(ODZIVI) Slovenija prepričljivo čez Severno Irsko: Najboljše je, ko je največje orožje napad

Marko Kovačevič Marko Kovačevič
08.09.2023 15:21

Slovenska nogometna reprezentanca s prepričljivo zmago proti Severni Irski izboljšala svoje možnosti za uvrstitev na evropsko prvenstvo

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andraž Šporar je znal izkoristiti asistenci Benjamina Šeška.
Robert Balen

Severna Irska je padla, slovenska nogometna reprezentanca je v Stožicah na svoj račun dodala nove tri točke v lovu na Euro 2024. Razigrana in učinkovita je bila Slovenija v petem krogu kvalifikacij, britansko ekipo odpravila s 4:2. Naveza Benjamin Šeško-Andraž Šporar je z domiselnimi kombinacijami izigrala severnoirsko obrambo, ki v lovu na Euro do obiska Ljubljane ni še nikjer dobila več kot enega gola. "Štiri zadetke smo dosegli proti reprezentanci, ki načeloma ne prejema veliko golov. Lahko smo ponosni, da smo to dosegli," je bil zadovoljen Andraž Šporar, ki je že v tretji minuti premagal vratarja Baileyja Peacock-Farrela, ga v drugem polčasu, v 56. minuti, še preigral za svoj deseti gol v reprezentančnem dresu in potrdil zmago s 4:2. Obakrat mu je podal Benjamin Šeško. "Žogo je treba najprej spraviti do naju dveh. V napadu smo dobro delovali vsi, ne le midva s Šeškom," se napadalec Panathinaikosa, ki je v začetku drugega polčasa stresel prečko, v sodniškem dodatku pa je njegov poskus z golove črte odbil severnoirski kapetan Jonny Evans.

Robert Balen

Zavestna ofenziva

"Ideja pred tekmo je bila, da obremenimo njihovo zadnjo linijo, upoštevajoč večji riziko za kakšno napako na sredini igrišča. V nekaterih primerih se je videlo, da je razigranost spredaj zasenčila kakšno zamujanje v sredini oziroma zadaj, a ta ofenziva je bila popolnoma zavestna. S tem sem popolnoma zadovoljen. Seveda pa se nogomet igra v dve smeri. Nekajkrat nam je manjkal kak igralec v zvezni vrsti, reakcije zadaj bi morale biti boljše," je o učinkovitem napadu in precej manj zanesljivi obrambi dejal selektor Matjaž Kek. Severna Irska se je po hitrem vodstvu Slovenije ekspresno vrnila, Isaac Price je v sedmi minuti v mrežo pospravil odbitek. V prvem polčasu je naša reprezentanca zadela še dvakrat, trikrat, če upoštevamo še zaradi prepovedanega položaja upravičeno razveljavljen gol Šeška. Petar Stojanović je s pomočjo Evansa udaril z desne strani, Šeško pa je za 3:1 zadel iz obrata, v padcu, z levico. Pa so gostje s severnega dela irskega otoka še enkrat ujeli priključek. Evans je v drugem polčasu zadel pravo mrežo.

Za zdaj vznemirjenja še ne čuti, pričakuje pa nekaj pozitivne treme pred prvo tekmo.
Robert Balen

Kapetan Slovenije še zdaleč ni bil brez dela. Jan Oblak je popravil kar nekaj napak obrambe. "Najboljše je, če je tvoje največje orožje napad. Kamorkoli se hočeš uvrstiti, potrebuješ gole. Napadalci so odigrali odlično, cel teden so dobro delali, že na ogrevanju so zadeli vse. Upam, da bodo tako nadaljevali in da bomo mi v obrambi vse skupaj še malo izboljšali. Zadetka smo dobili prepoceni. Proti težjim nasprotnikom se nam to lahko maščuje," opozarja zvezdnik madridskega Atletica, ki je junijski tekmi proti Finski in Danski moral izpustiti zaradi poškodbe. "Poškodba vratu je bila kar komplicirana, težki meseci so za mano, a verjel sem, da se bo z delom to odpravilo. Trenutno se počutim odlično, zadovoljen sem, da lahko spet pomagam na terenu. Nisem navajen biti ob terenu, zelo mučno je gledati tekme, ko ne moreš pomagati," je priznal Oblak.

Slovenija je lahko spektakularna

"Imamo super kvaliteto v napadu, ta potencial je treba izkoristiti. Mora pa biti podprt s taktično disciplino, pravočasnostjo, kvalitetnejšo igro zadaj," je opozoril tudi selektor Kek. "Nikogar ne bi rad izpostavljal, vesel sem, ker se potrjuje, da Slovenija lahko igra spektakularno, da lahko padajo goli. Čisto trenersko pa nisem najbolj zadovoljen. Rad imam red, odločnost. Ta kvaliteta zahteva prilagoditev," je še dodal Mariborčan, ki bo jutri praznoval 62. rojstni dan.

Robert Balen

Slovenija je po polovici kvalifikacij v skupini H z desetimi točkami poravnana z Dansko, tudi vodilna Finska z 12 točkami ni daleč. "Trenutno stanje na lestvici ni pomembno. Gledati moramo le nase, smo v položaju, ko si sami krojimo usodo. Če bomo v nedeljo zmagali, bomo pri vrhu. Veliko tekem je še do konca, treba bo zmagovati," se zaveda Andraž Šporar. O treh točkah v šestem krogu ne bi smelo biti dvoma. Slovenija bo septembrski cikel zaključila z gostovanjem pri najskromnejši reprezentanci ne le naše skupine ampak kar sveta. Nasproti se ji bo postavila 208. ekipa Fifine lestvice, San Marino.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta