor Matjaž Kek, ki je na igrišče poslal isto enajsterico kot v soboto proti Finski. "To je prva generacija reprezentantov, ki je zmagala v Belfastu. In to v enem od pomembnejših trenutkov slovenskega nogometa. Naš cilj je bil, da kljub temu, da smo že vedeli, kaj se je zgodilo v Helsinkih, poskušamo razmišljati predvsem o sebi. Videlo se je malo preveč emocij, malo preveč nervoze, ampak na takšni tekmi se je videlo, da je ekipa zrela, da dozoreva iz treninga v trening, iz druženja v druženje. To je čisto njihova zmaga. Tu ni bilo neke lepote, spektakularnega nogometa, težko je tako igrati, ko nasprotnik išče vsak kontakt," je še dodal Mariborčan.

Marca se bodo Slovenci v Ljubljani pomerili s Portugalsko.
Reuters

Ni se zadovoljil z izračunom, da Sloveniji za uvrstitev na veliko tekmovanje zadostuje že remi v zadnjem krogu kvalifikacij proti Kazahstanu, ki je v osmem krogu z zmago v Helsinkih Finsko dokončno izločil iz boja za vodilni poziciji v skupini H. Preden bodo edino ekipo, ki jim še lahko prepreči, da se zavihtijo med 24 najboljših na celini, gostili v Ljubljani, Slovence čaka še obračun za prvo mesto v skupini v Köbenhavnu. In tudi tam bo Slovenija iskala zmago. Zmago, ki bi ji že zagotovila poletje v Nemčiji. "Hočem, da se tam Slovenija pokaže v pravi luči. Potem pa bomo razmišljali dalje. Torej, dosegli smo namen te oktobrske akcije. fantje si želijo biti v udeleženi v vsem tem in tudi ta tekma je prinesla več, kot si kdor koli misli. Smo v položaju, ki smo si ga želeli, in tega smo si prigarali," je poudaril Matjaž Kek.

Reuters
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta