(ODZIVI) Slovenska mlada reprezentanca se je prvič uvrstila na Euro do 21 let. Ačimović: To je velik uspeh

Miha Dajčman Miha Dajčman
13.10.2024 18:00

Prihodnje leto bo Slovenija drugič igrala na Euru do 21 let, prvič se je na veliko tekmovanje uvrstila skozi kvalifikacije.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V Avstriji so se veselili Slovenci.
Grega Wernig

Slovenska izbrana vrsta do 21 let je v petek na Dunaju remizirala z Avstrijo (1:1) in si zagotovila nastop na evropskem prvenstvu prihodnje leto na Slovaškem. Mladi Slovenci bodo na velikem tekmovanju igrali drugič, prvič jim je preboj na Euro do 21 let uspel skozi kvalifikacije. Selektor Milenko Ačimović je po odločilni tekmi v Avstriji poudaril, da gre za velik uspeh in da je bila mlada reprezentanca pred dvobojem na Dunaju pod ogromnim pritiskom.

Na osmih kvalifikacijskih tekmah so Ačimovićevi izbranci zbrali 17 točk in so pred torkovimi zadnjimi tekmami v skupini na prvem mestu skupine. Prehitijo jih lahko Francozi, če bodo slavili proti Avstriji ali pa iztržili točko. Le v primeru francoskega poraza bi Slovenija ostala na vrhu lestvice. Četudi bodo Slovenci drugi v skupini, so zbrali dovolj točk za neposredno uvrstitev na Euro.

V Wiener Neustadtu so v 56. minuti povedli gostitelji, enajstmetrovko je uspešno izvedel Thierno Ballo. Devet minut kasneje je po podaji Srđana Kuzmića gol za izenačenje dosegel Nejc Gradišar. Slovenci so imeli v nadaljevanju tekme še nekaj priložnosti, da bi slavili, toda ostalo je pri neodločenem izidu, ta pa je bil dovolj za uvrstitev na Euro. "Kuzmić je lepo prodrl po levi strani, podal noter, pred igralce, jaz pa sem bil tam, kjer napadalec mora biti, in zabil gol," je akcijo za remi opisal Gradišar, ko še ni vedel, ali bo točka dovolj za uvrstitev na Euro. Kmalu je postalo jasno, da je Sloveniji uspelo in začelo se je slavje.

Nejc Gradišar je zadel za izenačenje.
Grega Wernig

"Po tej tekmi in celoletnem delu v kvalifikacijah se s tribun slišijo evforija, veselje, slavje," je v pogovoru za RTV Slovenija po tekmi dejal Milenko Ačimović, ki je bil navdušen, da so imeli njegovi varovanci na Dunaju glasno podporo s tribun. "Zelo zahtevna tekma, Avstrija je dober nasprotnik, ampak fantje so pustili srce na igrišču. Vedno govorim, da radi igrajo za Slovenijo. Na zbore so prihajali poškodovani, prehlajeni, bolni, a se vedno sestavili. Vesel sem, da lahko vodim to generacijo," je bil ponosen 47-letnik, ki mlado reprezentanco vodi od novembra 2020.

Grega Wernig

"To je velik uspeh za vse nas. Hkrati je bilo to najtežjih 90 minut na klopi. Igral sem v Avstriji, poznam tukajšnji nogomet. Vem, kakšno šolo nogometa imajo in kakšne igralce proizvajajo. Pritisk na naših fantih je bil ogromen. Igrati tekmo za neposredno uvrstitev na EP pri tako rosnih letih ni mala stvar, zato kapo dol vsem fantom," je dejal nekdanji član dunajske Austrie.

Žreb za evropsko prvenstvo bo 3. decembra v Bratislavi. Slovenija je na Euru do 21 let nastopila leta 2021, ko je prvenstvo gostila skupaj z Madžarsko in bila na turnir uvrščena neposredno. Slovenci so takrat v skupini s Španijo, Italijo in Češko osvojili eno točko za remi s Čehi.

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta